Körsbärsvin

Hur du jäser eget körsbärsvin. Gott om du har egna körsbär eller använder köpta körsbär. Det går även på frysta tinade körsbär.

Vinet får en fyllig och bitter ton av krossade körsbärskärnor.

10 liter körsbärsvin

 • Förberedelse: 30 min
 • Tillagning: 45 dagar 3 tim 30 min
 • Klart på: 45 dagar 4 tim

Ingredienser

 • 4 kg mogna körsbär
 • 1,8 - 2,5 kg socker
 • 1 sats vinjäst enligt paket eller 1 pkt Kronjäst typ brödjäst 50 gram
 • 1 g vinsvavla
 • 3 g jästnärsalt

Tillagning

 1. Mosa bären med kärnorna kvar.
 2. Krossa en deciliter kärnor i en mortel.
 3. Blanda körsbär i en jäshink med 8 liter vatten. Tillsätt vinjäst eller smulad brödjäst om du vill ha en kontrollerad jäsning. Annars går det att spontanjäsa också.
 4. Rör om och låt jäsa i 3 dagar. Rör om då och då.
 5. Tappa om vinet och ta bort körsbär och kärnor.
 6. Rör i sockret så att det löser sig. För runt 12% vin tar du 1,8 kg socker och för starkare torrt vin eller vin med restsötma tar du 2,5 kg socker. Justera upp mängden med ljummet vatten till 10 liter.
 7. Låt jäsa vidare med jäslås tills jäsningen lugnat ner sig efter några dagar. Sockerhalten ska ha sjunkit rejält. Smaka på det också.
 8. Dra om det till ett nytt kärl utan bottensatsen. Vinet gör då ett sista ryck och efter något dygn kan du avsluta jäsningen med lite vinsvavla för att vara säker på att det inte fortsätter jäsa efter buteljering.
 9. Buteljera vinet och låt gärna mogna på flaska några veckor.

Serveringsförslag

Körsbärsvin är gott som drink och fördrink - gärna kall eller med is.

Framförhållning

Det tar någon halvtimme att sätta vinet på jäsning som sedan tar ca 2 veckor.

Tips

Du kan variera mängden socker efter hur starkt du vill ha vinet samt hur du vill ha smaken - torrt och utjäst eller med lite restsötma kvar. Se tabell här.

Vidare kan sockermängden i körsbären variera mellan 75-125 gram per kilo.

Spontanjäsning eller köpt vinjäst

 • Spontanjäst vin: Det går bra att jäsa utan tillsatt jäst då det finns naturlig jäst på frukt och bär som sätter igång och omvandlar fruktsockret till alkohol.

Mosa, hacka, krossa och finfördela frukt eller bär samt blanda med vatten så jäser det av sig själv i rumstemperatur. Dock är det lite av en chansning att få igång "rätt" jäst men när den väl är igång blir det mycket bra.

 • Köpt jäst: alternativet är att tillsätta en kontrollerad vinjäst för att få rätt jäsning direkt. Ett steg ännu längre är att ta död på all naturlig jäst med vinsvavla innan man tillsätter köpt vinjäst för att vara riktigt säker på en kontrollerad jäsning.

Det finns olika typer av vinjäst att köpa - kolla med en välsorterad hembryggningsaffär - men vanlig brödjäst som Kronjäst för matbröd (som är saccharomyses cerevisiae) funkar utmärkt.

E-mail
Medel: 3.7 (206 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 95 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-07-28