Sylt på syltsocker

Sylt med syltsocker och bär som hallon, blåbär, körsbär, björnbär, åkerbär, salmbär, jordgubbar, hjortron, röda vinbär, svarta vinbär, vita vinbär eller lingon. Enkel, snabb och god hemgjord sylt gör du med syltsocker.

Att koka egen sylt med syltsocker är lätt då syltsockret har pektin (gör sylten tjock), citronsyra (för att pektinet ska fungera) samt kaliumsorbat för hållbarhet. Kaliumsorbat finns naturligt i bla rönnbär.

Räkna att du får ut ca 4 st 0,5 liters glasburkar. Du kan dubbla satsen till 2 kg bär eller frukt men öka inte mer utan gör en sats i taget. Marmelad får du om du dubblar mängden syltsocker.

2 liter sylt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 5 dl syltsocker
  • Sylt på bär: 1 kg bär som hallon, blåbär, körsbär, björnbär, åkerbär, salmbär, jordgubbar, hjortron, röda vinbär, svarta vinbär, vita vinbär eller lingon
  • Sylt på frukt: 1 kg frukt som plommon, persikor, nektariner, päron, kvitten eller äpple

Tillagning

  1. Rensa, skölj och rengör bär eller frukt.
  2. Kärna ev. ut bär eller frukt.
  3. Mosa, hacka eller skär bär och frukt i små bitar. Kör gärna i mixer.
  4. Blanda bär eller frukt med socker i en stor kastrull.
  5. Värm under omrörning och koka kraftigt under omrörning under 10 minuter. Ett tips är att mixa sylten lätt någon halv minut med stavmixer (om du inte mixat innan förstås). Då blir sylten lite mer finfördelad.
  6. Skumma ev. om det är skum på ytan.
  7. Ställ åt sidan och låt svalna något, ca en kvart.
  8. Häll upp på rena syltburkar eller plastburkar för frysen. Du kan också låta sylten svalna i kastrullen och sedan fylla fryspåsar halvvägs och frysa in.
  9. Förvara sylt på burk mörkt och svalt så håller den färg och smak bäst. Sylten håller även i rumstemperatur.
  10. Öppnad burk sylt har du i kylen.
E-mail
Medel: 3.7 (9 röster)

Författare:

Jag heter Henrik och skapat Receptfavoriter sedan start 2003. Jag är kock sedan 25 år och mat- och vinskribent samt fotograf sedan 2001. Jag har en Fil.kand Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, en WSET dryckesutbildning och är medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine de Rotisseurs, Slowfood, Äkta vara, Svenska kockars förening och Sveriges Matskribenters Förening. Läs mer.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer