Chokladpaj med mörk och vit choklad

En chokladkaka med lager av fyllig mörk choklad toppat med söt vitchoklad.
Med blockchoklad blir kakan mjukare. Med finare choklad blir kakan något fastare hårdare.
Du behöver minst fem bunkar att blanda kakan i.

12-16 portioner chokladkaka

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 100 g vit choklad, typ Lindt eller blockchoklad
  • 100 gram mörk choklad, 70 % eller blockchoklad
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • 0,5 vaniljstång
  • Någon msk smör och ströbröd till att bröa form med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Värm ett vatten till att sjuda till ett vattenbad i en vid kastrull på spisen.
  3. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i varsin bunke.
  4. Smält vit choklad med hälften av smöret i vattenbadet. Sätt åt sidan.
  5. Smält mörk choklad i en annan bunke med andra hälften av smöret över vattenbad. Sätt åt sidan.
  6. Häll ut vattenbadet.
  7. Ställ båda bunkarna åt sidan att svalna till fingervarmt.
  8. Ta fram två till bunkar. Knäck två ägg i varje bunke.
  9. Lägg i en dl socker i varje bunke.
  10. Vispa tills det är luftigt med elvisp några minuter.
  11. Dela och gröp ur en halv vaniljstång samt blanda i en av bunkarna med äggblandning.
  12. Ta ytterligare en bunke och blanda vetemjöl och bakpulver.
  13. Häll den smälta vita chokladen i äggblandningen med vaniljen och rör om.
  14. Blanda i hälften av mjölblandningen i den vita chokladblandningen.
  15. Häll den smälta mörka chokladen i den andra äggblandningen och rör om.
  16. Blanda kanel med mjöl i en bunke och blanda i den mörka chokladblandningen.
  17. Nu har du två smetar en med mörk och en med ljus choklad.
  18. Ta en rund form ex. pajform 25x25 cm. Smörj den med lite smölt smör och bröa med lite ströbröd.
  19. Häll först ner den mörka chokladen i ett jämnt lager och toppa sedan med den vita chokladblandningen i ett jämnt lager.
  20. Grädda chokladpajen i 10 minuter mitt i ugnen.
  21. Ta ut och låt svalna. Låt den sedan stå i kylskåp några timmar, gärna över natten, så att den stelnar. Du kan också låta den stelna i frysen om du har bråttom.
  22. Skär gärna upp tårtbitar med en kniv doppad i hett vatten så får du snygga kanter.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer