Chokladpaj med mörk och vit choklad

En chokladpaj i två lager - ett med fyllig mörk choklad som toppas med ett lager med söt vit choklad. En slags chokladkaka Black & White.

Kan serveras som den är till dessert och fika men också garneras med färska bär som hallon, jordgubbar och blåbär samt serveras med en kula vaniljglass eller klick lättvispad grädde.

Halloncoulis, hallonsylt, mylta, passionsfruktspulp eller annan sylt passar också. Vidare ett grönt blad som citronmeliss eller mynta kan man garnera med.

Med blockchoklad blir kakan mjukare. Med finare 70% choklad blir kakan något fastare och hårdare.

Du behöver fem bunkar/skålar att blanda kakan i.

Vintips:

Till den söta vita chokladen så passar ett sötare dessertvin som Sauternes från Frankrike; Trockenbeerenauslese eller Icewein från Tyskland.

12-16 portioner chokladkaka

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 100 g vit choklad, typ Lindt eller blockchoklad
  • 100 gram mörk choklad, 70 % eller blockchoklad
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • 0,5 vaniljstång
  • 1 msk smör till formen
  • 3 msk ströbröd till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Värm ett vatten till att sjuda till ett vattenbad i en vid kastrull på spisen.
  3. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i varsin bunke.
  4. Smält vit choklad med hälften av smöret i vattenbadet. Sätt åt sidan.
  5. Smält mörk choklad i en annan bunke med andra hälften av smöret över vattenbad. Sätt åt sidan.
  6. Häll ut vattenbadet.
  7. Ställ båda bunkarna åt sidan att svalna till fingervarmt.
  8. Ta fram två till bunkar. Knäck två ägg i varje bunke.
  9. Lägg i en dl socker i varje bunke.
  10. Vispa tills det är luftigt med elvisp några minuter.
  11. Dela och gröp ur en halv vaniljstång samt blanda i en av bunkarna med äggblandning.
  12. Ta ytterligare en bunke och blanda vetemjöl och bakpulver.
  13. Häll den smälta vita chokladen i äggblandningen med vaniljen och rör om.
  14. Blanda i hälften av mjölblandningen i den vita chokladblandningen.
  15. Häll den smälta mörka chokladen i den andra äggblandningen och rör om.
  16. Blanda kanel med mjöl i en bunke och blanda i den mörka chokladblandningen.
  17. Nu har du två smetar en med mörk och en med ljus choklad.
  18. Ta en rund form ex. pajform 25x25 cm. Smörj den med lite smölt smör och bröa med lite ströbröd.
  19. Häll först ner den mörka chokladen i ett jämnt lager och toppa sedan med den vita chokladblandningen i ett jämnt lager.
  20. Grädda chokladpajen i 10 minuter mitt i ugnen.
  21. Ta ut och låt svalna. Låt den sedan stå i kylskåp några timmar, gärna över natten, så att den stelnar. Du kan också låta den stelna i frysen om du har bråttom.
  22. Skär gärna upp tårtbitar med en kniv doppad i hett vatten så får du snygga kanter.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-17

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer