Plättar
Introduktion och förberedelse
Plättsmet till goda små tunna plättar du kan steka i plättlagg eller i vanlig stekpanna.
Serveringsförslag
Plättar är goda med sylt och lättvispad grädde eller vaniljglass.
Kan förberedas
Smeten håller sig i kylen om du inte vill steka upp alla plättar på en gång eller förbereda smeten i god tid.
Portionsberäkning
Räkna ca 6-7 plättar per portion. Du får ut ca 40-50 plättar på denna smet.
Med grahamsmjöl
Du kan ta 2 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl om du vill. Bakar du plättarna med en del grövre grahamsmjöl passar de bra till förrätt och crepes också.
Tjocka plättar
Lägg till bakpulver så får du tjocka fluffiga plättar i amerikansk stil.
Tillagning
- Blanda mjöl, salt och socker i en skål.
- Vispa ner mjölk lite i taget och sedan ägg ett i taget. Vispa ihop till en jämn plättsmet.
- Smält smöret eller margarinet och rör i det i plättsmeten.
- Låt plättsmeten stå i 30 minuter.
- Hetta upp plättlaggen eller en stekpanna.
- Klicka i lite smör i laggen eller stekpannan och sprid ut det. Rör om i smeten. Häll i ett tunt lager smet ca 1 msk för varje plätt.
- Grädda plättarna ljusbruna på undersidan i någon minut på strax över medelvärme. Vänd dem sedan och grädda andra sidan.
- Lägg upp plättarna på fat eller tallrik efter hand. Täck gärna över med folie så de håller sig varma.
- Njut plättarna nygräddade med sylt, vispad grädde eller glass eller valfria tillbehör.
Uppskattat näringsvärde per portion: 418 kcal