Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon

Stekt, knaprig raggmunk är klassisk svensk husmanskost när den är som godast. Servera med lingonsylt eller rårörda lingon samt en god sallad till. Lingonsylt går ju bra istället för att göra egna rårörda lingon.

Du kan också använda färdig pannkakssmet istället för ägg och mjölk. Vill du inte ha i ägg och mjölk så kan du steka riven potatis som den är - då kallas det rårakor

Rårivna morötter samt zucchini (skala dem först) är gott till raggmunkar.

4 portioner raggmunk

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 g rimmat fläsk
  • 800 gram fast potatis
  • 2 dl vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 msk smör
  • 2 msk matolja
  • Rårörda lingon: 0,5 dl lingon
  • 1 dl socker

Tillagning

  1. Hemgjorda rårörda lingon: rör ned socker i lingonen. Hur mycket är en smaksak. Låt stå några minuter till sockret smält. Håller sig i kylen som vanlig lingonsylt. Eller använd lingonsylt.
  2. Blanda ihop smeten till raggmunkarna: rör ihop ägg, vetemjöl och mjölk eller använd färdig pannkakssmet. Skala och riv potatisen fint för hand eller i en matberedare.
  3. Sätt på en panna och börja steka skivor av det rimmade fläsket på medelvärme. Lägg upp fläsket på ett fat med hushållspapper.
  4. Stek under tiden även raggmunkarna på lite över medelvärme, lägg klick smör och lite olja i pannan, klicka ut några matskedar av smeten och bred ut den, stek 2 minuter och vänd. Grädda dem gyllenbruna på båda sidor. Självklart kan du ha en till stekpanna igång så går det lite snabbare.
  5. Lägg upp raggmunkar och fläsk på fat och servera rårörda lingon bredvid.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Mest googlade maten 2017

Chokladbollar, picklad rödlök och Janssons Frestelse samt svamp som trattisar och Karl-Johan var några av de mest poppis sökningarna i matsvängen. 

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer

Bästa recepten på spagetti

Spagetti kan liknas vid matvärldens jeans - det passar bra till allt. Vardag som fest. Ett av våra mest älskade recept är spagetti med köttfärssås. Här kommer några goda och enkla tips på fler pastasåser.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer