Bärtårta med vaniljkräm

Bärtårta med vaniljkräm, sockerkaksbottnar, sylt och grädde garnerad med färska bär, havreflarn och citronmeliss. En god tårta till buffé, fest, kalas, midsommar eller födelsedagsfest.

Gör gärna hemgjord vaniljkräm istället för att köpt. Och baka egna havreflarn kanske. Kan även garneras med andra bär som hallon, vinbär, krusbär, blåbär eller blanda. Vidare kan man krossa maränger eller ta minimaränger att garnera tårtan med. Riven vit choklad blir också gott.

8-10 portioner bärtårta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk smör till formen
  • 0,5 dl ströbröd till formen
  • 2,5 dl dl sylt som hallonsylt, jordgubbssylt eller annan bärsylt eller drottningssylt
  • 1,5 dl vaniljvisp
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 0,5 liter färska bär som jordgubbar, hallon, blåbär eller vinbär
  • 5 stycken havreflarn
  • 10 blad citronmeliss

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader (175 grader varmluft).
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke.
  4. Blanda ner mjölblandningen och rör till en jämn sockerkakssmet.
  5. Smörj och bröa en rund springform, ev. med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  6. Häll smeten i formen.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Kontrollera så att sockerkakan är genombakt genom att sticka ner en provsticka eller kniv. Är den kladdig med obakt sockerkakssmet så får du baka lite till, förslagsvis 10 minuter.
  8. Låt kakan svalna något innan du tar ut den ur formen och lägger på galler.
  9. Skär sockerkakan i 2 till 3 tårtbottnar med en ex. en lång brödkniv när den kallnat.
  10. Lägg över den understa tårtbotten på ett tårtfat.
  11. Bred över ett lager sylt.
  12. Vispa vaniljvispen fast till en kräm. Bred den över sylten.
  13. Vispa grädden fast i samma bunke. Lägg över den andra tårtbotten. Bred grädde över och runt tårtan.
  14. Skölj och dela ev. bär som jordgubbar. Fördela jämnt över tårtan.
  15. Garnera tårtan med grovt smulade havreflarn samt blad av citronmeliss och servera eller förvara kallt till servering.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-25

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept