Plättar och plättsmet

Plättar och plättsmet till goda små plättar. Plättrecept till plättlagg. Stek gärna plättarna i ett plättlagg. Plättsmeten håller sig i kylen om du inte vill steka upp alla plättar på en gång.

Plättar är goda med sylt, grädde eller glass. Räkna ca 7 plättar per portion. Du får ut ca 50 plättar på denna smet.

Du kan ta 1,5 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl om du vill. Bakar du plättarna med en del grövre grahamsmjöl passar de bra till förrätt och crepes också.

7 portioner

  • Förberedelse: 2 tim 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk smör
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 3 msk smör

Tillagning

  1. Blanda mjöl, salt och socker i en skål.
  2. Rör ner 0,5 tsk bakpulver i mjölet om du vill ha mycket frasiga och fluffiga plättar.
  3. Vispa ner mjölk lite i taget och sedan ägg ett i taget. Vispa ihop till en jämn plättsmet.
  4. Smält smöret eller margarinet och rör i det i plättsmeten.
  5. Låt gärna plättsmeten stå i 2 timmar så blir den bäst. Det går bra att steka direkt eller vänta några minuter bara så att mjölet får svälla lite.
  6. Hetta upp plättlaggen eller en stekpanna.
  7. Smörj med smör, vispa upp smeten och häll i ett tunt lager smet ca 3/4 dl för varje plätt.
  8. Grädda plättarna ljusbruna på undersidan i någon minut på strax över medelvärme. Vänd dem sedan och grädda andra sidan.
  9. Lägg upp plättarna på fat eller tallrik efter hand (håll dem gärna varma under folie i ugnen på 75 grader).
  10. Njut plättarna nygräddade med sylt, vispad grädde eller glass.
E-mail
Medel: 3.3 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-06

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer