Skånsk laxsoppa

Introduktion och förberedelse

Skånsk soppa med lax samt paprika, lök, potatis, palsternacka, vitlök och grädde med mera.

En god, nyttig och matig laxsoppa.

Servera med ett syrligt fullkornsbröd eller filmjölksbröd och ost.

8 portioner laxsoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 1 röd paprika
  • 2 gula lökar
  • 2 msk olivolja
  • 700 gram fast potatis
  • 200 gram palsternacka
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk vitpeppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 citron, skal och saft
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 kruka citronmeliss

Tillagning

  1. Ta bort kärnhuset från paprikorna och skär dem i små tärningar. Skala löken och hacka den. Fräs paprika och lök i olivolja i stekpanna fem minuter utan att de får färg. Lägg dem i en gryta.
  2. Skala under tiden potatis och palsternacka. Skär dem i tärningar cirka 1,5x1,5 cm och lägg dem i grytan.
  3. Tillsätt vatten - så det precis täcker - buljongtärning, citron (saft och rivet skal), salt och vitpeppar. Pressa över vitlöken. Koka i 15 minuter.
  4. Skär laxen i bitar om 2x2 cm. Lägg laxen i grytan när den kokat upp och låt sjuda cirka 5 minuter.
  5. Tillsätt vispgrädde och koka upp.
  6. Garnera med finhackad citronmeliss till servering.
E-mail
Medel: 2.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 369 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-08