Chokladpaj med mörk och vit choklad

Introduktion och förberedelse

En chokladpaj i två lager - ett med fyllig mörk choklad som toppas med ett lager med söt vit choklad.

En slags chokladkaka Black & White.

Serveringsförslag

Kan serveras som den är till dessert och fika.

  • Vill du garnera upp den till efterrätt så passar färska bär som hallon, jordgubbar och blåbär. Vidare en kula vaniljglass och/eller klick lättvispad grädde.
  • Halloncoulis, hallonsylt, mylta, passionsfruktspulp eller annan sylt passar också.
  • Vidare ett grönt blad som citronmeliss eller mynta kan man garnera med.

Framförhållning

Chokladpajen blir en slags kladdigkaka och den ska stå att stelna till i kylen några timmar eller över natten. Så baka den några timmar eller dagen innan servering.

Varianter

Med blockchoklad blir kakan mjukare. Med finare 70% choklad blir kakan något fastare och hårdare.

Tips

Du behöver 5 bunkar/skålar när du bakar kakan.

Att dricka till

Serverar du chokladkakan till dessert kan du ha ett sött vitt dessertvin till som Sauternes från Frankrike; Trockenbeerenauslese eller Icewein från Tyskland.

12 portioner chokladkaka

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 100 g vit choklad, typ Lindt eller blockchoklad
  • 100 gram mörk choklad, 70 % eller blockchoklad
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • 0,5 vaniljstång
  • 1 msk smör till formen
  • 3 msk ströbröd till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Värm ett vatten till att sjuda till ett vattenbad i en vid kastrull på spisen.
  3. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i varsin bunke.
  4. Smält vit choklad med hälften av smöret i vattenbadet. Sätt åt sidan.
  5. Smält mörk choklad i en annan bunke med andra hälften av smöret över vattenbad. Sätt åt sidan.
  6. Häll ut vattenbadet.
  7. Ställ båda bunkarna åt sidan att svalna till fingervarmt.
  8. Ta fram två till bunkar. Knäck två ägg i varje bunke.
  9. Lägg i en dl socker i varje bunke.
  10. Vispa tills det är luftigt med elvisp några minuter.
  11. Dela och gröp ur en halv vaniljstång samt blanda i en av bunkarna med äggblandning.
  12. Ta ytterligare en bunke och blanda vetemjöl och bakpulver.
  13. Häll den smälta vita chokladen i äggblandningen med vaniljen och rör om.
  14. Blanda i hälften av mjölblandningen i den vita chokladblandningen.
  15. Häll den smälta mörka chokladen i den andra äggblandningen och rör om.
  16. Blanda kanel med mjöl i en bunke och blanda i den mörka chokladblandningen.
  17. Nu har du två smetar en med mörk och en med ljus choklad.
  18. Ta en rund form ex. pajform 25x25 cm. Smörj den med lite smölt smör och bröa med lite ströbröd.
  19. Häll först ner den mörka chokladen i ett jämnt lager och toppa sedan med den vita chokladblandningen i ett jämnt lager.
  20. Grädda chokladpajen i 10 minuter mitt i ugnen.
  21. Ta ut och låt svalna. Låt den sedan stå i kylskåp några timmar, gärna över natten, så att den stelnar. Du kan också låta den stelna i frysen om du har bråttom.
  22. Skär gärna upp tårtbitar med en kniv doppad i hett vatten så får du snygga kanter.
E-mail
Medel: 4 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 321 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-11

Tillbehör och liknande recept:

Välj rätt sött vin till desserten

Ett god dessert med ett sött vin är som pricken över i. Ett enkelt recept att avsluta en lyckad middag...