Halloumisallad med apelsin

Halloumisallad med apelsin, rostade rotfrukter som morötter och palsternacka smaksatt med timjan samt en apelsindressing med Dijonsenap.

Salladen funkar på egen hand som vegetarisk rätt med ett gott bröd ex. som lunch, middag, helg eller buffé. Eller som ett grönsakstillbehör till det mesta.

Halloumiosten kan stekas i stekpanna eller grillpanna eller grillas på utegrill. Rätten kan även varieras på många olika vis - grunden är den salta osten, fräscha apelsinen samt söta rotfrukterna.

Halloumi är en salt ost från Cypern som har gott tuggmotstånd och kan stekas eller grillas utan att den smälter. Blir godast med söta mogna apelsiner såklart - spanska klassiska Valencia-apelsiner finns bla på vintersäsongen - köp gärna ekologiska.

Variationer:

  • Koka och blanda ner någon mer matig ingrediens - förslag är kokt matvete, råris, bulgur, potatis, bönor, gröna sojabönor eller linser.
  • Andra grönsaker som passar att rosta med rotfrukterna är halverade delikatesspotatisar, röd paprika, zucchini, äggplanta, rotselleri eller kålrot.
  • Blanda med babyspenat, hackad bladpersilja, färsk koriander, machesallad, grönsallad, mynta eller valfri påssallad.
  • Istället för att steka halloumin så kan du grilla den i skivor och lägg på resten av salladen på slutet.
  • Byta apelsinen mot blodapelsin eller annan citrus som mandarin, pomelo, ugli eller blanda som du vill.
  • Toppa med frukt som tärnad melon, klyftade nektariner, granatäpple, tärnat äpple, päron osv.
  • Toppa med rostade nötter som valnötter, hasselnötter eller frön som pumpafrön eller solrosfrön.
  • Byta halloumiosten mot tärnad fetaost, riven mozzarella, chevre, fårost, tärnad lagrad bondost, ädelost eller valfri dessertost.
  • Servera med lufttorkad skinka och/eller andra charkdelikatesser som salami samt ett gott bröd som baguette.

4 port halloumisallad med apelsin som tillbehör

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 apelsiner
  • 200 gram palsternacka
  • 200 gram morötter
  • 200 gram halloumi
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk sirap
  • 2 krm timjan
  • Dressing: 1 tsk finrivet skal från apelsinen
  • 1/2 dl apelsinsaft från apelsinen
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 tsk Dijonsenap

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skär morötter och palsternacka i grova stickor likt pommes frites.
  3. Blanda dem med några msk olivolja, sirap, timjan, salt och peppar i en ugnsform och rosta dem mjuka samt så att de får färg i ca 20 minuter. Vänd runt dem efter halva tiden.
  4. Skölj apelsinerna och skrubba skalet noga på en. Riv lite av det yttre orangea skalet på den skrubbade apelsinen så fint du kan och lägg i en skål till dressingen.
  5. Skär bort skalet på apelsinerna längs topp och botten. Skär sedan bort resten av skalet längs mer kanterna så att du får enbart fruktköttet kvar. Skär i 0,5 cm skivor för att steka i panna eller i grova klyftor och trä på grillspett för grill. Häll någon halv dl av apelsinsaften från skärbrädan ner i skålen med det rivna skalet.
  6. Blanda apelsinsaft och apelsinskal med olivolja samt senap till en dressing. Smaka av den med salt, svartpeppar samt ev. lite flytande honung om du vill ha lite sötma - om du inte har lyckan med söta och mogna apelsiner förstås.
  7. Skär halloumi i skivor eller kuber. Stek halloumin så att den får färg någon minut på varje sida. Stekpanna eller grillpanna funkar. Eller grilla den i skivor eller på spätt i kuber på utegrill. Lägg upp på en tallrik.
  8. Stek apelsinskivorna hastigt på hög värme i samma panna som osten. Eller trä på spett i klyftor och grilla dem hastigt någon halv minut.
  9. Ta ut rotfrukterna och lägg upp dem på ett salladsfat eller skål.
  10. Toppa med apelsin och halloumiost samt ringa över dressingen.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer