Knäckflarn
Baka egna knäckflarn av smör, sirap, vetemjöl och havregryn.
Tillagning
- Sätt ugn på 200 grader vanlig ugn.
- Värm och smält smör med sirap. Koka en minut under omrörning.
- Blanda ner mjölk, socker, vetemjöl och havregryn. Låt stå och svälla minst 10 minuter.
- Klicka ut teskeds-stora klickar med några cm mellanrum på bakplåtspapper.
- Grädda knäckflarnen i cirka 7 minuter eller tills de fått färg.
- Låt dem svalna på plåten så stelnar de. Vill du ha den runda lägger du dem omlott vikta över något runt som exempelvis en kavel eller kvastskaft innan de svalnat helt.
Serveringsförslag
- Servera som kakor till fika eller utflykt.
- Knäckflarn passar också mycket bra till att garnera desserter och efterrätter med. Stick exempelvis ned ett knäckflarn i glass, sorbet, till lingonpäron, cheesecakes, pannacotta eller tårtor.
Böjda flarn och korgar
- Du kan böja knäckflarnen till rullar eller korgar innan de svalnat helt. Ex. kan du ta en kavel eller ett rengjort träskaft som du ställt vågrätt och sedan viker över flarnen.
- Vill du böja flarnen till korgar så är ett förslag att ta små glas som du vänder upp och ner, sedan lägger du knäckflarnen över och viker ner kanterna längs glaset.
Varianter
Andra liknande varianter är mandelflarn, mandelkorgar eller havreflarn.
Knäckflarn med choklad
Du kan doppa dem delvis eller pensla knäckflarnen med smält choklad på en sida.
- Bryt 100 gram valfri sorts choklad som 55% eller 70% choklad i bitar och smält i mikro eller en kastrull
- Pensla ena sidan med choklad. Du kan behålla dem som singel-flarn eller lägga ihop två och två. Eller doppa en tredjedel av ett flarn i taget
- Lägg upp knäckflarnen på bakplåtspapper och låt chokladen stelna.
Uppskattat näringsvärde per portion: 62 kcal