Ingefärspäron

Inkokta päron i sockerlag smaksatt med färsk ingefära, kanel och vanilj. Gott med glass eller vispad grädde till dessert.

Ingefärspäronen kan också sparas i glasburk svalt och mörkt. Se till att de täcks av sockerlag. Håller sig flera månader och blir bara godare. Öppnad burk förvaras i kyl.

Räkna ett medelstort päron per portion. Om du vill kan du dela dem i halvor.

Päron blir snabbt övermogna så att lägga in dem i smaksatt sockerlag är ett bra sätt att ta hand om päronen innan de blir dåliga. Detta var vanligt förr om man på kort tid fick en stor skörd päron att ta hand om.

4 portioner ingefärspäron

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 4 stora päron
  • Sockerlag: 7 dl vatten
  • 3 dl strösocker
  • 1/3 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
  • 3 msk grovt hackad färsk ingefära
  • 0,5 citron
  • 1 bit hel kanelstång

Tillagning

  1. Skala päronen men låt skaftet vara kvar. Om du vill kan du dela dem och gröpa ur kärnhuset.
  2. Skrubba citronen och skiva den.
  3. Dela vaniljstångsbiten på längden och skrapa ur vaniljen i en kastrull. Lägg i vaniljstången.
  4. Tillsätt vatten, socker, citron, grovt hackad ingefära samt kanel.
  5. Rör om och koka upp lagen.
  6. Lägg ner päronen i sockerlagen och låt dem sjuda i 15 minuter för päronhalvor och 25 minuter för hela päron.
  7. Ta av från värmen och låt de svalna i lagen. Ska du spara dem i burk så lägg över i glasburk och sätt på lock. Se till att lagen täcker päronen.
  8. Servera ingefärspäronen med vaniljglass eller vispad grädde.
E-mail
Medel: 4.1 (12 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer