Äppelkaka med hasselnötter
Äppelkaka eller äppeltarte med hasselnötter. En god äppelkaka i pajskal fyllt med äpplen och hackade hasselnötter.
Tillagning
- Blanda pajdegen genom att arbeta ihop mjöl, tärnat smör, salt, socker och vatten i en skål. Forma en degklump och lägg i kylen att vila i en kvart.
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Kavla ut pajdegen och klä en springform med löstagbara kanter ca 24 cm diameter med pajdegen. Klä kanterna upp till någon cm från kanten.
- Förgrädda pajskalet i ca 7 minuter. Ta ut och låt svalna.
- Skala äpplena och lägg i en skål med vatten.
- Skär loss kinderna och klyfta dem och lägg i en skål. Tillsätt citronsaft så att de inte mörknar.
- Hacka eller mixa (i matberedare, blender eller mortel) nötterna grovt och tillsätt till äpplena.
- Blanda i sockret bland äpplena.
- Fördela äpplena i pajskalet och jämna till ett jämnt lager.
- Grädda äppelpajen i ca 40 minuter tills äpplena är mjuka och har fått färg.
- Ta ut äppelpajen.
- Lägg något runt och plant på äpplena i pajen och sätt något tungt som pressar nedåt ex. några liter mjölk eller uppslagsverk. Låt äppelkakan stå i press och svalna någon timme.
- Ta loss kanten från formen och skär upp äppelkakan. Servera med vaniljsås, glass, vaniljyoghurt eller smaksatt grädde (vaniljsocker och kanel).
Serveringsförslag
- Äppelpaj passar till fika, buffé och till efterrätt och dessert.
- Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, råkräm, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass eller vispad grädde smaksatt med en tsk vaniljsocker och 1-3 krm kanel.
Framförhållning
Laga gärna pajen någon dag innan då den blir bäst om den får stå i press.
Pajskalet fylls upp med klyftade äpplen, socker och hackade hasselnötter, bakas och pressas med en tyngd sedan ihop till en kompakt äppelkaka.
Kan förberedas och förvaras i kylen några dagar. Även frysas in.
Uppskattat näringsvärde per portion: 334 kcal