Chokladpaj med mörk och vit choklad

En chokladkaka med lager av fyllig mörk choklad toppat med söt vitchoklad.
Med blockchoklad blir kakan mjukare. Med finare choklad blir kakan något fastare hårdare.
Du behöver minst fem bunkar att blanda kakan i.

12-16 portioner chokladkaka

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 100 g vit choklad, typ Lindt eller blockchoklad
  • 100 gram mörk choklad, 70 % eller blockchoklad
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • 0,5 vaniljstång
  • Någon msk smör och ströbröd till att bröa form med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Värm ett vatten till att sjuda till ett vattenbad i en vid kastrull på spisen.
  3. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i varsin bunke.
  4. Smält vit choklad med hälften av smöret i vattenbadet. Sätt åt sidan.
  5. Smält mörk choklad i en annan bunke med andra hälften av smöret över vattenbad. Sätt åt sidan.
  6. Häll ut vattenbadet.
  7. Ställ båda bunkarna åt sidan att svalna till fingervarmt.
  8. Ta fram två till bunkar. Knäck två ägg i varje bunke.
  9. Lägg i en dl socker i varje bunke.
  10. Vispa tills det är luftigt med elvisp några minuter.
  11. Dela och gröp ur en halv vaniljstång samt blanda i en av bunkarna med äggblandning.
  12. Ta ytterligare en bunke och blanda vetemjöl och bakpulver.
  13. Häll den smälta vita chokladen i äggblandningen med vaniljen och rör om.
  14. Blanda i hälften av mjölblandningen i den vita chokladblandningen.
  15. Häll den smälta mörka chokladen i den andra äggblandningen och rör om.
  16. Blanda kanel med mjöl i en bunke och blanda i den mörka chokladblandningen.
  17. Nu har du två smetar en med mörk och en med ljus choklad.
  18. Ta en rund form ex. pajform 25x25 cm. Smörj den med lite smölt smör och bröa med lite ströbröd.
  19. Häll först ner den mörka chokladen i ett jämnt lager och toppa sedan med den vita chokladblandningen i ett jämnt lager.
  20. Grädda chokladpajen i 10 minuter mitt i ugnen.
  21. Ta ut och låt svalna. Låt den sedan stå i kylskåp några timmar, gärna över natten, så att den stelnar. Du kan också låta den stelna i frysen om du har bråttom.
  22. Skär gärna upp tårtbitar med en kniv doppad i hett vatten så får du snygga kanter.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer