Mandelbotten till tårta

Introduktion och förberedelse för tillagning

Mandelbotten till tårta med mixade mandlar, socker och äggvita. Tunna tårtbottnar med mandel mixad med socker samt blandad med vispad äggvita bakade i rundlar.

Passar att ha som tårtbotten med mousse på eller varva med ex. smörkräm till tårta.

Förslag är chokladmousse, hallonmousse, mockagrädde, chokladkräm, smörkräm, grädde, glass eller fromage samt kan garnera med frukt, kolasås, bär, riven choklad eller flagad mandel.

Räcker till en stor tårta med flera lager eller två små med ett lager fyllning.

Du kan även laga mandelbottnar med färdig mandelmassa.

4 mandelbottnar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 3 dl sötmandel, ca 200 gram
  • 4 äggvitor
  • 3 dl strösocker eller florsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Markera eller rita 3 rundlar, fyrkanter, hjärtan eller annan form på bakplåtspapper. Förslagsvis 3 rundlar på ca 24 cm i diameter. Pensla ev. bottnarna med smält smör.
  3. Skålla och skala mandeln om du vill ha ljusa mandelbottnar. Det blir också gott med skalen på.
  4. Rosta nötterna i 10 min i mitten av ugnen i en långpanna.
  5. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
  6. Mal nötterna i mandelkvarn, hacka fint för hand eller kör i matberedare med kniven.
  7. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt florsockret och vispa ytterligare någon minut.
  8. Vänd ned nötterna försiktigt och bred ut på bakplåtspapprena i den form du önskar ex. rundlar.
  9. Grädda mandelbottnarna i ca 15 minuter.
  10. Låt bottnarna kallna innan de lossas från pappret. Ett tips är att lägga mandelbottnarna i frysen när de svalnat så går det ännu lättare att dra av papperet.
  11. Nu kan du fylla mandelbottnarna till tårta eller det du önskar.
E-mail
Medel: 4.4 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.