Ingefärspäron

Introduktion och förberedelse

Inkokta päron i sockerlag smaksatt med färsk ingefära, kanel och vanilj. Gott med glass eller vispad grädde till dessert.

Räkna ett medelstort päron per portion. Om du vill kan du dela dem i halvor.

Päron blir snabbt övermogna så att lägga in dem i smaksatt sockerlag är ett bra sätt att ta hand om päronen innan de blir dåliga. Detta var vanligt förr om man på kort tid fick en stor skörd päron att ta hand om.

Angående päronens hållbarhet

Sockerlagen och ingefäran gör päronen naturligt hållbara. Ingefärspäronen kan också sparas i glasburk svalt och mörkt. Se till att de täcks av sockerlag. Håller sig flera månader och blir bara godare. Öppnad burk förvaras i kyl.

Du kan också frysa dem. Dela upp päronen i små omgångar och frys in i lagen i plastburkar. Ta fram när du behöver. Tina i kylen och värm till servering.

Vill du hållbara päron så ska du se till att sterilisera burkarna samt fylla den varm på burkar och sedan ställa burkarna upp och ner och låta svalna. Förvara svalt och mörkt. Öppnad burk i kylen.

Vill du vara helt på säkra sidan så kan du tillsätta konserveringsmedel till sockerlagen. Det finns natriumbensoat som exempelvis Atamon att köpa och då kan man följa instruktionerna på förpackningen. Brukar vara något krm du rör ut i lite av sockerlagen och sedan blandar i resten av sockerlagen.

4 portioner ingefärspäron

 • Förberedelse: 15 min
 • Tillagning: 40 min
 • Klart på: 55 min

Ingredienser

 • 4 stora päron
 • Sockerlag: 7 dl vatten
 • 3 dl strösocker
 • 1/3 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
 • 3 msk grovt hackad färsk ingefära
 • 0,5 citron
 • 1 bit hel kanelstång

Tillagning

 1. Skala päronen men låt skaftet vara kvar. Om du vill kan du dela dem och gröpa ur kärnhuset.
 2. Skrubba citronen och skiva den.
 3. Dela vaniljstångsbiten på längden och skrapa ur vaniljen i en kastrull. Lägg i vaniljstången.
 4. Tillsätt vatten, socker, citron, grovt hackad ingefära samt kanel.
 5. Rör om och koka upp lagen.
 6. Lägg ner päronen i sockerlagen och låt dem sjuda i 15 minuter för päronhalvor och 25 minuter för hela päron.
 7. Ta av från värmen och låt de svalna i lagen. Ska du spara dem i burk så lägg över i glasburk och sätt på lock. Se till att lagen täcker päronen.
 8. Servera ingefärspäronen med vaniljglass eller vispad grädde.
E-mail
Medel: 3.8 (49 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.