Pannacotta
Grundrecept på pannacotta som är en italiensk dessert gjord av grädde, socker, vanilj och så lite gelatin.
Panna cotta är italienska och betyder "kokt grädde". Man kokar grädde med socker och vanilj och sedan rör man ut gelatin när den är varm och låter sedan svalna och stelna.
Tillagning
- Lägg gelatinblad och täck med lite kallt vatten i en skål. Till gelatinpulver tar du ca 1,2 msk kallt vatten till 1,2 tsk pulver. Låt svälla några minuter medan du kokar upp grädden.
- Skär itu vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna i en kastrull. Lägg i stängerna också.
- Tillsätt grädde och socker till vaniljen i kastrullen. Koka upp och rör då och då. Stäng sedan av värmen.
- Krama ur gelatinbladen och tillsätt till kastrullen med gräddblandningen. Rör tills gelatinbladen löst sig i den varma grädden.
- Förbered formar - åtta små glas eller 4 portionsformar - på en bricka.
- Häll upp gräddblandningen i formarna.
- Ställ pannacottan att stelna i kyl i några timmar, förslagsvis 3 timmar. Eller över natten. Frysen kan också användas för att kyla snabbare. Dock ska pannacottan ej vara fryst såklart.
- Du kan servera pannacottan i formarna eller skära runt kanten och vända upp och ner på desserttallrik (om du gör den i stora portionsformar förstås).
- Servera pannacottan med valfri topping som färska bär typ hallon eller sylt som mylta eller marinerade citrusfiléer (se ovan).
Kan förberedas i god tid
Pannacottan kan göras i god tid innan servering - det är bara bra så hinner den stelna - förslagsvis dagen innan. Räkna med att de behöver minst 3 timmar att stelna.
Serveringsförslag
Du kan göra pannacottan i små glas, vinglas, martiniglas, champagnekupor eller små portionsformar i god tid innan.
Till många på fest kan man ta engångs plastglas eller dubbla muffinsformar eller liknande.
Till buffé kan man göra mini-pannacottor och fylla små glas med någon dl grädd-blandning i varje och servera som små minidesserter.
Garnering samt att servera till
- Enklast är att garnera och servera med syrliga färska bär som hallon, delade jordubbar, blåbär, björnbär, hjortron, sockrad krusbär, vinbär eller blanda.
- Man kan också sticka ner ett glassrån eller en biscotti i varje.
- Skeda över sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, mylta (hjortronsylt), björbärssylt eller Drottningssylt.
- Ett mer arbetat alternativ är marinerad citrus - bitar (fileer) av apelsin, lime, citron i grapefrukt i sockerlag smaksatt med kanel, vanilj och stjärnanis.
- Dela på passionsfrukt och skrapa ur den god pulpen och skeda över pannacottan - sötsyrligt och gott till.
- Färsk tärnad frukt som ananas, mango samt kiwi blandat med röda fina jordgubbar.
- Garnera med något grönt som blad av citronmeliss eller mynta.
- Garnera med ett lager geléad Vin Santo.
Varianter
- Alla mina varianter på pannacotta hittar du här.
- 2 dl av grädden kan bytas mot mjölk 3%, kokbar créme fraiche, matyoghurt, gräddfil eller vaniljyoghurt om man vill.
- Man kan också smaksätta grädden och laga exempelvis kokospannacotta, lakritspannacotta, fläderpannacotta eller smaksätta med vit choklad.
- Till pannacotta utan gelatin kan du använda Agar - Agar som är baserat på alger men rätt dyrt. Ett annat alternativ är Vegegel. Finns i välsorterade butiker med mer vego-sortiment.
Överkurs
Sila upp blandningen efter du rört ut gelatinbladen för att undvika att du får med gelatinklumpar.
Vill du ha vaniljfrön jämnt fördelad i pannacottan - som annars lägger sig i botten om du häller het smet i formarna - kan du låta smeten svalna i kastrullen, en skål eller kanna och rör om innan du fördelar smeten i formarna.
Vintips till pannacotta:
Sött dessertvin är en höjdare till pannacottan förslagsvis ett vin med ädelröta som Sauternes eller Beaumes de Venise från Frankrike. Eller italienskt Vin Santo eller en nötig söt Oloroso Sherry.
Uppskattat näringsvärde per portion: 478 kcal