Älgrullader

Älgrullader fyllda med lök, bacon och ädelost i sås smaksatt med lök, rött vin, lagerblad, grädde och ädelost.
Till älgrulladerna passar kokt, pressad eller mosad potatis samt pasta som tagliatelle eller råris. En sallad med tomat, avokado och grönsallad passar också till.
Räkna 2 rullader per portion på ca 75 gram per styck.

4 portioner älgrulader

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 15 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 800 gram älgkött av fransyska eller innanlår i skivor
  • 4 skivor bacon
  • 2 gula lökar
  • 140 gram ädelost som Kvibille
  • 2 msk smör
  • 2 msk matolja som solrosolja
  • 1 dl vatten
  • 1 dl rött vin
  • 3 lagerblad
  • 2 dl grädde
  • Tillbehör: 4 port kokt, pressad eller mosad potatis
  • 4 port grönsallad med tomater och avokado

Tillagning

  1. Skär älgköttet i åtta tunna skivor mot köttfibrerna.
  2. Skala och klyfta varje lök i 8 klyftor.
  3. Dela osten på halva.
  4. Skär baconskivorna på mitten till åtta skivor.
  5. Rulla ihop rullader med en halv klyfta lök, en skiva bacon och 1 msk ädelost i varje rulad. Lägg med skarven nedåt.
  6. Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Värm en stekpanna och tillsätt smör och olja.
  8. Bryn älgrulladerna med skarven nedåt någon minut några i taget. Salta och peppra med svartpeppar. Vänd dem och bryn andra sidan någon minut.
  9. Lägg över älgrulladerna i en ugnsform med höga kanter.
  10. Bryn den resterande löken i stekpannan, tillsätt lagerblad och koka ur den med vatten samt rödvin.
  11. Häll stekskyn, lök och lagerblad över älgrulladerna. Täck med folie.
  12. Stek älgrulladerna i mitten av ugnen i ca 1 timme.
  13. Förbered under tiden önskade tillbehör.
  14. Ta ut och ta bort folien. Tillsätt grädde samt smula över ädelost.
  15. Höj värmen till 200 grader och ställ in älgrulladerna i 15 minuter till i övre delen av ugnen.
  16. Ta ut och servera älgrulladerna med såsen ur pannan samt med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat