Chokladpaj med mörk och vit choklad
En chokladpaj i två lager - ett med fyllig mörk choklad som toppas med ett lager med söt vit choklad.
En slags chokladkaka Black & White.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Värm ett vatten till att sjuda till ett vattenbad i en vid kastrull på spisen.
- Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i varsin bunke.
- Smält vit choklad med hälften av smöret i vattenbadet. Sätt åt sidan.
- Smält mörk choklad i en annan bunke med andra hälften av smöret över vattenbad. Sätt åt sidan.
- Häll ut vattenbadet.
- Ställ båda bunkarna åt sidan att svalna till fingervarmt.
- Ta fram två till bunkar. Knäck två ägg i varje bunke.
- Lägg i en dl socker i varje bunke.
- Vispa tills det är luftigt med elvisp några minuter.
- Dela och gröp ur en halv vaniljstång samt blanda i en av bunkarna med äggblandning.
- Ta ytterligare en bunke och blanda vetemjöl och bakpulver.
- Häll den smälta vita chokladen i äggblandningen med vaniljen och rör om.
- Blanda i hälften av mjölblandningen i den vita chokladblandningen.
- Häll den smälta mörka chokladen i den andra äggblandningen och rör om.
- Blanda kanel med mjöl i en bunke och blanda i den mörka chokladblandningen.
- Nu har du två smetar en med mörk och en med ljus choklad.
- Ta en rund form ex. pajform 25x25 cm. Smörj den med lite smölt smör och bröa med lite ströbröd.
- Häll först ner den mörka chokladen i ett jämnt lager och toppa sedan med den vita chokladblandningen i ett jämnt lager.
- Grädda chokladpajen i 10 minuter mitt i ugnen.
- Ta ut och låt svalna. Låt den sedan stå i kylskåp några timmar, gärna över natten, så att den stelnar. Du kan också låta den stelna i frysen om du har bråttom.
- Skär gärna upp tårtbitar med en kniv doppad i hett vatten så får du snygga kanter.
Serveringsförslag
Kan serveras som den är till dessert och fika.
- Vill du garnera upp den till efterrätt så passar färska bär som hallon, jordgubbar och blåbär. Vidare en kula vaniljglass och/eller klick lättvispad grädde.
- Halloncoulis, hallonsylt, mylta, passionsfruktspulp eller annan sylt passar också.
- Vidare ett grönt blad som citronmeliss eller mynta kan man garnera med.
Framförhållning
Chokladpajen blir en slags kladdigkaka och den ska stå att stelna till i kylen några timmar eller över natten. Så baka den några timmar eller dagen innan servering.
Varianter
Med blockchoklad blir kakan mjukare. Med finare 70% choklad blir kakan något fastare och hårdare.
Tips
Du behöver 5 bunkar/skålar när du bakar kakan.
Att dricka till
Serverar du chokladkakan till dessert kan du ha ett sött vitt dessertvin till som Sauternes från Frankrike; Trockenbeerenauslese eller Icewein från Tyskland.
Uppskattat näringsvärde per portion: 321 kcal