Päron med mintchoklad After Eight

Introduktion och förberedelse

En klassisk dessert med inkokta eller konserverade päron som gratineras med mintchoklad som ex. After Eight. En god och enkel dessert som väcker minnen hos många.

Portionsberäkning

Har du hungriga gäster och små päron så kan du öka till två päronhalvor vardera. Köper du päronhalvor på burk så räkna två halvor per portion om de är små. Förslagsvis två burkar 400 gram päronhalvor i sockerlag till 4 portioner.

Överbliven dessert kan sparas i kyl samt även frysas in.

Med hemkokta päron eller köpta päron i sockerlag

Du kan som i mitt recept nedan koka in färska päron eller använda päronhalvor på burk - det går snabbt och är gott det med.

Serveringsförslag

Servera mintpäronen med god vaniljglass eller lättvispad grädde. Överkurs är att göra egen vaniljglass till.

Du kan smaksätta grädden med någon tsk vaniljsocker, 1 kr kanel samt ev. någon msk sprit som calvados, cognac eller päronlikör.

Varianter

  • Du kan ha annan mintchoklad än After Eight. Välj en som också har krämig mintfyllning ex. Fazer mint, Vivani, Lindt Creation mint eller Divine osv.
  • Du kan också ta annan choklad med knaprig mintfyllning eller den choklad du gillar och bryta eller hacka samt strö över i bitar.
  • Vill du piffa till päronen lite till så river du över vit choklad innan du gratinerar päronen.

8 portioner päron med mintchoklad After Eight

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 8 bitar mintchoklad After Eight
  • 4 stora päron
  • 7 dl vatten
  • 3 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 stjärnanis
  • 1 bit hel kanel

Tillagning

  1. Använd färdiga inlagda päron eller koka in själv: Inkokta päron: Skala päronen men låt skaftet vara kvar. Du kan lägga den i en bunke med vatten och någon tsk citronsaft om du skalar många päron så att de inte mörknar.
  2. Dela vaniljstångsbiten på längden och skrapa ur vaniljen i en kastrull till sockerlagen. Lägg ner stången också.
  3. Tillsätt vatten, socker, stjärnanis och kanel.
  4. Rör om och koka upp den i en kastrull.
  5. Lägg ner päronen i sockerlagen och låt dem sjuda i ca 15 minuter.
  6. Ta av från värmen och låt de svalna i lagen.
  7. Sätt ugnen på grill.
  8. Placera päronen i en ugnsform.
  9. Lägg en bit mintchoklad på varje päron.
  10. Häll på ca 0,5 cm sockerlag från päronen.
  11. Gratinera päronen i ca 10 minuter tills mintchokladen smält och fått lite färg samt päronen är varma. Akta så det inte bränns.
  12. Servera päronen med vaniljglass eller grädde. Grädden kan du tillsätta lite vaniljsocker till samt 1 krm kanel vidare kan du smaksätta den med en tsk konjak (servera då ej till barn).
E-mail
Medel: 3.9 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 121 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-08