Bärtårta med vaniljkräm
Bärtårta med vaniljkräm, sockerkaksbottnar, sylt och grädde garnerad med färska bär, havreflarn och citronmeliss.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader (175 grader varmluft).
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke.
- Blanda ner mjölblandningen och rör till en jämn sockerkakssmet.
- Smörj och bröa en rund springform, ev. med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
- Häll smeten i formen.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Kontrollera så att sockerkakan är genombakt genom att sticka ner en provsticka eller kniv. Är den kladdig med obakt sockerkakssmet så får du baka lite till, förslagsvis 10 minuter.
- Låt kakan svalna något innan du tar ut den ur formen och lägger på galler.
- Skär sockerkakan i 2 till 3 tårtbottnar med en ex. en lång brödkniv när den kallnat.
- Lägg över den understa tårtbotten på ett tårtfat.
- Bred över ett lager sylt.
- Vispa vaniljvispen fast till en kräm. Bred den över sylten.
- Vispa grädden fast i samma bunke. Lägg över den andra tårtbotten. Bred grädde över och runt tårtan.
- Skölj och dela ev. bär som jordgubbar. Fördela jämnt över tårtan.
- Garnera tårtan med grovt smulade havreflarn samt blad av citronmeliss och servera eller förvara kallt till servering.
Serveringsförslag
En god tårta till buffé, fest, kalas, midsommar eller födelsedagsfest.
Hemgjord vaniljkräm och havreflarn
- Gör gärna hemgjord vaniljkräm istället för att köpt.
- Vidare kan du baka egna havreflarn som blir mycket goda att garnera med.
Varianter
- Kan även garneras med andra bär som hallon, vinbär, krusbär, björnbär, blåbär eller blanda.
- Vidare kan man krossa maränger eller ta minimaränger att garnera tårtan med.
- Riven vit choklad blir också gott.
- Byt vaniljkräm mot frisk och sötsyrlig citronkräm.
Uppskattat näringsvärde per portion: 270 kcal