Ljummen fruktsallad med kanderade valnötter och kokos
Laga en jättegod dessert med ljummen fruktsallad med färsk ananas, melon, äpple, vindruvor och banan toppad med kanderade valnötter och kokos.
Tillagning
- Skölj, skal och tärna alla frukter och blanda i en skål till en fruktsallad. Förvara i kylen.
- Dela valnötter grovt. Smält socker ljustbrunt och vänd runt valnötter. Lägg i kokos samt smör och rör om.
- Lägg upp på smörpapper och låt svalna. Krossa grovt och ha i en skål till servering.
- Vid servering värm upp en wokliknande panna, tillsätt honung och vänd hastigt runt fruktsalladen.
- Strö över nötter och kokos-blandningen.
- Servera med vaniljglass. Man kan också garnera med citronmeliss.
Serveringsförslag
Här med köpt eller hemgjord vaniljglass. Man kan också servera med sorbet eller annan valfri glass.
Vegan variant
Oalty vaniljglass eller sojaglass är också gott för vegan variant - uteslut då honung samt ta agavesirap istället.
Variera frukt och nötter
- Funkar fint att laga med de de frukter du tycker om eller som är i säsong. Fler förslag är persika, olika sorters melon, mango, apelsin, mandarin eller annan citrus, päron, plommon, jordgubbar, blåbär, hallon osv.
- Istället för valnötter kan du ta hasselnötter, mandel, pistage eller pekannötter.
Garnering
- Garnera gärna med något grönt som citronmeliss. Mynta funkar också.
- Vidare kan man strö över frön som pumpafrön vid servering.
- Riven vit choklad är också lyxigt och gott på.
Kan förberedas
Denna dessert är smidig om man vill förbereda i god tid. Då kan du ha fruktsalladen i kylen, de kanderade valnötterna och kokosen i en skål samt förbereda med kulad vaniljglass i frysen.
Att dricka till
Vill du ha ett dessertvin till så funkar ett Franskt Sauternes eller Tyskt Trockenbeerenauslese till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 172 kcal