Ljummen fruktsallad med kanderade valnötter och kokos

Fixa en jättegod dessert med ljummen fruktsallad toppad med kanderade valnötter och kokos. Här med vaniljglass. Man kan också servera med sorbet eller annan valfri glass.
Här kan du ta de frukter du tycker om eller som är i säsong.
Denna dessert är smidig om man vill förbereda i god tid. Då kan du ha fruktsalladen i kylen, de kanderade valnötterna och kokosen i en skål samt förbereda med kulad vaniljglass i frysen.
Garnera ev. med något grönt som citronmeliss.
Vill du ha ett dessertvin till så funkar ett Franskt Sauternes eller Tyskt Trockenbeerenauslese till.

4 portioner ljummen fruktsallad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 0,5 färsk ananas
  • 0,25 honungsmelon
  • 1 banan
  • 12 vindruvor
  • 0,5 rött äpple
  • 1 dl valnötter
  • 4 msk strösocker
  • 0,5 dl kokosflingor
  • 30 gram smör
  • 0,5 dl flytande honung
  • Tillbehör: 4 port vaniljglass

Tillagning

  1. Skölj, skal och tärna alla frukter och blanda i en skål till en fruktsallad. Förvara i kylen.
  2. Dela valnötter grovt. Smält socker ljustbrunt och vänd runt valnötter. Lägg i kokos samt smör och rör om.
  3. Lägg upp på smörpapper och låt svalna. Krossa grovt och ha i en skål till servering.
  4. Vid servering värm upp en wokliknande panna, tillsätt honung och vänd hastigt runt fruktsalladen.
  5. Strö över nötter och kokos-blandningen.
  6. Servera med vaniljglass. Man kan också garnera med citronmeliss.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer