Körsbärsrutor
Körsbärsrutor eller körsbärskaka du kan baka i en långpanna med färska eller frysta körsbär med en knaprig variant på sockerkaksbotten med hyvlat smör på toppen.
Frysta körsbär behöver ej tinas innan - bara att strö över.
Rutorna går fint att frysa in.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
- Skölj och rensa körsbären från skaft. Kärna ur dem med en urkärnare eller kärna ur för hand genom att skära ett snitt med en skalkniv och sedan pilla ut kärnor för hand.
- Mät upp ägg och socker i en skål.
- Vispa ägg och socker i minst 5 minuter med elvisp tills det är ljust och pösigt.
- Blanda bakpulver och mjöl i en bunke.
- Vänd ner vetemjölet i äggblandningen och rör hastigt ihop till en smet.
- Lägg bakplåtspapper i en långpanna.
- Bred ut smeten i ett jämnt lager.
- Strö över körsbären.
- Hyvla smöret med en osthyvel och fördela över körsbär och kaksmet i ett jämnt lager.
- Grädda rutorna i mitten av ugnen i 25 minuter.
- Ta ut och låt svalna något innan du skär upp den i rutor, förslagsvis fem rader på längden och fem på bredden till 30 bitar eller rutor.
- Servera med en klick grädde samt mer färska körsbär eller andra bär. Kan också värmas något och serveras med en kula vaniljglass på toppen som en dessert eller till fikat.
Serveringsförslag
- Rutorna är goda som de är till fika med mera.
- Servera med en klick grädde samt gärna mer färska körsbär. Eller vaniljkräm eller vaniljglass - värm då gärna kakan lite innan.
Vispa ordentligt
Det är viktigt att man vispar i fem minuter så att äggen blir fluffiga.
Kan halveras till en mindre form
Receptet räcker till en normalstor långpanna med höga kanter. Du kan baka bärrutorna i en mindre långpanna på ca 36x24 cm. Då får du ca 18 rutor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 186 kcal