Mandelbotten till tårta
Mandelbotten till tårta med mixade mandlar, socker och äggvita.
Tunna tårtbottnar med mandel mixade med socker samt blandade med vispad äggvita som bakas i rundlar.
Du kan även laga mandelbottnar med färdig mandelmassa.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Markera eller rita 3 rundlar, fyrkanter, hjärtan eller annan form på bakplåtspapper. Förslagsvis 3 rundlar på ca 24 cm i diameter. Pensla ev. bottnarna med smält smör.
- Skålla och skala mandeln om du vill ha ljusa mandelbottnar. Det blir också gott med skalen på.
- Rosta nötterna i 10 min i mitten av ugnen i en långpanna.
- Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
- Mal nötterna i mandelkvarn, hacka fint för hand eller kör i matberedare med kniven.
- Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt florsockret och vispa ytterligare någon minut.
- Vänd ned nötterna försiktigt och bred ut på bakplåtspapprena i den form du önskar ex. rundlar.
- Grädda mandelbottnarna i ca 15 minuter.
- Låt bottnarna kallna innan de lossas från pappret. Ett tips är att lägga mandelbottnarna i frysen när de svalnat så går det ännu lättare att dra av papperet.
- Nu kan du fylla mandelbottnarna till tårta eller det du önskar.
Användning
- Passar att ha som tårtbotten med mousse på eller varva med ex. smörkräm till tårta.
- Förslag är chokladmoussetårta, hallonmousse, mockagrädde, chokladkräm, smörkräm, grädde, glass eller fromage.
- Kan då garneras med frukt, kolasås, bär, riven choklad eller flagad mandel.
- Räcker till en stor tårta med flera lager eller två små med ett lager fyllning.
Uppskattat näringsvärde per portion: 46 kcal