Ostkaka från Småland

Småländsk ostkaka är gott med vispad grädde och sylt. Hemgjord ostkaka är inte så svårt att laga och blir mycket gott.

2 liter oskaka ca 8 portioner

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 3 liter röd mjölk
  • 1 msk ostlöpe (handlas på Apotek)
  • 5 ägg
  • 2 msk socker
  • 3 dl vispgrädde
  • 20 mandlar, skållade, hackade
  • 1 bittermandel, hackad

Tillagning

  1. Vispa ihop mjöl och 3 dl mjölk.
  2. Värm resten av mjölken i en kastrull till fingervarmt 37 grader.
  3. Rör i mjöl och mjölkblandningen.
  4. Tillsätt ostlöpen, rör om och ta av från värmen. Sätt åt sidan med lock i 50 minuter.
  5. Häll av vasslen och slå upp i ett durkslag med en silduk så att ostmassan får rinna av lite.
  6. Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Vispa under tiden ägg, socker och grädde 5 minuter i en stor bunke. Tillsätt finhackad mandel och ostmassan. Nu har du en ostkakesmet.
  8. Häll upp smeten till ostkakan i en ugnsform eller flera. Ostkakesmeten är ca 2 liter.
  9. Grädda i en timme. Täck med folie om den börjar bli för brun.
  10. Sylt och vispad grädde hör till.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer