Palsternackssoppa

Introduktion och förberedelse

Bjud på en krämig palsternackssoppa.

En god, billig, mättande och värmande soppa med palsternacka, potatis, lök, vitlök, citron samt grönsaksbuljong avrundad med lite grädde och crème fraiche.

Laga gärna soppan på klimatsmart svensk palsternacka som är i säsong nästan hela året förutom tidig vår och tidig höst.

Spär du soppan något tunnare så räcker den till 6 portioner. Den tjocknar lite när man lagat den så värmer man på den i efterhand kan man justera tjockleken med lite mer vatten.

Serveringsförslag

  • Servera som sopplunch eller lätt middag. Funkar också som förrätt. Resterna är goda att späda med lite vatten och ta med i matlåda.
  • På bilden med ostgratinerade breadsticks. Gott är också varma mackor till.
  • Annat bröd som passar är nybakt bake-off baguette, köpt surdegsbröd eller annat bröd samt pålägg som färskost, smör eller annat pålägg.
  • Överkurs är att baka eget surdegsbröd, brytbröd, kuvertbröd eller annat bröd och servera hemgjort smör eller färskost till.

Garnering

  • Garnera soppan med knapriga pumpafrön - rosta dem gärna innan. Rostade solrosfrön passar också.
  • Vidare kan man strö över ost som riven parmesan, smulad fetaost, ädelost eller vegan parmesan prosociano.
  • Ett fräst paket tärnat bacon eller fläsk passar också att strö över till servering.
  • 2 dl skalade räkor blandat med lite hackad dill är en annan variant.
  • Några msk fräst tärnad svamp, riven parmesanost, någon droppe tryffelolja samt hackad bladpersilja är en vegovariant liksom:
  • En tärnad bit fetaost blandat med ett tärnat äpple och hackad bladpersilja.

Varianter

  • Du kan ta enbart palsternacka om du vill det.
  • Istället för buljongtärningar kan du koka egen grönsaksbuljong innan.
  • Andra rotsaker som passar i soppan är gulbetor, morot, rotselleri, palsternacka, sötpotatis, persiljerot och kålrot.
  • Krydda med några krm torkad timjan.
  • Vidare förslag är några krm gurkmeja, 1 krm spiskummin, 1/2 tsk garam masala och 1/2 tsk curry för indisk variant.
  • Ta kokosmjölk, 2-3 limeblad, 2 krm chiliflakes, limesaft och någon tsk grön currypasta för thai-variant.

Vegan variant

Laga soppan med havregrädde, sojagrädde eller kokosmjölk samt Oatly Fraiche och mjölkfritt margarin.

Vintips

Serverar du palsternackssoppan som förrätt och vill ha ett vin till så passar ett kylt vitt vin till som Italienskt Soave eller en Chardonnay till.

Krämig soppa med palsternacka och potatis serverad i skålKrämig soppa med palsternacka och potatis smaksatt med lite citron och vitlök. Gott med rostade pumpafrön och persilja samt ostgratinerade breadsticks till.

4 port palsternackssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram palsternacka, ca 4 stycken
  • 200 gram potatis, ca 3 stycken
  • 1 liten gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1 liter vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong, gärna ekologisk
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 dl grädde eller havregrädde
  • 0,5 dl kokbar crème fraiche eller Oatly fraiche
  • 2 msk hackad persilja (fryst går bra)
  • 0,75 dl rostade pumpafrön till garnering (valfritt)
  • 4 kvistar krus- eller bladpersilja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Skala palsternackor samt potatis. Skär i tärningar på ca 2x2 cm bitar. Lägg i en soppkastrull.
  2. Tillsätt olivolja samt smör eller margarin och fräs under omrörning ca fem minuter på medelvärme utan att det tar färg.
  3. Skala och hacka lök. Skala och hacka vitlök. Lägg med palsternacka och potatis och fräs ytterligare några minuter under omrörning utan att få färg.
  4. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Koka på medelvärme i 10 minuter med lock.
  5. Häll av hälften av kokvattnet i en bunke bredvid.
  6. Rör i grädde, crème fraiche och hackad persilja.
  7. Mixa soppan som är kvar hastigt med en stavmixer eller i en annan köksapparat. Eller mosa väl för hand med en potatisstöt om du inte har mixer.
  8. Häll tillbaka kokvattnet. Nu kan du också späda soppan till önskad tjocklek.
  9. Smaka av soppan med citronsaft, salt och peppar. Soppan är klar att serveras.
  10. GARNERING: Rosta pumpafrön eller andra frön i en torr stekpanna någon minut tills de precis fått lite färg. Lägg i en skål och servera till soppan. Strö över någon msk på varje portion vid servering.
  11. Garnera eventuellt med lite grovt hackad persilja också om du vill det.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 162 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-08

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.