Rullader med lövbiff

Introduktion och förberedelse för tillagning

Laga rullader av lövbiff och fyll med syltlök, inlagd gurka och senap eller annan fyllning som ost. Låt de koka klart och få smak av såsen du lagar direkt i pannan.

Räkna 8 mindre skivor lövbiff (ca 70 gram styck) eller 4 större (140 gram styck), totalt ca 550 gram kött.

Kött som passar till rullader är tunnt skivat kött som lövbiff eller skivat innanlår. Man kan också skiva och banka ut biff till tunna skivor. Riktigt fint blir det med utbankad oxfilé.

Tips om du ska banka ut kött själv är att lägga det mellan två bakplåtspapper och gå loss med en kavel.

Fyllning

Till fyllningen har jag gjort förslag här men du kan också ta lite vad du gillar. Gott är som här med syrlig hackad syltlök, inlagd syrad gurka och stark Dijon-senap.

Andra förslag är fylla rulladerna med ädelost eller färskost.

Serveringsförslag

Gott är som här att servera med en sås du lagar i samma panna du stekt rulladerna i. En slags skysås med grädde. Då får såsen extra smak. Har du bränt rulladerna får du göra såsen vid sidan exempelvis göra denna enkla gräddiga brunsås.

Potatisgratäng, rösti, bakad potatis, pressad potatis, ugnsrostade potatisklyftor, ugnsrostade rotfrukter, hasselbackspotatis passar till rulladerna.

En god sallad som tomatsallad passar också till.

4 portioner fylld lövbiff eller fyllda rullader

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 550 gram lövbiff
  • 3 msk olivolja, margarin eller smör att steka i
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 12 tandpetare (valfritt)
  • FYLLNING MED LÖK, GURKA OCH SENAP: 1 dl finhackad syltlök
  • 4 inlagda syrade saltgurkor eller liknande
  • 3 msk fransk dijonsenap
  • FYLLNING MED FÄRSKOST ELLER ÄDELOST: 150 g färskost typ Crème Bonjour eller ädelost eller grönmögelsost
  • GRÄDDSÅS: 2,5 dl grädde eller kokbar crème fraiche
  • 3 tsk dijonsenap
  • 1 krm timjan
  • 1 msk japansk soja eller någon tsk kinesisk soja
  • SKYSÅS: 2 msk mjöl
  • 3 dl vatten
  • 1 msk japansk soja eller någon tsk kinesisk soja
  • 1 tsk tomatpuré
  • 3 tsk dijonsenap
  • 1 krm timjan

Tillagning

  1. Förbered de tillbehör ex. potatis du vill ha till - se förslag ovan. Lövbiffsrulladerna tar ca 20 minuter att steka och göra sås till.
  2. MED SYLTLÖKT, INLAGD GURKA OCH SENAP: Hacka syltlöken samt gurkan grovt och lägg i en skål. Blanda i senapen. Lägg ut en lövbiff i taget och sträck ut den åt sidorna. Lägg på 2-3 msk fyllning och rulla ihop. Lägg med skarven nedåt. Sätt ev. ihop med en tandpetare.
  3. MED OSTFYLLNING: Dela upp osten i åtta delar eller fyra delar beroende på hur många lövbiffar du har. Lägg ut en lövbiff i taget och sträck ut den åt sidorna. Lägg på en bit ost och rulla ihop. Lägg med skarven nedåt. Sätt ev. ihop med en tandpetare.
  4. Salta och peppra rulladerna.
  5. Värm en stekpanna och lägg i olivolja, smör eller margarin.
  6. Bryn rulladerna med skarven nedåt först i 2-3 minuter. Vänd dem sedan.
  7. MED GRÄDDIG SÅS: Tillsätt grädde eller creme fraiche i pannan och koka ihop såsen. Tillsätt lite extra senap samt soja. Smaka på såsen. Tillsätt ev. mer salt och peppar.
  8. Koka rulladerna 10 minuter i såsen.
  9. MED SKYSÅS: Tillsätt mjöl när du vänt på lövbiffarna första gången.
  10. Tillsätt sedan vatten, någon msk soja och tomatpure
  11. Koka lövbiffarna i 10 minuter i såsen.
  12. Smaka av med salt, svartpeppar samt senap. En nypa timjan passar också i.
  13. Servera de fyllda lövbiffrulladerna med såsen ur pannan (eller lägg upp på serveringsfat med kanter) samt potatistillbehör och ev. en tomatsallad.
E-mail
Medel: 4 (22 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.