Körsbärskräm eller körsbärssoppa

Introduktion och förberedelse

Koka egen körsbärskräm eller körsbärssoppa. Gott och nyttigt med färska eller frysta fina körsbär.

Serveringsförslag

  • Till körsbärskräm som dessert eller mellanmål passar gräddmjölk samt mandelskorpor till. Andra alternativ är vanlig mjölk, havremjölk eller rismjölk. Kan serveras varm eller kall.
  • Krämen passar även kall till frukost, lätt lunch eller kvällsmat med vaniljyoghurt, soyghurt eller A-fil samt granola, flingor, musli eller att toppa gröt eller chiapudding med.
  • Körsbärssoppa passar att servera varm eller kall till dessert med mandelskorpor samt gärna en kula vaniljglass. Då passar även ett sött dessertvin till som Sauternes.

Kräm eller soppa

De kokta körsbären reds med potatismjöl till önskad tjocklek - till lösare soppa eller tjockare kräm - annars är det samma recept.

Tips

  • Räkna 0,7 liter körsbär med kärnor eller 250-300 gram utan kärnor. Paketen i affären med frysta urkärnade körsbär ligger på 250 gram.
  • Förutom körsbär kan du laga kräm eller soppa på moreller eller bigarråer.
  • Använder du mogna och söta körsbär så är det gott att tillsätta mer citronsaft för att balansera sötman med lite syra - smaka dig fram.

Varianter

Du kan smaksätta krämen om du vill med kryddor som en halverad vaniljstång, en bit hel kanel, en liten bit stjärnanis, 1 kryddnejlika, någon strimla citron och/eller apelsinskal.

2 portioner körsbärskräm eller soppa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 250 gram körsbär eller bigarråer utan kärnor, färska eller frysta
  • 3,5 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker
  • 4 msk vatten
  • 1 tsk citronsaft
  • SOPPA: 2 tsk potatismjöl
  • KRÄM: 4 tsk potatismjöl

Tillagning

  1. Skölj körsbären och ta bort stjälkar.
  2. Kärna ur dem. Du kan dela dem och pilla ut kärnan med en skalkniv. Ett annat tips är att ta ett gem som du diskar och viker upp till ett S som då blir som en krok du kan sticka in vid skaftet och dra ut kärnan ur körsbäret. Eller använd olivurkärnare.
  3. Blanda urkärnade körsbär, socker och ev. kryddor med vatten i en stor kastrull och koka upp. Rör då och då.
  4. Sjud körsbären i 5 minuter.
  5. Blanda potatismjöl med vatten i ett glas och rör i blandningen i de kokande körsbären under omrörning så att det får den konsistens du vill ha - soppa eller kräm. Blir den för tjock då kan du spä med lite mer vatten. För tunn så tillsätt mer potatismjöl blandat med vatten.
  6. Koka upp till första bubblan sedan är det klart.
  7. Smaka av krämen med mer socker om du vill eller någon msk citronsaft om den är väldigt söt.
  8. Ta då av från värmen och låt svalna något. Servera körsbärskrämen eller soppan varm eller kall med valfria tillbehör.
  9. Kan förberedas och förvaras i kylen och värmas till servering. Eller serveras kall.
E-mail
Medel: 4.3 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 144 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-08

Tillbehör och liknande recept: