Körsbärssylt med syltsocker

Körsbärssylt med syltsocker och körsbär, moreller eller klarbär. Går lätt och snabbt att koka till en hållbar och lagom tjock sylt.

6 dl körsbärssylt med syltsocker

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 18 min
  • Klart på: 48 min

Ingredienser

  • 500 gram urkärnade körsbär, ca 7 dl; ca 650 gram körsbär med kärnor, ca 1 liter
  • 1/2 dl vatten
  • 4 dl syltsocker, 400 gram

Tillagning

  1. Rensa och skölj bären. Tag ut (ploppa) kärnorna med en körsbärsuttagare eller pilla ut kärnor för hand med hjälp av en skalkniv.
  2. Lägg körsbären i en gryta och tillsätt vattnet.
  3. Koka körsbären under lock i 10 minuter.
  4. Mosa sönder körsbären med en potatisstöt till så grov sylt du vill ha.
  5. Tillsätt syltsocker, rör om och koka upp utan lock.
  6. Koka i 5 minuter på lite över medelvärme.
  7. Fördela körsbärssylten i rena burkar. Sätt på lock direkt. Låt svalna.
  8. Kan serveras direkt men ställ gärna i kylen några timmar att stelna till.
  9. Förvara i kylskåp eller svalt och mörkt. Håller något år. Öppnad burk förvaras i kylen.
Skölj och kärna ur körsbären.
Skölj och kärna ur körsbären.
Koka körsbären med lite vatten under lock i 10 minuter. Tillsätt sedan syltsocker.
Koka körsbären med lite vatten under lock i 10 minuter. Tillsätt sedan syltsocker.
Koka ytterligare 5 minuter.
Koka ytterligare 5 minuter.
Häll upp sylten på rena burkar och sätt på lock, låt svalna och sedan kallna i kylen.
Häll upp sylten på rena burkar och sätt på lock, låt svalna och sedan kallna i kylen.

Serveringsförslag

Varianter

  • Istället för syltsocker kan du koka körsbärssylt med strösocker.
  • Du kan minska mängden syltsocker för en mindre söt sylt ned till halva mängden socker.
  • Du kan även ha i andra bär som hälften jordgubbar, hallon, blåbär, krusbär eller björnbär.

Tips

Du kan koka sylten med färska eller frysta körsbär. Kokar du med frysta bär så kärna gärna ur dem innan du fryser in dem. Eller tina och kärna ur - spara då saften till sylten.

Val av körsbär

  • I stort finns det två typer av körsbär: surkörsbär och sötkörsbär. Surkörsbär är de små röda till svarta körsbären som är vanligast och jag använt till mitt recept på körsbärssylt nedan. Trots namnet "surkörsbär" är de söta när de är mogna. Till samma grupp hör även klarbär och moreller.
  • Sedan finns det sötkörsbär som är de stora söta körsbären typ bigarråer - ofta gulröda - de är ej så goda att koka sylt på då man vill ha lite syra från bären med. Jag har inte provat dock.
E-mail
Medel: 4.1 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 39 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-07-05

Tillbehör och liknande: