Fruktspett med jordgubbar och marshmallows

Introduktion och förberedelse

Fruktspett med jordgubbar varvade med marshmallows, nektariner och melon serverat med en klick Daimgrädde.

Värms hastigt på grillen så att marshmallowsen får lite färg.

Serveringsförslag

  • Fruktspetten passar som uppfriskade och lättare efterrätt - speciellt om du serverat en matigare huvudrätt.
  • Jag vispade grädde och blandade i riven daimchoklad som tillbehör.
  • Annat som passar till fruktspetten är kokosglass, vaniljglass, sorbet eller annan valfri glass. Eller en parfait som svartvinbärsparfait.

Garnering

  • Jag garnerade med riven Daimchoklad då jag hade det i grädden. Vidare strödde jag över ätliga blad av ringblommor, blad mynta och citronverbena.
  • Annat som passar är citronmeliss, riven valfri choklad, riven vit choklad, rostade mandelspån, rostade kokosflakes eller strössel.

Varianter

  • Du kan ta enbart jordgubbar och varva med fler marshmallows.
  • Du kan byta frukter som du vill - några förslag som jag tycker passar är annan melon som vattenmelon, honungsmelon, galiamelon; färska halverade fikon; bitar av päron; äpple; banan, mango, kiwi, klyftor av apelsin, persika eller limelon.

Tips

Ta inte för stora marshmallows då de fastnar när de smälter mot grillgallret om de ligger mot detta. Ta flera små marshmallows istället. Skär stora marshmallows i bitar. Det är bättre om frukten ligger mot gallret.

Kan förberedas

Fruktspetten kan du förbereda i god tid innan - samma dag - och förvara i kylen.

Att dricka till

En kyld halvtorr mousserande prosecco passar bra. Vidare sötare dessertvin som Beaumes de Venise, Sauternes eller valfri sort.

Ett fruktspett serverat med Daimgrädde, ringblomma, riven Daimchoklad, mynta samt citronverbena som garnering.
Ett fruktspett serverat med Daimgrädde, ringblomma, riven Daimchoklad, mynta samt citronverbena som garnering.

4 portioner fruktspett

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 17 min

Ingredienser

  • 8 stora jordgubbar
  • 1/2 melon Piel de Sapo
  • 2 nektariner, gärna mogna
  • 4 träspett eller grillspett
  • 8 små eller 4 stora marshmallows eller valfri mängd
  • TILLBEHÖR: 2 dl grädde
  • 100 gram Daimchoklad
  • Eller 4-8 kulor vaniljglass, kokosglass eller sorbet

Tillagning

  1. Skölj och snoppa jordgubbar.
  2. Dela och ta ur kärnor ur melonen. Skär i 3 klyftor. Skär bort skalet. Skär ut 8 stora bitar/kuber melon.
  3. Skölj nektariner. Skär ut fyra stora bitar förslagsvis genom att skära bort fyra kanter som du delar till 8 stora bitar. Det som blir över tillfaller kocken.
  4. Har du stora marshmallows kan du skära dem i två delar.
  5. Varva spetten med frukt, jordgubbar och marshmallows som du tycker. Jag tog i ordning: nektarin, melon, jordgubbe, marshmallow, nektarin, melon, jordgubbe, marshmallow, melon och nektarin.
  6. Hit kan du förbereda samma dag och ha övertäckta i kylen.
  7. TILLBEHÖR: Vispa grädden hård och blanda i riven Daimchoklad. Ställ i kylen till servering.
  8. Förbered garnering enligt förslag ovan om du önskar det.
  9. Lägg spetten på grillen och låt marshmallowsen få lite ljus brun färg. Akta så de ej bränns då det går fort - 10 till 30 sekunder kan räcka.
  10. Lägg upp spetten på tallrik och servera med önskat tillbehör som vaniljglass, kokosglass, daimgrädde eller sorbet samt garnering - se förslag ovan.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 114 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-06-23