Recept med kanel som huvudingrediens eller passande smaksättning av recept
Kanel har en fascinerande historia och var en gång värd sin vikt i guld. Det var en av Europas tidigaste kryddor från orienten. Kanelen har varit känd i Egypten och Kina sedan 5000 år (alltså så länge man har en känd historia).
Det var i Asien för 1500 år sedan som barken från kanelträden började användas som medicin och parfym men också i mat. Kanel var mycket exklusiv och dyr förr och bara kungliga hade råd med den, med ökad sjöfart så blev den billigare och vanliga (rika) svenskar kunde få tag på den sedan 1600-talet. Idag importerar vi 375 ton kanel varje år. Det låter kanske mycket men är bara 49 gram per person.
Kanelträdet är ett stort träd, 10-15 meter högt och med bred stamm på 45-50 centimeter. Det är barken som vi kallar kanel. Kanelbarken skördas vår och höst. Sedan torkas den för att säljas hel eller malen. Idag odlas kanel på Sri Lanka, i Indien, Burma, Vietnam och Kina.
Handeln med kanel, eller cassia som den också kallades då, blomstrade på 300-talet i Asien och främst var det kanel från ön Ceylon (nuvarande Sri Lanka) där kanelträden växte vilda på bergssluttningarna.
Invånarna lär ha hittat på historier om hur svår kanelen var att få tag på för att kunna hålla sina höga priser när kryddorna fraktades över världen längs med bla sidenvägen på arabiska karavaner. Det var en hemlighet var kanelträden växte.
Det dröjde till 1498 innan Vasco da Gama rundade Godahoppsudden och nådde Calicut där han upptäckte massor med spännande kryddor och hur de odlades. Sex år senare nådde portugiserna Ceylon, där kanelen växte vilt - det var som att gräva guld med en skyffel. Farliga sjöresor och bråk om öarnas kanel ledde snart till att holländare, fransmän och engelsmän också stod som herrar på täppan. Snart började holländarna odla kanel på Java och konkurrerade ut Ceylon.
Idag hör man ännu talas om Ceylonkanel som en av de finaste kanelsorterna. Den har en elegant och återhållsam kanelarom som uppskattas av kockar och konditorer som gör desserter. Den vanliga vi har odlas på Sumatra i Indonesien, den har en kraftig arom och tål värme så den är perfekt att baka med. Men det finns över 50 arter i släktet som smakar mer eller mindre kanel och har lite skiftande arom. De vanligaste i mat är Ceylonkanel, indonesisk, vietnamesisk (har pepparton) och kinesisk kanel.