Bärtårta med vaniljkräm

Bärtårta med vaniljkräm, sockerkaksbottnar, sylt och grädde garnerad med färska bär, havreflarn och citronmeliss. En god tårta till buffé, fest, kalas, midsommar eller födelsedagsfest.

10 portioner bärtårta med vaniljkräm

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk smör till formen
  • 0,5 dl ströbröd till formen
  • 2,5 dl dl sylt som hallonsylt, jordgubbssylt eller annan bärsylt eller drottningssylt
  • 1,5 dl vaniljvisp
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 0,5 liter färska bär som jordgubbar, hallon, blåbär eller vinbär
  • 5 stycken havreflarn
  • 10 blad citronmeliss

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader (175 grader varmluft).
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke.
  4. Blanda ner mjölblandningen och rör till en jämn sockerkakssmet.
  5. Smörj och bröa en rund springform, ev. med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  6. Häll smeten i formen.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Kontrollera så att sockerkakan är genombakt genom att sticka ner en provsticka eller kniv. Är den kladdig med obakt sockerkakssmet så får du baka lite till, förslagsvis 10 minuter.
  8. Låt kakan svalna något innan du tar ut den ur formen och lägger på galler.
  9. Skär sockerkakan i 2 till 3 tårtbottnar med en ex. en lång brödkniv när den kallnat.
  10. Lägg över den understa tårtbotten på ett tårtfat.
  11. Bred över ett lager sylt.
  12. Vispa vaniljvispen fast till en kräm. Bred den över sylten.
  13. Vispa grädden fast i samma bunke. Lägg över den andra tårtbotten. Bred grädde över och runt tårtan.
  14. Skölj och dela ev. bär som jordgubbar. Fördela jämnt över tårtan.
  15. Garnera tårtan med grovt smulade havreflarn samt blad av citronmeliss och servera eller förvara kallt till servering.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer