Pannkakstårta

Introduktion och förberedelse

Pannkakstårta - en tårta av pannkakor på hög varvade med sylt och vispad grädde.

Pannkakstårta passar till födelsedagskalas eller fest och både till vuxna som barn.

Garnering

Garnera gärna tårtan med färska bär som hallon eller blåbär, vinbär, jordgubbar, krusbär, hjortron eller björnbär.

Tårtan kan vidare garneras med strössel, blad av citronmeliss, riven vit choklad eller annan garnering.

Varianter

En pannkakstårta kan även varvas med annan fyllning efter tycke. Använd fantasin och tänk på allt gott som passar med pannkakor och crêpes. Några förslag jag kan komma på är:

  • Fyll med vaniljvisp eller vaniljkräm mellan pannkakorna.
  • Eller varva med chokladsås och toppa med vispad grädde.
  • Nutella blandad med smör
  • Jordnötssmör och råsocker.
  • Eller svensk sirap, lönnsirap eller agavesirap.
  • Mosad eller skivad banan och Oboy-chokladsås samt toppa med vispad grädde och maränger.
  • Äppelklyftor stekta i smör och socker och kanel kan man också varva med.
  • Eller prova en semmelvariant med mandelmassa blandat med lite grädde så den blir bredbar och toppa med vispad grädde.

6 portioner pannkakstårta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 3 msk smör
  • 3 dl sylt som hallon, jordgubb- eller drottningsylt
  • 2,5 dl vispgrädde eller vaniljvisp

Tillagning

  1. Gör först pannkakssmet: vispa ut mjölet i hälften av mjölken till en slät smet. Vispa i resten av mjölken, ägg och salt. Smält smöret i en stekpanna och vispa ner det i smeten.
  2. Grädda 8 eller fler pannkakor i stekpannan. Låt dem kallna.
  3. Vispa grädden eller vaniljvispen.
  4. Varva pannkakor och stryk ut ett lager sylt på varje. Lägg ev. grädde eller vaniljvisp emellan något lager också. Men spara så att du har till översta pannkakan.
  5. Du kan garnera tårtan med färska jordgubbar eller andra bär (eller godisströssel).
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 670 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-31

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.