Körsbärsvin

Detta vin av körsbär får en bitter ton av krossade körsbärskärnor.
Tidsangivelsen får du ta med en nypa salt. Det tar någon halvtimmer att sätta vinet på jäsning som sedan tar 1-2 veckor. Körsbärsvin är gott som drink och fördrink - gärna kall eller med is.

Spontanjäsning VS köpt vinjäst

Det går bra att jäsa utan tillsatt jäst då det finns naturlig jäst på frukt och bär som sätter igång och omvandlar fruktsockret till alkohol. Mosa, hacka, krossa och finfördela frukt eller bär samt blanda med vatten så jäser det av sig själv i rumstemperatur. Dock är det lite av en chansning att få igång "rätt" jäst men när den väl är igång blir det mycket bra. Alternativet är att tillsätta en kontrollerad vinjäst för att få rätt jäsning direkt. Ett steg ännu längre är att ta död på all naturlig jäst med vinsvavla innan man tillsätter köpt vinjäst för att vara riktigt säker på en kontrollerad jäsning. Det finns olika typer av vinjäst att köpa - kolla med en välsorterad hembryggningsaffär - men vanlig brödjäst som Kronjäst för matbröd (som är saccharomyses cerevisiae) funkar utmärkt. 

10 liter körsbärsvin

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 4 dagar 3 tim 30 min
  • Klart på: 4 dagar 4 tim

Ingredienser

  • 4 kg mogna körsbär
  • 2,7 kg socker
  • 1 sats vinjäst enligt paket eller 1 pkt Kronjäst typ brödjäst 50 gram
  • 1 g vinsvavla
  • 3 g jästnärsalt

Tillagning

  1. Mosa bären med kärnorna kvar.
  2. Krossa en deciliter kärnor i en mortel.
  3. Blanda körsbär i en jäshink med 8 liter vatten. Tillsätt vinjäst eller smulad brödjäst om du vill ha en kontrollerad jäsning. Annars går det att spontanjäsa också.
  4. Rör om och låt jäsa i 3 dagar. Rör om då och då.
  5. Tappa om vinet och ta bort körsbär och kärnor.
  6. Rör i sockret så att det löser sig och justera upp mängden med ljummet vatten till 10 liter.
  7. Låt jäsa vidare med jäslås tills jäsningen avstannat efter några dagar. Sockerhalten ska ha sjunkit rejält. Smaka på det också.
  8. Dra om det till ett nytt kärl utan bottensatsen. Vinet gör då ett sista ryck och efter något dygn kan du avsluta jäsningen med lite vinsvavla för att vara säker på att det inte fortsätter jäsa efter buteljering.
E-mail
Medel: 3.9 (14 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du tips på hemgjord glögg, tilltugg och bästa köpeglöggen.

Läs mer

Tips på julöl 2017

Vid juletid hamnar vinet under granen. På julbordet står istället julöl, snaps och i vissa fall mumma. Här hittar du tips på årets utbud och smaktyper. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer