Nötrulader oxrulader

Nötrulader eller oxrulader. Rullader av nötkött fyllda med bla senap, bacon och lök samt gräddsås. Oxrulader är gott med potatismos, gräddsås, lingon och saltgurka. Kokta haricots verts (gröna bönor), vaxbönor, brysselkål eller ärtor passar till nötrulader också.
Ett tips för att få rulladerna att hålla ihop är att sätta ihop dem ca 3 stycken (en portion) på träspett och sedan klippa av spetten till lagom längd så de går att steka i pannan.
Du kan köpa färdigskivad lövbiff eller en hel bit kött och skiva tunt och banka ut själv.

4 portioner nötrulader oxrulader

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 600 gram nötkött som lövbiff, innanlår eller fransyska
  • 1 gul lök
  • 100 gram bacon
  • 4 saltgurkor
  • 0,5 dl senap av valfri sort, ex. Dijon eller grovkornig senap
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • Till stekning och sås: 50 g smör
  • 3 dl vatten samt köttbuljongtärning eller köttfond
  • 2 dl steksky
  • 2 dl vispgrädde
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 3 msk vinbärsgelé
  • 4 krm salt
  • 1 tsk kinesisk soja
  • Potatismos med purjolök: 800 g potatis
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 purjolök
  • 80 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 dl hackad persilja och/eller gräslök

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt lägg i en skål.
  2. Strimla/hacka baconskivorna och lägg i skålen.
  3. Hacka saltgurkorna fint och lägg i skålen.
  4. Blanda i senap, svartpeppar och salt i skålen till en röra.
  5. Lägg ut köttskivorna på en bricka. Har du köpt helt kött så kan du såklart skiva det i åtta skivor och sedan banka ut skivorna tunt själv. Förslagsvis kan du lägga biffskivorna på en stor skärbräda mellan två smörpapper eller gladplast som du viker över och banka dem med något hårt som ex. botten på en kastrull eller såklart en köttbank.
  6. Fördela fyllningen i mitten på köttskivorna och rulla ihop dem till rulader. Du kan sätta ihop dem med 1-2 tandpetare.
  7. Ett tips för att få ruladerna att hålla ihop är att sätta ihop dem ca 3 stycken (en portion) på träspett och sedan klippa av spetten till lagom längd så de går att steka i pannan.
  8. Dags att steka ruladerna: värm en stekpanna och hetta upp smöret och bryn ruladerna runt om några i taget. Lägg efter hand över dem i en gryta eller panna med höga kanter.
  9. Tillsätt vatten och buljongtärning eller fond till stekpannan och koka ur steksmaken och slå över den över ruladerna i grytan.
  10. Rör om och koka ruladerna under lock på svag värme i minst 50 minuter. Köttet ska vara mört och gott.
  11. Ta upp ruladerna och lägg på ett fat. Spara stekskyn i grytan.
  12. Blanda grädden med vetemjölet i ett glas. Tillsätt grädden, gelen, salt och soja samt rör ut i stekskyn.
  13. Koka gräddsåsen i minst 10 minuter på medelvärme och rör då och då. Smaka av med salt och peppar. Späd med grädde om den är för tjock. Red med mer mjöl och grädde blandat om den är för tunn.
  14. Potatismos: Skala potatisen och dela den grovt.
  15. Lägg potatisen i en kastrull och täck med vatten.
  16. Skala och tillsätt vitlöken till potatisarna.
  17. Koka potatisen i ca 25 minuter eller tills den är mjuk samt häll av vattnet.
  18. Rensa och dela purjolöken på längden och skölj den noga - det är ofta jord längst upp.
  19. Strimla purjolöken och fräs några minuter i en kastrull med smöret.
  20. Tillsätt mjölk, grädde och salt samt vitpeppar och låt stå tills du ska göra moset.
  21. När potatisen kokt klart pressar du den eller mosar med potatisstöt.
  22. Blanda i purjolöken (spara lite att garnera ruladerna med) och mjölk/grädd blandningen samt smaka av moset med salt och vitpeppar.
  23. Servera potatismoset med ruladerna och såsen som ruladerna kokt i samt tillbehör som extra vinbärsgelé eller lingon, saltgurka och ev. kokta grönsaker som haricots verts (gröna bönor), vaxbönor, brysselkål eller ärtor.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer