Körsbärskräm eller körsbärssoppa

Koka egen körsbärskräm eller körsbärssoppa. Gott och nyttigt med färska eller frysta fina körsbär.

Servera till dessert, mellanmål eller frukost.

De kokta körsbären reds med potatismjöl till önskad tjocklek - till lösare soppa eller tjockare kräm - annars är det samma recept.

Räkna 0,7 liter körsbär med kärnor eller 250-300 gram utan kärnor. Paketen i affären med frysta urkärnade körsbär ligger på 250 gram.

Moreller eller bigarråer blir också gott såklart. Använder du riktigt söta körsbär så är det gott att tillsätt citronsaft för att balansera sötman med lite syra - smaka dig fram.

Serveringsförslag

  • Till körsbärskräm som dessert eller mellanmål passar gräddmjölk av hälften grädde och hälften mjölk samt mandelskorpor till. Andra alternativ är vanlig mjölk, havremjölk eller rismjölk. Kan serveras varm eller kall.
  • Krämen passar även kall till frukost, lätt lunch eller kvällsmat med vaniljyoghurt, soyghurt eller A-fil samt granola, flingor, musli eller att toppa gröt eller chiapudding med.
  • Körsbärssoppa passar att servera varm eller kall till dessert med mandelskorpor samt gärna en kula vaniljglass. Då passar även ett sött dessertvin till som Sauternes.

Varianter

Du kan smaksätta krämen om du vill med kryddor som en halverad vaniljstång, en bit hel kanel, en liten bit stjärnanis, 1 kryddnejlika, någon strimla citron och/eller apelsinskal.

2 portioner körsbärskräm eller soppa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 250 gram körsbär eller bigarråer utan kärnor, färska eller frysta
  • 3,5 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker
  • 4 msk vatten
  • 1 tsk citronsaft
  • KÖRSBÄRSSOPPA: 2 tsk potatismjöl
  • KÖRSBÄRSKRÄM: 4 tsk potatismjöl

Tillagning

  1. Skölj körsbären och ta bort stjälkar.
  2. Kärna ur dem. Du kan dela dem och pilla ut kärnan med en skalkniv. Ett annat tips är att ta ett gem som du diskar och viker upp till ett S som då blir som en krok du kan sticka in vid skaftet och dra ut kärnan ur körsbäret. Eller använd olivurkärnare.
  3. Blanda urkärnade körsbär, socker och ev. kryddor med vatten i en stor kastrull och koka upp. Rör då och då.
  4. Sjud körsbären i 5 minuter.
  5. Blanda potatismjöl med vatten i ett glas och rör i blandningen i de kokande körsbären under omrörning så att det får den konsistens du vill ha - soppa eller kräm. Blir den för tjock då kan du spä med lite mer vatten. För tunn så tillsätt mer potatismjöl blandat med vatten.
  6. Koka upp till första bubblan sedan är det klart.
  7. Smaka av krämen med mer socker om du vill eller någon msk citronsaft om den är väldigt söt.
  8. Ta då av från värmen och låt svalna något. Servera körsbärskrämen eller soppan varm eller kall med valfria tillbehör.
  9. Kan förberedas och förvaras i kylen och värmas till servering. Eller serveras kall.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer