Scones
Grundrecept på scones som går snabbt att baka med bakpulver.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke.
- Skär fettet i kuber och knåda in i mjölet med fingertopparna till en grynig massa. Eller använd matberedare.
- Tillsätt mjölk eller filmjölk och arbeta hastigt ihop till en deg. Justera eventuellt med lite mer vätska eller mjöl så att du får en deg som precis lossar från kanterna. OBS knåda degen så lite som möjligt för smuliga, knapriga och spröda scones.
- STORA SCONES SOM KAKA: Baka två runda kakor med fyra delar scones på varje. Dela degen i två bitar. Platta ut dem till 15 cm breda och 2 cm höga rundlar med lite mjöl under och lägg på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper. Skär ett kryss halvvägs ner i degen på varje rundel till fyra tårtbitar. Stick lite hål med en gaffel här och där.
- RUNDA SCONES PORTIONSVIS: baka scones styckvis genom att dela degen till 8 bitar som du sedan formar runda med utstickare eller för hand till runda scones ca 5 cm diameter och 2 cm höga. Placera på bakplåtspapper på en plåt. Stick lite hål och nagga sconesen med en gaffel här och där.
- I FORM: Dela degen i åtta delar och placera och tryck ner i tillplattade degbollar i smord muffinsplåt av metall eller dubbla muffinsformar av papper.
- Grädda mitt i ugnen till fin färg. Små portionsvis scones tar ca 16 minuter. Stora kakor scones tar ca 20 minuter.
- Låt svalna några minuter på galler innan servering. Till servering så bryter eller skär du isär stora sconeskakor i tårtbitar. Dela sconesen med en tandad kniv eller gaffel.
- Servera dina scones nybakade och ljumma med marmelad, färskost, smör, ost och annat gott pålägg.
Serveringsförslag
- Servera till frukost, fika, afternoon tea eller kvällsmys.
- Scones är gott med smör eller naturell färskost, valfri marmelad eller lemoncurd och/eller cheddarost eller svensk ost av valfri sort.
- Jordnötssmör med skivad banan eller mosad avokado med salt gillar jag också som pålägg.
- Te är klassiskt till scones.
- Degen kan också tas med på utflykt och bakas i panna i friluftskök, muurrika eller panna över öppen eld.
Portionsberäkning
- Räkna 1 stor eller 2 mindre scones per portion.
- Receptet kan dubblas för fler scones.
Tips
Jag gillar spröda knapriga scones och det får man om man knådar ihop så fort det går och tills smöret precis blandats ut i degen. Ju längre tid du knådar desto mer gluten bildas och du får en mer elastisk deg och scones som mer liknar vanliga frallor. Detta är dock en smaksak.
Med bikarbonat
Har du inte bakpulver så kan du ta hälften så mycket bakpulver men då måste du använda filmmjölk i degen. 2 tsk bakpulver motsvarar 1 tsk bikarbonat.
Kan frysas
Överblivna scones kan du låta svalna och dela samt frysa in. Ta ut dem och lägg dem direkt i rosten eller värm i mikron och sedan i ugnen så blir de som nybakta.
Varianter
- En variant är att baka scones i en muffinsplåt som du smort med smör så får de fin form och blir lite högre.
- Istället för smör går det att baka med matolja som rapsolja, olivolja, majsolja eller solrosolja - räkna 0,5 dl istället för 50 gram smör i nedan recept.
- Ostscones - tillsätt 2 dl riven lagrad ost med mjölet - du kan ta riven cheddar, Västerbottenost eller annan lagrad riven ost. Eller 1 dl riven parmesan eller grana padano.
- Grahamsscones - lite grövre scones med mer fibrer.
- Havrescones med havregryn.
- Dinkelscones med dinkelmjöl.
- Bovetescones med bovetemjöl.
- Pumpascones - baka scones med kokt mosad pumpa i.
- Nässelscones - med smak av nässlor.
- Ramslöksscones - med smak av ramslök.
- Scones med kvarg.
Vegan variant
Baka sconesen med mjölkfritt margarin eller valfri olja och samt havremjölk soyghurt så får du jättegoda veganska scones.
Som pålägg kan du ta marmelad, jordnötssmör, marmelad, mosad avokado, vegan ost som Violife Cheddar, Oatly Påmackan eller annat vegant pålägg.
Uppskattat näringsvärde per portion: 142 kcal