Plättar och plättsmet
Introduktion och förberedelse
Plättsmet till goda små plättar du kan steka i plättlagg eller i vanlig stekpanna. Plättar är goda med sylt, grädde eller glass.
Smeten håller sig i kylen om du inte vill steka upp alla plättar på en gång.
Räkna ca 7 plättar per portion. Du får ut ca 50 plättar på denna smet.
Med grahamsmjöl
Du kan ta 1,5 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl om du vill. Bakar du plättarna med en del grövre grahamsmjöl passar de bra till förrätt och crepes också.
Tillagning
- Blanda mjöl, salt och socker i en skål.
- Rör ner 0,5 tsk bakpulver i mjölet om du vill ha mycket frasiga och fluffiga plättar.
- Vispa ner mjölk lite i taget och sedan ägg ett i taget. Vispa ihop till en jämn plättsmet.
- Smält smöret eller margarinet och rör i det i plättsmeten.
- Låt gärna plättsmeten stå i 2 timmar så blir den bäst. Det går bra att steka direkt eller vänta några minuter bara så att mjölet får svälla lite.
- Hetta upp plättlaggen eller en stekpanna.
- Smörj med smör, vispa upp smeten och häll i ett tunt lager smet ca 3/4 dl för varje plätt.
- Grädda plättarna ljusbruna på undersidan i någon minut på strax över medelvärme. Vänd dem sedan och grädda andra sidan.
- Lägg upp plättarna på fat eller tallrik efter hand (håll dem gärna varma under folie i ugnen på 75 grader).
- Njut plättarna nygräddade med sylt, vispad grädde eller glass.
Uppskattat näringsvärde per portion: 418 kcal