Körsbärschutney

Introduktion och förberedelse

Koka ihop en körsbärschutney - en kryddig sötsur röra smaksatt med körsbär, chiliflakes, vitlök, russin, kanel, äppelcidervinäger, lök, ingefära, senapsfrön, muscovadosocker och lite currypulver.

Serveringsförslag

  • Gott som vanlig mango chutney till kött, grillat, indisk mat, husmankost, vilt, grytor med mera.
  • Chutneyn blir även god att blanda till en kall sås med créme fraiche, matyoghurt eller gräddfil.

Hållbar chutney

Vill du ha en hållbar chutney att förvara mörkt och svalt så ska du vara noga med att hälla upp den varm på steriliserade burkar.

Varianter

Du kan laga chutneyn på färska eller frysta körsbär.

Istället för rött äpple kan du ta valfritt äpple, kvitten eller päron.

Körsbärschutney på surkörsbär
Körsbärschutney kan du koka på vanliga surkörsbär och passar som röra till det mesta. En variant jag gillar är att blanda med crème fraiche eller matyoghurt till en kall kryddig sötsur sås.

Mild eller het chutney?

Justera hur het du vill ha din chutney med chiliflakes. Ta förslagsvis en hel tsk om du vill ha en hetare chutney.

Istället för chiliflakes kan du ta färsk chili som en vanlig röd spansk chili för en mild chutney; eller 2-3 piri piri för en medelstark chutney eller en habanero för en stark chutney.

7 dl körsbärschutney

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 liter rensade urkärnade körsbär, färska eller frysta
  • 3 msk solrosolja
  • 1 äpple, ca 120 gram
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 gul lök
  • 1/2 dl äppelcidervinäger
  • 1/2 - 1 tsk chiliflakes
  • 1 kanelstång
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 tsk currypulver
  • 1 tsk blandade senapsfrön
  • 1 dl muscovadosocker
  • 1 dl russin
  • 1 tsk garam masala
  • 2 tsk mald kardemumma
  • 3 krm salt

Tillagning

  1. Rensa och kärna ur körsbären. Du kan använda en urkärnare men det är lätt att bara snitta dem med en lite skalkniv och sedan pilla ut kärnan för hand.
  2. Skala och hacka löken samt vitlöken.
  3. Skala äpplet och skär bort kärnhuset. Skär i bitar.
  4. Stek löken på lite under medelvärme i några minuter utan att den tar färg. Tillsätt vitlöken och stek någon minut till.
  5. Tillsätt chiliflakes, kanelstång, ingefära, garam masala, kardemumma, russin, curry, senapsfrön, vinäger, socker och salt.
  6. Tillsätt äpplet samt körsbären. Rör om.
  7. Låt puttra under lock på låg värme i 1 timme och 20 minuter. Rör då och då.
  8. Häll upp när den är varm på steriliserade burkar och sätt på lock direkt. Låt svalna. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-04

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.