Mandelbotten till tårta

Mandelbotten till tårta med mixade mandlar, socker och äggvita.

Tunna tårtbottnar med mandel mixade med socker samt blandade med vispad äggvita som bakas i rundlar.

Du kan även laga mandelbottnar med färdig mandelmassa.

4 mandelbottnar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 3 dl sötmandel, ca 200 gram
  • 4 äggvitor
  • 3 dl strösocker eller florsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Markera eller rita 3 rundlar, fyrkanter, hjärtan eller annan form på bakplåtspapper. Förslagsvis 3 rundlar på ca 24 cm i diameter. Pensla ev. bottnarna med smält smör.
  3. Skålla och skala mandeln om du vill ha ljusa mandelbottnar. Det blir också gott med skalen på.
  4. Rosta nötterna i 10 min i mitten av ugnen i en långpanna.
  5. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
  6. Mal nötterna i mandelkvarn, hacka fint för hand eller kör i matberedare med kniven.
  7. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt florsockret och vispa ytterligare någon minut.
  8. Vänd ned nötterna försiktigt och bred ut på bakplåtspapprena i den form du önskar ex. rundlar.
  9. Grädda mandelbottnarna i ca 15 minuter.
  10. Låt bottnarna kallna innan de lossas från pappret. Ett tips är att lägga mandelbottnarna i frysen när de svalnat så går det ännu lättare att dra av papperet.
  11. Nu kan du fylla mandelbottnarna till tårta eller det du önskar.

Användning

  • Passar att ha som tårtbotten med mousse på eller varva med ex. smörkräm till tårta.
  • Förslag är chokladmoussetårta, hallonmousse, mockagrädde, chokladkräm, smörkräm, grädde, glass eller fromage.
  • Kan då garneras med frukt, kolasås, bär, riven choklad eller flagad mandel.
  • Räcker till en stor tårta med flera lager eller två små med ett lager fyllning.

E-mail
Medel: 3.7 (44 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 46 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-19