Päron med mintchoklad After Eight

En klassisk dessert med inkokta eller konserverade päron som gratineras med mintchoklad som ex. After Eight. En god och enkel dessert som väcker minnen hos många. Har du hungriga gäster och små päron så kan du öka till två päronhalvor var.
Du kan som nedan koka in färska päron eller köpa 8 konserverade halvor på burk.
Servera mintpäronen med god vaniljglass eller vispad grädde. Du kan smaksätta grädden med någon tsk vaniljsocker, 1 kr kanel samt ev. någon msk sprit som calvados, cognac eller päronlikör.
Du kan såklart ha annan mintchoklad än After Eight bara det är mintfyllning och choklad.
Vill du piffa till päronen ännu mer så river du över vit choklad innan du gratinerar päronen.

8 portioner päron med mintchoklad After Eight

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 8 bitar mintchoklad After Eight
  • 4 stora päron
  • 7 dl vatten
  • 3 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 stjärnanis
  • 1 bit hel kanel

Tillagning

  1. Använd färdiga inlagda päron eller koka in själv: Inkokta päron: Skala päronen men låt skaftet vara kvar. Du kan lägga den i en bunke med vatten och någon tsk citronsaft om du skalar många päron så att de inte mörknar.
  2. Dela vaniljstångsbiten på längden och skrapa ur vaniljen i en kastrull till sockerlagen. Lägg ner stången också.
  3. Tillsätt vatten, socker, stjärnanis och kanel.
  4. Rör om och koka upp den i en kastrull.
  5. Lägg ner päronen i sockerlagen och låt dem sjuda i ca 15 minuter.
  6. Ta av från värmen och låt de svalna i lagen.
  7. Sätt ugnen på grill.
  8. Placera päronen i en ugnsform.
  9. Lägg en bit mintchoklad på varje päron.
  10. Häll på ca 0,5 cm sockerlag från päronen.
  11. Gratinera päronen i ca 10 minuter tills mintchokladen smält och fått lite färg samt päronen är varma. Akta så det inte bränns.
  12. Servera päronen med vaniljglass eller grädde. Grädden kan du tillsätta lite vaniljsocker till samt 1 krm kanel vidare kan du smaksätta den med konjak.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer