Ljummen fruktsallad med kanderade valnötter och kokos

Introduktion och förberedelse

Laga en jättegod dessert med ljummen fruktsallad med färsk ananas, melon, äpple, vindruvor och banan toppad med kanderade valnötter och kokos.

Serveringsförslag

Här med köpt eller hemgjord vaniljglass. Man kan också servera med sorbet eller annan valfri glass.

Vegan variant

Oalty vaniljglass eller sojaglass är också gott för vegan variant - uteslut då honung samt ta agavesirap istället.

Variera frukt och nötter

  • Funkar fint att laga med de de frukter du tycker om eller som är i säsong. Fler förslag är persika, olika sorters melon, mango, apelsin, mandarin eller annan citrus, päron, plommon, jordgubbar, blåbär, hallon osv.
  • Istället för valnötter kan du ta hasselnötter, mandel, pistage eller pekannötter.

Garnering

  • Garnera gärna med något grönt som citronmeliss. Mynta funkar också.
  • Vidare kan man strö över frön som pumpafrön vid servering.
  • Riven vit choklad är också lyxigt och gott på.

Kan förberedas

Denna dessert är smidig om man vill förbereda i god tid. Då kan du ha fruktsalladen i kylen, de kanderade valnötterna och kokosen i en skål samt förbereda med kulad vaniljglass i frysen.

Att dricka till

Vill du ha ett dessertvin till så funkar ett Franskt Sauternes eller Tyskt Trockenbeerenauslese till.

Ljummen fruktsallad på tallrik med valnötter och kokos samt glass
Frukten skärs i bitar och bryns med lite smör hastigt i en panna och serveras ljummen med knapriga rostade valnötter och kokos samt en kula vaniljglass till.

4 portioner ljummen fruktsallad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 0,5 färsk ananas
  • 0,25 honungsmelon
  • 1 banan
  • 12 vindruvor
  • 0,5 rött äpple
  • 1 dl valnötter
  • 4 msk strösocker
  • 0,5 dl kokosflingor eller kokosflingor
  • 30 gram smör, margarin eller kokosolja
  • 0,5 dl flytande honung eller agavesirap
  • TILLBEHÖR: 4 port vaniljglass eller annan glass eller sorbet

Tillagning

  1. Skölj, skal och tärna alla frukter och blanda i en skål till en fruktsallad. Förvara i kylen.
  2. Dela valnötter grovt. Smält socker ljustbrunt och vänd runt valnötter. Lägg i kokos samt smör och rör om.
  3. Lägg upp på smörpapper och låt svalna. Krossa grovt och ha i en skål till servering.
  4. Vid servering värm upp en wokliknande panna, tillsätt honung och vänd hastigt runt fruktsalladen.
  5. Strö över nötter och kokos-blandningen.
  6. Servera med vaniljglass. Man kan också garnera med citronmeliss.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 172 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-16

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.