Sylt på syltsocker

Sylt med syltsocker och bär som hallon, blåbär, körsbär, björnbär, åkerbär, salmbär, jordgubbar, hjortron, röda vinbär, svarta vinbär, vita vinbär eller lingon. Enkel, snabb och god hemgjord sylt gör du med syltsocker och lite citron. Du kan blanda bär och frukt som du vill efter tillgång och fantasi.

Att koka egen sylt med syltsocker är lätt då syltsockret har pektin (gör sylten tjock), citronsyra (för att pektinet ska fungera) samt kaliumsorbat för hållbarhet. Kaliumsorbat finns naturligt i bla rönnbär.

Räkna att du får ut 3-4 st 0,4 - 0,5 liters glasburkar. Du kan dubbla satsen till 2 kg bär eller frukt men öka inte mer utan gör en sats i taget.

Läser man på syltsockerpaketet så tycker Dansukker man ska ha 1 kg socker till ett kg bär men jag tycker det blir för sött och mer likt marmelad - vilket också är gott förstås om du vill laga det.

1,5 liter sylt

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 25 min
 • Klart på: 35 min

Ingredienser

 • 800 gram syltsocker
 • Sylt på bär: 1 kg, cirka 2 liter bär som hallon, blåbär, körsbär, björnbär, åkerbär, salmbär, jordgubbar, hjortron, röda vinbär, svarta vinbär, vita vinbär eller lingon
 • Sylt på frukt: 1 kg frukt som plommon, persikor, nektariner, päron, kvitten eller äpple
 • 3 msk citronsaft

Tillagning

 1. Rensa, skölj och rengör bär eller frukt.
 2. Kärna ev. ut bär eller frukt.
 3. Mosa, hacka eller skär bär och frukt i små bitar. Kör gärna i mixer.
 4. Blanda bär eller frukt med socker och citronsaft i en stor kastrull med tjock botten.
 5. Värm under omrörning och koka kraftigt under omrörning under cirka 10 minuter. Mät gärna med en digital termometer hur varm sylten är - den ska vara 106-107 grader när den är färdig. Sylten ska bli lite genomskinlig och börja samlas likt gelé på ytan.
 6. Skumma med en slev.
 7. Häll upp sylten varm på rena syltburkar, sätt på lock och vänd dem upp och ner att svalna.
 8. Förvara sylten mörkt och svalt så håller den färg och smak bäst. Sylten håller även i rumstemperatur.
 9. Öppnad burk sylt har du i kylen.
E-mail
Medel: 3.7 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-17

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept