Körsbärsgrottor

Introduktion och förberedelse

Körsbärsgrottor är spröda och goda kakor eller grottor du fyller med körsbärssylt. Kan bakas i små formar eller utan formar.

De syrliga körsbären ger en god smak åt syltkakorna. Goda till fika, kakbord, utflykt eller fest. Förvaras i kakbord eller i frysen.

Här en sats till 24 små bakformar på cirka 5 cm diameter eller så kan du baka dem utan formar direkt på bakplåtspapper.

Vill du baka stora grottor så blir det 12 stycken till normalstora bakformar. Räkna då lite längre tid att grädda grottorna ca 15-20 minuter.

Gör gärna egen körsbärssylt eller använd köpt färdig körsbärssylt. Istället för körsbärssylt kan du fylla med annan syrlig sylt som hallonsylt för hallongrottor, vinbärssylt eller krusbärssylt för krusbärsgrottor.

24 st körsbärsgrottor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 42 min

Ingredienser

  • 140 gram smör eller margarin
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 dl körsbärssylt
  • 24 små bakformar på 4-5 cm diameter

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Rör ihop rumsvarmt smör (eller skär i bitar och mikra lite lätt mjukt) med socker några minuter i en bunke. Sockret ska börja lösa sig. Låt stå lite.
  3. Blanda under tiden potatismjöl, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en annan bunke.
  4. Rör ihop allt till en kakdeg.
  5. I MATBEREDARE: gör du degen till grottorna i matberedare så kan du blanda ner smöret skuret i bitar direkt i matberedaren och sedan övriga ingredienser och mixa ihop till en kaksmet någon minut. Mixa inte för länge.
  6. När degen till grottorna är klar kan du börja baka ut den eller låta degen vara i kylen tills du vill baka.
  7. Ta ut degen och knåda den mjuk. Dela i två delar. Rulla dem till två längder på 30 cm och lägg in till varandra.
  8. Skär degen längderna i 12 bitar vardera samtidigt till totalt 24 bitar.
  9. Rulla varje degbit till en kula. Lägg dem i formarna.
  10. Tryck till med ett finger i mitten så att det blir en fördjupning i degbollarna.
  11. Full varje hålrum med en halv tsk körsbärssylt.
  12. Grädda grottorna i ca 10-12 minuter tills de fått fin färg.
  13. Ta ut och låt svalna. Förvaras i kakburk eller i frysen.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 152 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.