Äppelkaka med hasselnötter

Äppelkaka eller äppeltarte med hasselnötter. En god äppelkaka i pajskal fyllt med äpplen och hackade hasselnötter. Servera äppelpajen med vaniljsås, glass eller vaniljyoghurt eller vispad grädde smaksatt med en tsk vaniljsocker och 1 krm kanel.
Denna äppelpaj sätts i press - pajskalet fylls upp med klyftade äpplen, socker och hackade hasselnötter, bakas och pressas med en tyngd sedan ihop till en kompakt äppelkaka som kan serveras varm eller kall.

12 bitar äppelkaka med hasselnötter

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 150 gram smör
  • 1 krm salt
  • 2 tsk socker till pajdegen
  • 4 msk vatten
  • 7 äpplen, matäpplen gärna svenska Alice
  • 3 msk citronsaft
  • 2 dl socker
  • 2 dl hasselnötter

Tillagning

  1. Blanda pajdegen genom att arbeta ihop mjöl, tärnat smör, salt, socker och vatten i en skål. Forma en degklump och lägg i kylen att vila i en kvart.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Kavla ut pajdegen och klä en springform med löstagbara kanter ca 24 cm diameter med pajdegen. Klä kanterna upp till någon cm från kanten.
  4. Förgrädda pajskalet i ca 7 minuter. Ta ut och låt svalna.
  5. Skala äpplena och lägg i en skål med vatten.
  6. Skär loss kinderna och klyfta dem och lägg i en skål. Tillsätt citronsaft så att de inte mörknar.
  7. Hacka eller mixa (i matberedare, blender eller mortel) nötterna grovt och tillsätt till äpplena.
  8. Blanda i sockret bland äpplena.
  9. Fördela äpplena i pajskalet och jämna till ett jämnt lager.
  10. Grädda äppelpajen i ca 40 minuter tills äpplena är mjuka och har fått färg.
  11. Ta ut äppelpajen.
  12. Lägg något runt och plant på äpplena i pajen och sätt något tungt som pressar nedåt ex. några liter mjölk eller uppslagsverk. Låt äppelkakan stå i press och svalna någon timme.
  13. Ta loss kanten från formen och skär upp äppelkakan. Servera med vaniljsås, glass, vaniljyoghurt eller smaksatt grädde (vaniljsocker och kanel).
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer