Sylt på syltsocker

Introduktion och förberedelse

Koka enkelt egen sylt med syltsocker och bär eller bär. Blir gott med alla slags bär och de flesta frukter. 

Några förslag är med hallon, blåbär, körsbär, björnbär, jordgubbar, hjortron, vinbär eller lingon. Eller frukt som plommon, äpple eller päron. 

Sockret är blandat med pektin som gör sylten tjock, citronsyra för att pektinet ska fungera samt kaliumsorbat för hållbarhet.

Tips

  • Du kan blanda bär och frukt som du vill efter tillgång och fantasi. Ett exempel är krusgubbsylt - hälften jordgubbar och hälften krusbär.
  • Räkna att du får ut 3-4 st 0,4 - 0,5 liters glasburkar. Du kan dubbla satsen till 2 kg bär eller frukt men öka inte mer utan gör en sats i taget.
  • Läser man på syltsockerpaketet så tycker Dansukker man ska ha 1 kg socker till 1 kg bär men jag tycker det blir lite för sött och brukar ta 800 gram syltsocker till 1 kg bär. Med mer socker blir det mer likt marmelad - vilket också är gott förstås om du vill laga det.
  • Tillsätt gärna 1/2 - 1 dl vatten till bär som ej innehåller så mycket vätska som vinbär, blåbär, krusbär eller lingon.

Hållbarhet

Oöppnad burk håller minst något år förvarad mörkt och svalt. Öppnad burk håller några månader i kylen. Syltsocker innehåller kaliumsorbat som gör sylten extra hållbar.

1,5 liter sylt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • SYLT PÅ BÄR: 1 kg, cirka 2 liter bär som hallon, blåbär, körsbär, björnbär, åkerbär, salmbär, jordgubbar, hjortron, röda vinbär, svarta vinbär, vita vinbär eller lingon
  • SYLT PÅ FRUKT: 1 kg frukt som plommon, persikor, nektariner, päron, kvitten eller äpple
  • 800 gram syltsocker
  • 3 msk pressad citronsaft (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa, skölj och rengör bär eller frukt.
  2. Kärna ev. ut bär eller frukt.
  3. Mosa, hacka eller skär bär och frukt i bitar. Man kan också använda kniven i matberedaren.
  4. Blanda bär eller frukt och citronsaft i en stor kastrull med tjock botten. Bär och frukt med lite vätska kan du tillsätta 0,5 dl vatten till i början så det inte kokar torrt.
  5. Koka bär eller frukt i ca 7 minuter tills den går att mosa sönder.
  6. Tillsätt syltsockret och rör om.
  7. Koka i ytterligare i ca 3 minuter. Sylten ska bli lite genomskinlig och börja samlas likt gelé på ytan.
  8. Skumma med en slev.
  9. Häll upp sylten varm på rena syltburkar samt sätt på lock direkt.
  10. Låt svalna och sedan att stelna till i kylen över natten innan servering.
  11. Förvara mörkt och svalt så håller den färg och smak bäst. Sylten håller även i rumstemperatur.
  12. Öppnad burk sylt har du i kylen och håller då några månader.
E-mail
Medel: 3.7 (26 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-09-25