Pannacotta

Introduktion och förberedelse

Pannacotta är en italiensk dessert gjord av grädde, socker, vanilj och så lite gelatin. Pannacottan kan göras i god tid innan servering - det är bara bra så hinner den stelna - förslagsvis dagen innan.

Panna cotta är italienska och betyder "kokt grädde". Man kokar grädde med socker och vanilj och sedan rör man ut gelatin när den är varm och låter sedan svalna och stelna.

Den varma grädden till panna cottan häller du i valfri variant av små glas, vinglas, martiniglas, champagnekupor eller små portionsformar för att stelna i kyl eller frys - räkna med att den behöver minst 3 timmar att stelna. Till många på fest kan man ta engångs plastglas eller dubbla muffinsformar eller liknande.

Till buffé kan man fylla små glas med någon dl grädd-blandning i varje och servera som små minidesserter. Förslagsvis garnerade med 3 hallon, en delad jordubbe eller liknande samt ett blad citronmeliss. Då kan man också sticka ner ett glassrån i varje.

Att servera till pannacottan:

 • Panna cotta är gott med färska bär som hallon, blåbär och jordgubbar.
 • Skeda över sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, mylta (hjortronsylt), björbärssylt eller Drottningssylt.
 • Ett mer arbetat alternativ är marinerad citrus - bitar (fileer) av apelsin, lime, citron i grapefrukt i sockerlag smaksatt med kanel, vanilj och stjärnanis.
 • Dela på passionsfrukt och skrapa ur den god pulpen och skeda över pannacottan - sötsyrligt och gott till.
 • Färsk tärnad frukt som ananas, mango samt kiwi blandat med röda fina jordgubbar.
 • Garnera med citronmeliss eller mynta.

Varianter:

 • 2 dl av grädden kan bytas mot mjölk 3%, matyoghurt, gräddfil eller vaniljyoghurt om man vill snåla på grädden.
 • Man kan också smaksätta grädden och laga exempelvis kokospannacotta, lakritspannacotta, fläderpannacotta eller smaksätta med vit choklad. Jag har massor med varianter på pannacotta.
 • Till pannacotta utan gelatin kan du använda Agar - Agar som är baserat på alger men rätt dyrt. Ett annat alternativ är Vegegel. Finns i välsorterade butiker med mer vego-sortiment.

Vintips till pannacotta:

Sött dessertvin är en höjdare till pannacottan förslagsvis ett vin med ädelröta som Sauternes eller Beaumes de Venise från Frankrike. Eller italienskt Vin Santo eller en nötig söt Oloroso Sherry.

4 normala eller 8 mini portioner pannacotta

 • Förberedelse: 15 min
 • Tillagning: 3 tim
 • Klart på: 3 tim 15 min

Ingredienser

 • 5 dl grädde
 • 0,75 dl socker
 • 0,5 vaniljstång
 • 2,5 gelatinblad eller 1,2 tsk eller 7 ml gelatinpulver

Tillagning

 1. Lägg gelatinblad och täck med lite kallt vatten i en skål. Till gelatinpulver tar du ca 1,2 msk kallt vatten till 1,2 tsk pulver. Låt svälla några minuter medan du kokar upp grädden.
 2. Skär itu vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna i en kastrull. Lägg i stängerna också.
 3. Tillsätt grädde och socker till vaniljen i kastrullen. Koka upp och rör då och då. Stäng sedan av värmen.
 4. Krama ur gelatinbladen och tillsätt till kastrullen med gräddblandningen. Rör tills gelatinbladen löst sig i den varma grädden.
 5. Förbered formar - åtta små glas eller 4 portionsformar - på en bricka.
 6. Häll upp gräddblandningen i formarna.
 7. Ställ pannacottan att stelna i kyl i några timmar, förslagsvis 3 timmar. Eller över natten. Frysen kan också användas för att kyla snabbare. Dock ska pannacottan ej vara fryst såklart.
 8. Du kan servera pannacottan i formarna eller skära runt kanten och vända upp och ner på desserttallrik (om du gör den i stora portionsformar förstås).
 9. Servera pannacottan med valfri topping som färska bär typ hallon eller sylt som mylta eller marinerade citrusfiléer (se ovan).
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 478 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.