Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon

Introduktion och förberedelse

Stekt, knaprig raggmunk är klassisk svensk husmanskost när den är som godast.

Serveringsförslag

  • Servera med lingonsylt eller rårörda lingon samt en god sallad till.
  • Rårivna morötter samt zucchini (skala dem först) är gott till raggmunkar.

Varianter

  • Du kan också använda färdig pannkakssmet istället för ägg och mjölk.
  • Blanda ut potatisen med rivna morötter och/eller zucchini innan du steker dem.
  • Vill du inte ha i ägg och mjölk så kan du steka riven potatis som den är - då kallas det rårakor.
  • Istället för fläsk kan du steka rökt fläsk, bacon, kalkonbacon eller pancetta till. Eller halloumi.

4 portioner raggmunk

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 gram rimmat fläsk
  • 800 gram fast potatis
  • 2 dl vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 msk smör
  • 2 msk matolja
  • Rårörda lingon: 0,5 dl lingon
  • 1 dl socker

Tillagning

  1. Hemgjorda rårörda lingon: rör ned socker i lingonen. Hur mycket är en smaksak. Låt stå några minuter till sockret smält. Håller sig i kylen som vanlig lingonsylt. Eller använd lingonsylt.
  2. Blanda ihop smeten till raggmunkarna: rör ihop ägg, vetemjöl och mjölk eller använd färdig pannkakssmet. Skala och riv potatisen fint för hand eller i en matberedare.
  3. Sätt på en panna och börja steka skivor av det rimmade fläsket på medelvärme. Lägg upp fläsket på ett fat med hushållspapper.
  4. Stek under tiden även raggmunkarna på lite över medelvärme, lägg klick smör och lite olja i pannan, klicka ut några matskedar av smeten och bred ut den, stek 2 minuter och vänd. Grädda dem gyllenbruna på båda sidor. Självklart kan du ha en till stekpanna igång så går det lite snabbare.
  5. Lägg upp raggmunkar och fläsk på fat och servera rårörda lingon bredvid.
E-mail
Medel: 3.9 (19 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 720 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-17