Halloumisallad med apelsin

Halloumisallad med apelsin, rostade rotfrukter som morötter och palsternacka smaksatt med timjan samt en apelsindressing med Dijonsenap. Funkar på egen hand som vegetarisk rätt med ett gott bröd ex. som lunch, middag, helg eller buffé. Ett grönsakstillbehör till det mesta. Halloumiosten kan stekas i stekpanna eller grillpanna eller grillas på utegrill. Rätten kan även varieras på många olika vis - grunden är den salta osten, fräscha apelsinen samt söta rotfrukterna. 

Halloumi är en salt ost från Cypern som har gott tuggmotstånd och kan stekas eller grillas utan att den smälter. Blir godast med söta mogna apelsiner såklart - spanska klassiska Valencia-apelsiner finns bla på vintersäsongen - köp gärna ekologiska. 

Variationer:  

  • Koka och blanda ner någon mer matig ingrediens - förslag är kokt matvete, råris, bulgur, potatis, bönor, gröna sojabönor eller linser. 
  • Andra grönsaker som passar att rosta med rotfrukterna är halverade delikatesspotatisar, röd paprika, zucchini, äggplanta, rotselleri eller kålrot.
  • Blanda med babyspenat, hackad bladpersilja, färsk koriander, machesallad, grönsallad, mynta eller valfri påssallad. 
  • Istället för att steka halloumin så kan du grilla den i skivor och lägg på resten av salladen på slutet. 
  • Byta apelsinen mot blodapelsin eller annan citrus som mandarin, pomelo, ugli eller blanda som du vill. 
  • Toppa med frukt som tärnad melon, klyftade nektariner, granatäpple, tärnat äpple, päron osv.
  • Toppa med rostade nötter som valnötter, hasselnötter eller frön som pumpafrön eller solrosfrön.
  • Byta halloumiosten mot tärnad fetaost, riven mozzarella, chevre, fårost, tärnad lagrad bondost, ädelost eller valfri dessertost. 
  • Servera med lufttorkad skinka och/eller andra charkdelikatesser som salami samt ett gott bröd som baguette. 

4 port halloumisallad med apelsin som tillbehör

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 apelsiner
  • 200 gram palsternacka
  • 200 gram morötter
  • 200 gram halloumi
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk sirap
  • 2 krm timjan
  • Dressing: 1 tsk finrivet skal från apelsinen
  • 1/2 dl apelsinsaft från apelsinen
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 tsk Dijonsenap

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skär morötter och palsternacka i grova stickor likt pommes frites.
  3. Blanda dem med några msk olivolja, sirap, timjan, salt och peppar i en ugnsform och rosta dem mjuka samt så att de får färg i ca 20 minuter. Vänd runt dem efter halva tiden.
  4. Skölj apelsinerna och skrubba skalet noga på en. Riv lite av det yttre orangea skalet på den skrubbade apelsinen så fint du kan och lägg i en skål till dressingen.
  5. Skär bort skalet på apelsinerna längs topp och botten. Skär sedan bort resten av skalet längs mer kanterna så att du får enbart fruktköttet kvar. Skär i 0,5 cm skivor för att steka i panna eller i grova klyftor och trä på grillspett för grill. Häll någon halv dl av apelsinsaften från skärbrädan ner i skålen med det rivna skalet.
  6. Blanda apelsinsaft och apelsinskal med olivolja samt senap till en dressing. Smaka av den med salt, svartpeppar samt ev. lite flytande honung om du vill ha lite sötma - om du inte har lyckan med söta och mogna apelsiner förstås.
  7. Skär halloumi i skivor eller kuber. Stek halloumin så att den får färg någon minut på varje sida. Stekpanna eller grillpanna funkar. Eller grilla den i skivor eller på spätt i kuber på utegrill. Lägg upp på en tallrik.
  8. Stek apelsinskivorna hastigt på hög värme i samma panna som osten. Eller trä på spett i klyftor och grilla dem hastigt någon halv minut.
  9. Ta ut rotfrukterna och lägg upp dem på ett salladsfat eller skål.
  10. Toppa med apelsin och halloumiost samt ringa över dressingen.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer