Inkokta plommon med konjak

Inkokta plommon i sockerlag. Här med konjak men det är valfritt att ha i. Perfekt att göra om du har mogna plommon i plommonträdet och vill spara dem till senare tillfälle.

Gott till dessert med vispad grädde eller glass. Passar också som tillbehör till desserter som pannacotta, kladdkaka, crème brulé eller en plommondessert.

Inlagda plommon är en perfekt present att ge bort.

Välj en yngre konjak - äldra konjak går utmärkt men är lite bortkastat. VS, VO eller VSOP passar bra.

Istället för konjak kan du även ha calvados eller rom. Eller lägg in plommonen med madeiravin.

Inlagda plommon ca 1,5 liter

 • Förberedelse: 20 min
 • Tillagning: 10 min
 • Klart på: 30 min

Ingredienser

 • 1 kg plommon
 • 4 dl vatten
 • 2,5 dl strösocker
 • 0,5 dl konjak, en yngre som VS, VO eller VSOP passar (valfritt)

Tillagning

 1. Koka upp vatten i en stor kastrull.
 2. SKÅLLNING: Skär kryss i ändan på plommonen och skålla dem, sänk ned dem några i taget i det kokande vatten tills skalen spricker upp. Det tar ca 2-3 minuter. Ta upp plommonen och lägg i en skål bredvid efterhand. Låt svalna något tills du kan pilla bort skalet med händerna samt en skalkniv. Det gör inget om lite skal är kvar. Det är valfritt att skålla plommonen.
 3. Om du vill kan du dela dem och ta ut kärnorna - detta speciellt om du valt att ej skålla plommonen.
 4. Fördela plommonen i en rena glasburkar upp till kanten.
 5. Koka vatten och socker samt rör tills sockret löst sig - tar några minuter. Tillsätt eventuell sprit.
 6. Häll den kokande sockerlagen över plommonen så att den täcker upp till kanten. Du kan göra mer sockerlag om den inte räcker.
 7. Sätt på lock och låt svalna. Förvara svalt.
 8. Inlagda plommon blir godast efter någon dag men håller länge. Öppnad burk förvarar du i kylen. Pilla ej med fingrarna i burken.
E-mail
Medel: 3.3 (12 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-21

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer