Scones

Grundrecept på scones som går snabbt att baka med bakpulver. Servera med till fika eller kvällsmys med the samt smör eller färskost, marmelad eller lemoncurd och ost.

En variant är att baka scones i en muffinsplåt som du smort med smör så får de fin form och blir lite högre.

Räkna två små fina scones per portion. Så detta recept räcker till åtta portioner. Du kan också baka ut åtta stora scones (istället för 16 mindre).

Receptet kan även halveras om du bara vill baka åtta mindre scones på en plåt. Kalla scones kan du värma eller rosta igen så blir de som nya.

Varianter:

  • Ostscones - tillsätt 2 riven lagrad ost med mjölet - du kan ta riven cheddar, Västerbottenost eller annan lagrad riven ost.
  • Grahamsscones - lite grövre scones med mer fibrer.
  • Havrescones med havregryn.
  • Dinkelscones med dinkelmjöl.
  • Bovetescones med bovetemjöl.

16 scones, ca 8 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 8 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 4 tsk bakpulver
  • 3 dl mjölk eller filmjölk
  • 100 g margarin eller smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke.
  3. Skär fettet i kuber och knåda in i mjölet med fingertopparna till en grynig massa. Eller använd matberedare.
  4. Tillsätt mjölk eller filmjölk och arbeta ihop till en sconesdeg.
  5. Stor scones-kaka: eller rundel med fyra bitar scones: dela degen i fyra bitar. Platta ut dem till 15 cm breda och 2 cm höga rundlar med lite mjöl under och lägg på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper. Bakar du större rundlar så markerar ett kryss halvvägs ner i degen på varje rundel ( så du får fyra bitar) samt stick lite hål med en gaffel här och där.
  6. Styckvis: baka scones styckvis genom att klicka ut smeten till flera runda scones ca 5 cm diameter och 2 cm höga. Eller klicka i degen i smorda (smör) muffinsformar av metall eller dubbla pappersformar.
  7. Grädda dina scones mitt i ugnen i ca 16 minuter tills de fått fin färg.
  8. Låt svalna, bryt isär med en gaffel och servera dina scones ljumma med marmelad, färskost, smör, ost och annat gott pålägg.
E-mail
Medel: 3.9 (16 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer