Scones

Introduktion och förberedelse

Grundrecept på scones som går snabbt att baka med bakpulver. Servera till fika, afternoon tea eller kvällsmys.

Räkna 1-2 scones per portion. Så detta recept räcker till fyra om vardera tar två scones eller åtta om vardera tar en scones. Receptet kan dubblas för fler scones.

Överblivna scones kan du låta svalna och dela samt frysa in. Ta ut dem och lägg dem direkt i rosten eller värm i mikron och sedan i ugnen så blir de som nybakta.

Serveringsförslag

  • Scones är gott med smör eller färskost, valfri marmelad eller lemoncurd och svensk ost av valfri sort.
  • Te är klassiskt till scones.

Scones serverade med tillbehör
Scones serverade med tillbehör som svensk lagrad ost, blåbärsmarmelad, smör och en kanna te. En svensk variant på afternoon tea.

    Varianter:

    • En variant är att baka scones i en muffinsplåt som du smort med smör så får de fin form och blir lite högre.
    • Ostscones - tillsätt 2 riven lagrad ost med mjölet - du kan ta riven cheddar, Västerbottenost eller annan lagrad riven ost.
    • Grahamsscones - lite grövre scones med mer fibrer.
    • Havrescones med havregryn.
    • Dinkelscones med dinkelmjöl.
    • Bovetescones med bovetemjöl.

    Nybakta scones på galler
    Nybakta scones som får svalna något innan servering på galler. Du kan baka scones som runda stora kakor som sedan bryts isär eller portionsvis som runda små scones likt bullar. Eller blanda.

    Vegan variant

    Baka sconesen med mjölkfritt margarin och havremjölk så får du jättegoda veganska scones. Som pålägg kan du ta marmelad, vegan ost som Violife Cheddar, Oatly Påmackan eller mjölkfritt margarin rört mjukt i en liten skål.

    8 scones, ca 4 portioner

    • Förberedelse: 10 min
    • Tillagning: 15 min
    • Klart på: 25 min

    Ingredienser

    • 4-5 dl vetemjöl
    • 1/2 tsk salt
    • 2 tsk bakpulver
    • 1,5 dl mjölk eller filmjölk
    • 50 gram margarin eller smör

    Tillagning

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke.
    3. Skär fettet i kuber och knåda in i mjölet med fingertopparna till en grynig massa. Eller använd matberedare.
    4. Tillsätt mjölk eller filmjölk och arbeta ihop till en sconesdeg.
    5. STORA SCONES SOM KAKA: Baka två runda kakor med fyra delar scones på varje. Dela degen i två bitar. Platta ut dem till 15 cm breda och 2 cm höga rundlar med lite mjöl under och lägg på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper. Skär ett kryss halvvägs ner i degen på varje rundel till fyra tårtbitar. Stick lite hål med en gaffel här och där.
    6. RUNDA SCONES PORTIONSVIS: baka scones styckvis genom att dela degen till 8 bitar som du sedan formar runda med utstickare eller för hand till runda scones ca 5 cm diameter och 2 cm höga. Placera på bakplåtspapper på en plåt. Stick lite hål och nagga sconesen med en gaffel här och där.
    7. I FORM: Dela degen i åtta delar och placera och tryck ner i tillplattade degbollar i smorda muffinsformar av metall eller dubbla pappersformar.
    8. Grädda dina scones mitt i ugnen i ca 16 minuter tills de fått fin färg.
    9. Låt svalna på galler något innan servering. Till servering så bryter du isär sconeskakorna. Dela dem med en tandad kniv eller gaffel.
    10. Servera dina scones ljumma med marmelad, färskost, smör, ost och annat gott pålägg.
    E-mail
    Medel: 3.9 (21 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 142 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

    Författare:

    Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.