Äppelkaka med hasselnötter

Introduktion och förberedelse

Äppelkaka eller äppeltarte med hasselnötter. En god äppelkaka i pajskal fyllt med äpplen och hackade hasselnötter.

Serveringsförslag

  • Äppelpaj passar till fika, buffé och till efterrätt och dessert.
  • Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, råkräm, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass eller vispad grädde smaksatt med en tsk vaniljsocker och 1-3 krm kanel.

Framförhållning

Laga gärna pajen någon dag innan då den blir bäst om den får stå i press.

Pajskalet fylls upp med klyftade äpplen, socker och hackade hasselnötter, bakas och pressas med en tyngd sedan ihop till en kompakt äppelkaka.

Kan förberedas och förvaras i kylen några dagar. Även frysas in.

Äppel- och hasselnötskaka med vaniljsås
En slags paj eller kaka med äpplen som får god nötig smak och crunch av hasselnötter.

12 bitar äppelkaka med hasselnötter

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 150 gram smör
  • 1 krm salt
  • 2 tsk socker till pajdegen
  • 4 msk vatten
  • 7 äpplen, matäpplen gärna svenska Alice
  • 3 msk citronsaft
  • 2 dl socker
  • 2 dl hasselnötter

Tillagning

  1. Blanda pajdegen genom att arbeta ihop mjöl, tärnat smör, salt, socker och vatten i en skål. Forma en degklump och lägg i kylen att vila i en kvart.
  2. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  3. Kavla ut pajdegen och klä en springform med löstagbara kanter ca 24 cm diameter med pajdegen. Klä kanterna upp till någon cm från kanten.
  4. Förgrädda pajskalet i ca 7 minuter. Ta ut och låt svalna.
  5. Skala äpplena och lägg i en skål med vatten.
  6. Skär loss kinderna och klyfta dem och lägg i en skål. Tillsätt citronsaft så att de inte mörknar.
  7. Hacka eller mixa (i matberedare, blender eller mortel) nötterna grovt och tillsätt till äpplena.
  8. Blanda i sockret bland äpplena.
  9. Fördela äpplena i pajskalet och jämna till ett jämnt lager.
  10. Grädda äppelpajen i ca 40 minuter tills äpplena är mjuka och har fått färg.
  11. Ta ut äppelpajen.
  12. Lägg något runt och plant på äpplena i pajen och sätt något tungt som pressar nedåt ex. några liter mjölk eller uppslagsverk. Låt äppelkakan stå i press och svalna någon timme.
  13. Ta loss kanten från formen och skär upp äppelkakan. Servera med vaniljsås, glass, vaniljyoghurt eller smaksatt grädde (vaniljsocker och kanel).
E-mail
Medel: 4.7 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 334 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-09