Ingefärspäron
Inkokta päron i sockerlag smaksatt med färsk ingefära, kanel, citron och vanilj.
Tillagning
- Skala päronen men låt skaftet vara kvar. Om du vill kan du dela dem och gröpa ur kärnhuset.
- Skrubba citronen och skiva den.
- Dela vaniljstångsbiten på längden och skrapa ur vaniljen i en kastrull. Lägg i vaniljstången.
- Tillsätt vatten, socker, citron, grovt hackad ingefära samt kanel.
- Rör om och koka upp lagen.
- Lägg ner päronen i sockerlagen och låt dem sjuda i 15 minuter för päronhalvor och 25 minuter för hela päron.
- Ta av från värmen och låt de svalna i lagen. Ska du spara dem i burk så lägg över i glasburk och sätt på lock. Se till att lagen täcker päronen.
- Servera ingefärspäronen med vaniljglass eller vispad grädde.
Serveringsförslag
Päronhalvorna är goda kalla eller varma med vaniljglass och/eller vispad grädde. Grädden kan smaksättas med något krm vaniljsocker, någon tsk rom eller annan sprit.
Portionsberäkning
Räkna 4 stora päron eller 8 mindre päron. En stor halva per portion eller ett helt mindre päron eller två små päronhalvor per portion.
Angående päronens hållbarhet
- Sockerlagen och ingefäran gör päronen naturligt hållbara. Förvaras svalt och mörkt. Se till att de täcks av sockerlag. Håller sig flera månader och blir bara godare. Öppnad burk förvaras i kyl.
- Du kan också frysa dem. Dela upp päronen i små omgångar och frys in i lagen i plastburkar. Ta fram när du behöver. Tina i kylen till servering.
- Vill du hållbara päron så ska du se till att sterilisera burkarna samt fylla den varm på burkar och sedan ställa burkarna upp och ner och låta svalna.
- Vill du vara helt på säkra sidan så kan du tillsätta konserveringsmedel till sockerlagen. Det finns natriumbensoat som exempelvis Atamon att köpa och då kan man följa instruktionerna på förpackningen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 121 kcal