Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon

Introduktion och förberedelse

Stekt, knaprig raggmunk är klassisk svensk husmanskost när den är som godast. Servera med lingonsylt eller rårörda lingon samt en god sallad till. Lingonsylt går ju bra istället för att göra egna rårörda lingon.

Du kan också använda färdig pannkakssmet istället för ägg och mjölk. Vill du inte ha i ägg och mjölk så kan du steka riven potatis som den är - då kallas det rårakor.

Rårivna morötter samt zucchini (skala dem först) är gott till raggmunkar.

4 portioner raggmunk

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 g rimmat fläsk
  • 800 gram fast potatis
  • 2 dl vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 msk smör
  • 2 msk matolja
  • Rårörda lingon: 0,5 dl lingon
  • 1 dl socker

Tillagning

  1. Hemgjorda rårörda lingon: rör ned socker i lingonen. Hur mycket är en smaksak. Låt stå några minuter till sockret smält. Håller sig i kylen som vanlig lingonsylt. Eller använd lingonsylt.
  2. Blanda ihop smeten till raggmunkarna: rör ihop ägg, vetemjöl och mjölk eller använd färdig pannkakssmet. Skala och riv potatisen fint för hand eller i en matberedare.
  3. Sätt på en panna och börja steka skivor av det rimmade fläsket på medelvärme. Lägg upp fläsket på ett fat med hushållspapper.
  4. Stek under tiden även raggmunkarna på lite över medelvärme, lägg klick smör och lite olja i pannan, klicka ut några matskedar av smeten och bred ut den, stek 2 minuter och vänd. Grädda dem gyllenbruna på båda sidor. Självklart kan du ha en till stekpanna igång så går det lite snabbare.
  5. Lägg upp raggmunkar och fläsk på fat och servera rårörda lingon bredvid.
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 335 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept