Rullader med lövbiff

Introduktion och förberedelse

Laga rullader av lövbiff och fyll med syltlök, inlagd gurka och senap eller annan fyllning som ost. Låt de koka klart och få smak av såsen du lagar direkt i pannan.

Serveringsförslag

Tips

  • Räkna 8 mindre skivor lövbiff (ca 70 gram styck) eller 4 större (140 gram styck), totalt ca 550 gram kött.
  • Kött som passar till rullader är tunnt skivat kött som lövbiff eller skivat innanlår. Man kan också skiva och banka ut biff till tunna skivor. Riktigt fint blir det med utbankad oxfilé.
  • Tips om du ska banka ut kött själv är att lägga det mellan två bakplåtspapper och gå loss med en kavel.
  • Har du bränt rulladerna och det är mycket svart i stekpannan kan du göra denna enkla gräddiga brunsås vid sidan istället för att laga såsen i pannan med allt det brända.

Fyllning

  • Till fyllningen har jag gjort förslag här men du kan också ta lite vad du gillar.
  • Jag tog syrlig hackad syltlök, inlagd syrad gurka och stark Dijon-senap. Tärnat äpple passar också att ta med.
  • Här även med förslag på fyllning med ädelost, lagrad riven ost som Västerbottensost eller valfri smaksatt färskost som förslagsvis med örter och/eller vitlök.
  • Annan fyllning som passar är hackade katrinplommon, tärnat äpple och tärnat rökt fläsk. Fetaost, strimlade soltorkade tomater och timjan.

Varianter

Byt gräddsåsen mot köpt eller hemgjord tomatsås och koka rulladerna i den istället.

4 portioner fylld lövbiff eller fyllda rullader

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram lövbiff
  • 3 msk olivolja, margarin eller smör att steka i
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 12 tandpetare (valfritt)
  • FYLLNING MED LÖK, GURKA OCH SENAP: 1 dl finhackad syltlök
  • 4 inlagda syrade saltgurkor eller liknande
  • 3 msk fransk dijonsenap
  • FYLLNING MED OSTFYLLNING: 150 gram valfri smaksatt färskost typ Crème Bonjour; eller valfri ädelost; eller 1 dl riven lagrad ost som Västerbottensost
  • GRÄDDSÅS: 2,5 dl grädde eller kokbar crème fraiche
  • 2 dl vatten
  • 1 msk japansk soja eller 1 tsk kinesisk soja
  • 2-3 msk ljus maizenaredning eller idealmjöl
  • 1 krm timjan
  • 3 tsk dijonsenap (valfritt)

Tillagning

  1. Förbered de tillbehör ex. potatis du vill ha till - se förslag ovan. Lövbiffsrulladerna tar ca 20 minuter att steka och göra sås till.
  2. MED SYLTLÖKT, INLAGD GURKA OCH SENAP: Hacka syltlöken samt gurkan grovt och lägg i en skål. Blanda i senapen. Lägg ut en lövbiff i taget och sträck ut den åt sidorna. Lägg på 2-3 msk fyllning och rulla ihop. Lägg med skarven nedåt. Sätt ev. ihop med en tandpetare.
  3. MED OSTFYLLNING: Dela upp osten i åtta delar eller fyra delar beroende på hur många lövbiffar du har. Lägg ut en lövbiff i taget och sträck ut den åt sidorna. Lägg på en klick, bit eller hög ost och rulla ihop. Lägg med skarven nedåt. Sätt ev. ihop med en tandpetare.
  4. Salta och peppra rulladerna.
  5. Värm en stekpanna med höga kanter och lägg i olivolja, smör eller margarin.
  6. Bryn rulladerna med skarven nedåt först i 2-3 minuter. Vänd dem sedan och bryn andra sidan.
  7. Tillsätt grädde eller crème fraiche, vatten och soja till pannan och koka ihop såsen.
  8. Koka rulladerna 10 minuter i såsen. Gärna under lock.
  9. Ta upp rulladerna och lägg på en tallrik.
  10. Red såsen med 2-3 msk ljus maizenaredning eller idealmjöl till önskad tjocklek.
  11. Smaka av såsen med salt, svartpeppar samt senap. En nypa timjan passar också i.
  12. Lägg tillbaka rulladerna om du vill samt värm upp om du vill servera direkt ur pannan. Eller servera rulladerna på fat eller tallrik med såsen bredvid. Garnera gärna rulladerna med färsk timjan och/eller hackad persilja.
  13. Servera med potatistillbehör och gärna sallad till som ex. en tomatsallad.
E-mail
Medel: 3.7 (71 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-08-23

Tillbehör och liknande recept: