Fläskrullader

Fläskrullader fyllda med plommon, äpple och fläsk. Här med gräddsås, kokt potatis samt grönsaker och grönsallad.
Såsen har jag smaksatt med samma som fyllningen: katrinplommon, äpple och fläsk.
På bilden är fläskrulladerna serverade med rostad blomkål med parmesan, kokt broccoli, kokta morötter samt grönsallad med parmesan och cocktailtomater. Goda tillbehör till fläskrullader är saltgurka, lingon eller vinbärsgelé.
Du kan laga fläskrulladerna på skinkschnitzel, skinkstek eller benfri putsad kotlett. Smidigast är skinkschnitzel som redan är utbankad och klar att fylla och rulla ihop.
Du kan använda tandpetare eller steksnöre att binda ihop rulladerna med. Bäst är steksnöre. Använder du tandpetare så säg till gästerna att det är tandpetare i maten så att de ej sväljer en bit tandpetare och det händer en olycka.
Räkna en stor eller två mindre fläskrullader per portion. De går även att dela om du ex. lagar 6 fläskrullader till 4 portioner.
Istället för grädde kan du använda Oatly Imat (som matlagningsgrädde).
Fläskrullader är gott med kokt potatis, grönsallad, kokta grönsaker som blomkål, broccoli och morot, saltgurka, lingonsylt eller vinbärsgelé. Garnera gärna med hackad persilja.

4 portioner fläskrullader

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4 stora eller 8 mindre skinkschnitzlar, ca 800 gram; eller skinkstek eller benfri kotlettrad
  • 200 gram katrinplommon, urkärnade
  • 1 äpple
  • 140 gram bacon
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 5 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 dl ljus japansk soja som Kikkoman
  • Salt och peppar

Tillagning

  1. Hacka katrinplommon i grova bitar och lägg i en skål.
  2. Skölj och tärna äpple och lägg med plommonen.
  3. Strimla bacon och blanda med äpple och plommon samt salt och peppar.
  4. Har du ej köpt redan utbankade schnitzlar så får du banka ut skinkstek eller kotlett med en köttklubba. Ett tips är att först skära ut 0,5 cm tunna fjärilskotletter och sedan banka ut dessa.
  5. Lägg ca 0,5 dl fyllning i mitten på köttet och rulla ihop till rullader. Sätt ihop skarven med tandpetare eller bind upp med bomullssnöre.
  6. Spara resten av fyllningen att blanda i såsen.
  7. Sätt ugnen på 175 grader.
  8. Värm en stekpanna och bryn fläskrulladerna runt om i en msk smör.
  9. Lägg över fläskrulladerna i en ugnsform och stek dem i mitten av ugnen i 40 minuter.
  10. Smält smör i en såskastrull och rör i mjölet.
  11. Tillsätt vatten till stekpannan och koka ur den. Vispa i stekskyn i smör och mjölblandningen samt tillsätt grädde och soja. Koka ihop under omrörning till en sås.
  12. Fräs resterna av fyllningen i en stekpanna. Tillsätt till såsen och låt den småputtra under tiden fläskrulladerna steker klart i ugnen.
  13. Laga önskade tillbehör som ex. kokt potatis, grönsakstillbehör och sallad samt plocka fram önskade övriga tillbehör.
  14. Smaka av såsen med salt och svartpeppar.
  15. Ta ut och servera fläskrulladerna med såsen och önskade tillbehör. Garnera gärna med hackad bladpersilja. Glöm ej att vara uppmärksam på ev. tandpetare om du använt dessa.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer