Päron med mintchokladgrädde
Inlagda päron toppade med mintchokladgrädde garnerad med After Eight och en skiva jordgubbe.
En kall variant på 70-talsklassikern varma päron med After Eight.
En enkel och lättlagad dessert med endast 3 ingredienser om man ej räknar med jordgubbarna till garnering.
Här smaksätts grädden med mintchoklad som After Eight samt vispas till en slags mint- och chokladmousse.
Tillagning
- Värm grädden så den sjuder utan att koka upp. Sätt åt sidan.
- Lägg 12 bitar mintchoklad i en bunke.
- Häll över den heta grädden och rör tills mintchokladen löst upp sig.
- Låt grädden svalna och ställ övertäckt i kylen att kallna minst en timme.
- Skär päronen i tärningar.
- Hit kan du förbereda och ha päron och grädde i kylen.
- SERVERING: Vispa grädden hård.
- Lägg över grädden i en spritspåse om du vill spritsa ut den. Annars går det bra att bara skeda över den eller "ägga" upp den - forma ägg med en stor matsked du doppat i hett vatten och skopar upp grädden i 45-graders vinkel mot grädden till ett stort "ägg".
- Fördela päronen i 8 glas/skålar - se tips ovan.
- Fördela grädden över päronen med sprits eller som du vill.
- Garnera med 1-2 bitar mintchoklad nedstoppad i grädden.
- Skölj jordgubbar. Lämna bladen kvar. Skär i skivor. Garnera med 1-2 skivor jordgubbe - förslagsvis framför varje skiva mintchoklad - se bild.
Serveringsförslag
- Passar som dessert och efterrätt. Lätt att göra till flera samt ha på buffé.
- Här med tärnade päron men man kan även servera päronhalvor och toppa med grädden som kan spritsas, läggas som en klick eller "äggas" upp med en vinklad sked doppad i hett vatten.
- Du kan servera i glas i retro-stil som på bilden men även använda fantasin och lägga upp i valfritt vinglas, Gin&tonic-kupor, coupe-glas, små coupe-skålar i metall, dessertskålar eller på assiette/desserttallrik.
Varianter
- Du kan ta annan mintchoklad än After Eight. Välj en som också har krämig mintfyllning ex. Fazer mint, Vivani, Lindt Creation mint eller Divine osv.
- Istället för konserverade inlagda päron kan du koka och lägga in egna päron. Passar också med lingonpäron, ingefärspäron eller plommon.
- Inkokta päron kan bytas mot färska mogna päron i tärningar - vänd runt i lite citronsaft så de ej mörknar;
- Vill du ha mer knaprigt i så kan du smula havrekakor och varva med päron och grädde i lager likt en trifle - eller likt denna dessert med rararber.
Garnering
- Jag garnerade med en bit mintchoklad och en skiva jordgubbe men man kan garnera som man vill. Några förslag som passar är:
- Knäckflarn, riven choklad, chokladströssel, chokladchips, chokladfyllda glassrån, hallon, blåbär samt citronmeliss eller mynta är fler förslag som passar att garnera med.
Uppskattat näringsvärde per portion: 215 kcal