Pannkakstårta

Pannkakstårta - en tårta av pannkakor på hög varvade med sylt och vispad grädde. Garnera gärna med färska bär som hallon eller blåbär, vinbär, jordgubbar, krusbär, hjortron eller björnbär. Kan vidare garneras med strössel, blad av citronmeliss, riven vit choklad eller annan garnering.

En pannkakstårta kan även varvas med annan fyllning efter tycke. Använd fantasin och tänk på allt gott som passar med pannkakor och crêpes. Några förslag jag kan komma på är:

  • Fyll med vaniljvisp eller vaniljkräm mellan pannkakorna.
  • Eller varva med chokladsås och toppa med vispad grädde.
  • Nutella blandad med smör
  • Jordnötssmör och råsocker.
  • Eller svensk sirap, lönnsirap eller agavesirap.
  • Mosad eller skivad banan och Oboy-chokladsås samt toppa med vispad grädde och maränger.
  • Äppelklyftor stekta i smör och socker och kanel kan man också varva med.
  • Eller prova en semmelvariant med mandelmassa blandat med lite grädde så den blir bredbar och toppa med vispad grädde.

Pannkakstårta passar till födelsedagskalas eller fest och både till vuxna som barn.

6 portioner pannkakstårta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 3 msk smör
  • 3 dl sylt som hallon, jordgubb- eller drottningsylt
  • 2,5 dl vispgrädde eller vaniljvisp

Tillagning

  1. Gör först pannkakssmet: vispa ut mjölet i hälften av mjölken till en slät smet. Vispa i resten av mjölken, ägg och salt. Smält smöret i en stekpanna och vispa ner det i smeten.
  2. Grädda 8 eller fler pannkakor i stekpannan. Låt dem kallna.
  3. Vispa grädden eller vaniljvispen.
  4. Varva pannkakor och stryk ut ett lager sylt på varje. Lägg ev. grädde eller vaniljvisp emellan något lager också. Men spara så att du har till översta pannkakan.
  5. Du kan garnera tårtan med färska jordgubbar eller andra bär (eller godisströssel).
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-23

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept