Knäckflarn

Introduktion och förberedelse

Njut knäckflarnen som kakor eller använd till garnering. Knäckflarn är jättegott att garnera desserter och efterrätter med som exempelvis att sticka i en kula glass, lingonpäron, cheesecakes, pannacotta eller tårtor.

Böjda flarn och korgar

Du kan böja knäckflarnen till rullar eller korgar innan de svalnat helt. Ex. kan du ta en kavel eller ett rengjort träskaft som du ställt vågrätt och sedan viker över flarnen.

Vill du böja flarnen till korgar så är ett förslag att ta små glas som du vänder upp och ner, sedan lägger du knäckflarnen över och viker ner kanterna längs glaset.

En variant är att baka mandelflarn, mandelkorgar eller havreflarn.

Knäckflarn med choklad

Du kan doppa dem delvis eller pensla knäckflarnen med smält choklad på en sida.

  1. Bryt 100 gram valfri sorts choklad som 55% eller 70% choklad i bitar och smält i mikro eller en kastrull.
  2. Pensla ena sidan med choklad. Du kan behålla dem som singel-flarn eller lägga ihop två och två. Eller doppa en tredjedel av ett flarn i taget.
  3. Lägg upp knäckflarnen på bakplåtspapper och låt chokladen stelna.

50 st flarn

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 4 msk sirap
  • 4 msk mjölk
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn

Tillagning

  1. Sätt ugn på 200 grader vanlig ugn.
  2. Värm och smält smör med sirap. Koka en minut under omrörning.
  3. Blanda ner mjölk, socker, vetemjöl och havregryn. Låt stå och svälla minst 10 minuter.
  4. Klicka ut teskeds-stora klickar med några cm mellanrum på bakplåtspapper.
  5. Grädda knäckflarnen i cirka 7 minuter eller tills de fått färg.
  6. Låt dem svalna på plåten så stelnar de. Vill du ha den runda lägger du dem omlott vikta över något runt som exempelvis en kavel eller kvastskaft innan de svalnat helt.
E-mail
Medel: 3.5 (46 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 62 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-30

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.