Päron med mintchokladgrädde

Inlagda päron toppade med mintchokladgrädde garnerad med After Eight och en skiva jordgubbe.

En kall variant på 70-talsklassikern varma päron med After Eight.

En enkel och lättlagad dessert med endast 3 ingredienser om man ej räknar med jordgubbarna till garnering.

Här smaksätts grädden med mintchoklad som After Eight samt vispas till en slags mint- och chokladmousse.

8 portioner päron med mint- och chokladgrädde After Eight

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 45 min

Ingredienser

  • 8 päronhalvor, 2 små burkar 400 gram styck eller 1 stor burk konserverade päron ca 800 gram
  • 200 gram mintchoklad typ After Eight
  • 3 dl vispgrädde
  • 4 jordgubbar eller andra bär till garnering

Tillagning

  1. Värm grädden så den sjuder utan att koka upp. Sätt åt sidan.
  2. Lägg 12 bitar mintchoklad i en bunke.
  3. Häll över den heta grädden och rör tills mintchokladen löst upp sig.
  4. Låt grädden svalna och ställ övertäckt i kylen att kallna minst en timme.
  5. Skär päronen i tärningar.
  6. Hit kan du förbereda och ha päron och grädde i kylen.
  7. SERVERING: Vispa grädden hård.
  8. Lägg över grädden i en spritspåse om du vill spritsa ut den. Annars går det bra att bara skeda över den eller "ägga" upp den - forma ägg med en stor matsked du doppat i hett vatten och skopar upp grädden i 45-graders vinkel mot grädden till ett stort "ägg".
  9. Fördela päronen i 8 glas/skålar - se tips ovan.
  10. Fördela grädden över päronen med sprits eller som du vill.
  11. Garnera med 1-2 bitar mintchoklad nedstoppad i grädden.
  12. Skölj jordgubbar. Lämna bladen kvar. Skär i skivor. Garnera med 1-2 skivor jordgubbe - förslagsvis framför varje skiva mintchoklad - se bild.
Mintchokladen smälts i grädden som får svalna. Inlagda päron som tärnats.
Mintchokladen smälts i grädden som får svalna. Inlagda päron som tärnats.
Päronen fördelade i glas/skålar och vispad mint- och chokladgrädde i bunke.
Päronen fördelade i glas/skålar och vispad mint- och chokladgrädde i bunke.
Till servering letade vi fram en matchande dukar, glas-skålar och bricka från 70-talet.
Till servering letade vi fram en matchande dukar, glas-skålar och bricka från 70-talet. Tack Kerstin :)

Serveringsförslag

  • Passar som dessert och efterrätt. Lätt att göra till flera samt ha på buffé.
  • Här med tärnade päron men man kan även servera päronhalvor och toppa med grädden som kan spritsas, läggas som en klick eller "äggas" upp med en vinklad sked doppad i hett vatten.
  • Du kan servera i glas i retro-stil som på bilden men även använda fantasin och lägga upp i valfritt vinglas, Gin&tonic-kupor, coupe-glas, små coupe-skålar i metall, dessertskålar eller på assiette/desserttallrik.

Varianter

  • Du kan ta annan mintchoklad än After Eight. Välj en som också har krämig mintfyllning ex. Fazer mint, Vivani, Lindt Creation mint eller Divine osv.
  • Istället för konserverade inlagda päron kan du koka och lägga in egna päron. Passar också med lingonpäron, ingefärspäron eller plommon.
  • Inkokta päron kan bytas mot färska mogna päron i tärningar - vänd runt i lite citronsaft så de ej mörknar;
  • Vill du ha mer knaprigt i så kan du smula havrekakor och varva med päron och grädde i lager likt en trifle - eller likt denna dessert med rararber.

Garnering

  • Jag garnerade med en bit mintchoklad och en skiva jordgubbe men man kan garnera som man vill. Några förslag som passar är:
  • Knäckflarn, riven choklad, chokladströssel, chokladchips, chokladfyllda glassrån, hallon, blåbär samt citronmeliss eller mynta är fler förslag som passar att garnera med.

Glas med päron och mintchokladgrädde serverade portionsvis i retro 70-tals anda.
Glas med päron och mintchokladgrädde serverade portionsvis i retro 70-tals anda.

E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 215 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-04-22

Tillbehör och liknande: