Marängbotten

Introduktion och förberedelse

Marängbotten bakad av äggvitor och socker. Goda bottnar som passar till tårta med vispad grädde och färska bär.

Maräng tycker jag blir bäst när den vispas långsamt i början och sedan på lite över medelfart.

Vinäger, citronsaft eller ättika tillsätts för att marängsmeten ska bli stabilare.

1,2 dl är ca 4-5 äggvitor.

Det blir två marängbottnar med diameter på ca 20 cm. Eller så kan du baka en stor marängbotten.

Varianter

Du kan smaksätta marängen med hackade nötter som hasselnötter, pecan, pistage eller mandel, chokladbitar eller krossat polkagrisgodis.

Serveringsförslag

2 marängbottnar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 1,2 dl äggvitor
  • 2 krm vinäger eller 1 krm ättika
  • 2 dl strösocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader vanlig ugn.
  2. Vispa äggvitorna för hand eller långsamt först med elvisp i ca 1 minut.
  3. Tillsätt vinäger eller ättika och vispa ytterliggare någon minut.
  4. Tillsätt sedan sockret lite i taget och vispa lite kraftigare i några minuter tills äggvitorna blivit ett fast och blankt skum. Sluta då vispa.
  5. Bred ut på bakplåtspapper i en ugnsform med höga kanter i ett jämnt lager. Lämna ca 5 cm runt kanterna.
  6. Sätt in marängerbotten i ugnen och grädda ca 1 timme. Stäng av ugnen sista 20 minuterna (efter 40 minuter).
  7. Ta ut och låt marängbotten svalna på galler.
  8. Pilla försiktigt loss marängen från pappret. Ett tips är att dela på marängbottnen på tvären med en vass kniv och skära genom pappret. Ta sedan varje del och vänd upp och ner och pilla försiktigt loss bakplåtspappret.
  9. Marängbottnen är klar att använda till tårta (se tips ovan) eller grovt delas till marängsviss.
E-mail
Medel: 3.5 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 49 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-07