Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon
Stekt, knaprig raggmunk är klassisk svensk husmanskost när den är som godast.
Tillagning
- Hemgjorda rårörda lingon: rör ned socker i lingonen. Hur mycket är en smaksak. Låt stå några minuter till sockret smält. Håller sig i kylen som vanlig lingonsylt. Eller använd lingonsylt.
- Blanda ihop smeten till raggmunkarna: rör ihop ägg, vetemjöl och mjölk eller använd färdig pannkakssmet. Skala och riv potatisen fint för hand eller i en matberedare.
- Sätt på en panna och börja steka skivor av det rimmade fläsket på medelvärme. Lägg upp fläsket på ett fat med hushållspapper.
- Stek under tiden även raggmunkarna på lite över medelvärme, lägg klick smör och lite olja i pannan, klicka ut några matskedar av smeten och bred ut den, stek 2 minuter och vänd. Grädda dem gyllenbruna på båda sidor. Självklart kan du ha en till stekpanna igång så går det lite snabbare.
- Lägg upp raggmunkar och fläsk på fat och servera rårörda lingon bredvid.
Serveringsförslag
- Servera med lingonsylt eller rårörda lingon samt en god sallad till.
- Rårivna morötter samt zucchini (skala dem först) är gott till raggmunkar.
Varianter
- Du kan också använda färdig pannkakssmet istället för ägg och mjölk.
- Blanda ut potatisen med rivna morötter och/eller zucchini innan du steker dem.
- Vill du inte ha i ägg och mjölk så kan du steka riven potatis som den är - då kallas det rårakor.
- Istället för fläsk kan du steka rökt fläsk, bacon, kalkonbacon eller pancetta till. Eller halloumi.
Uppskattat näringsvärde per portion: 720 kcal