Älgrullader

Älgrullader fyllda med lök, bacon och ädelost i sås smaksatt med lök, rött vin, lagerblad, grädde och ädelost.

Bacon kan bytas mot Italienskt fläsk pancetta, kalkonbacon eller annat rökt fläsk.

4 portioner älgrullader, 2x75-100 gram per portion

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 15 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 600-800 gram älgkött av fransyska eller innanlår i skivor
  • 4 skivor bacon
  • 2 gula lökar
  • 140 gram ädelost som Kvibille
  • 2 msk smör
  • 2 msk matolja som solrosolja
  • 1 dl vatten
  • 1 dl rött vin
  • 3 lagerblad
  • 2 dl grädde
  • Tillbehör: 4 port kokt, pressad eller mosad potatis
  • 4 port grönsallad med tomater och avokado

Tillagning

  1. Skär älgköttet i åtta tunna skivor mot köttfibrerna.
  2. Skala och klyfta varje lök i 8 klyftor.
  3. Dela osten på halva.
  4. Skär baconskivorna på mitten till åtta skivor.
  5. Rulla ihop rullader med en halv klyfta lök, en skiva bacon och 1 msk ädelost i varje rulad. Lägg med skarven nedåt.
  6. Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Värm en stekpanna och tillsätt smör och olja.
  8. Bryn älgrulladerna med skarven nedåt någon minut några i taget. Salta och peppra med svartpeppar. Vänd dem och bryn andra sidan någon minut.
  9. Lägg över älgrulladerna i en ugnsform med höga kanter.
  10. Bryn den resterande löken i stekpannan, tillsätt lagerblad och koka ur den med vatten samt rödvin.
  11. Häll stekskyn, lök och lagerblad över älgrulladerna. Täck med folie.
  12. Stek älgrulladerna i mitten av ugnen i ca 1 timme.
  13. Förbered under tiden önskade tillbehör.
  14. Ta ut och ta bort folien. Tillsätt grädde samt smula över ädelost.
  15. Höj värmen till 200 grader och ställ in älgrulladerna i 15 minuter till i övre delen av ugnen.
  16. Ta ut och servera älgrulladerna med såsen ur pannan samt med önskade tillbehör.
Älgrulladerna i form med sås runt om
Älgrulladerna i form med sås runt om

Serveringsförslag

E-mail
Medel: 3.6 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 273 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-17