Gurkmejalatte

Introduktion och förberedelse

Gurkmejalatte är varm havremjölk eller annan mjölk smaksatt med gurkmeja och lite kardemumma, svartpeppar, salt, kanel och lite sött som honung eller agavesirap.

Gott att servera som en vanlig latte eller istället för kaffe eller the till fika och kvällsmys.

Något krm ingefära är också gott i. Några msk kokosmjölk kan man också ha i. Vidare vispar en del i någon tsk ghee - klarerat smör på slutet.

Blir också jättegod att servera kall som islatte. Låt den svalna något och fyll på i ett högt glas typ Duralex fyllt med isbitar eller krossad is. OBS ta ett glas som tål värme-växlingen.

2 glas, ca 5 dl gurkmejalatte

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 1 dl vatten
  • 4 dl havremjölk Ikaffe, mandelmjölk eller baristamjölk
  • 3 krm gurkmeja
  • 1/2 krm salt
  • 1/2 krm finmald svartpeppar
  • 2 krm kardemumma
  • 1 krm kanel
  • 1 tsk honung eller agavesirap (valfritt)
  • 1/2 krm vaniljpulver, 1/4 krm mald vanilj från kvarn eller 1 liten droppe vaniljextrakt (valfritt)

Tillagning

  1. Mät upp vatten och övriga ingredienser förutom mjölken i en kastrull.
  2. Vispa ihop samt värm tills det sjuder.
  3. Tillsätt och rör i mjölken. Värm tills det sjuder samt vispa så det skummar.
  4. Häll upp i glas eller koppar samt servera varm. Garnera gärna genom att pudra över lite kanel.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.