Crema Catalana spansk brylepudding

Crema Catalana är den spanska varianten av creme brulé eller brylépudding fast smaksatt med citronskal och kanelstång. Serveras som dessert och förberedas i god tid samt serveras med ett gott dessertvin eller söt sherry.

Kan även garneras med färska hallon, blåbär, jordgubbar, passionsfrukt, färska citrusfiléer som Valencia-apelsin, mandarin och grapefrukt; körsbär och/eller blad med citronmeliss eller mynta.  

Du behöver en gasbrännare att karamellisera socker på toppen av catalanan vid servering. Har du inte det så kan det gå med ugnen på max grill och sätta dem direkt under det röda gallret och sedan passa dem så att du får karamell av sockret men samtidigt inte värmer upp fyllningen under av ägg (då blir det äggröra). 

Vintips till Crema Catalana:  

Du kan ta valfritt sött dessertvin ex. Sauternes osv. Dock är ju Crema Catalana spanskt så med sin söta vanilj- och citrusfyllning samt karamell på toppen blir ett sött dessertvin från grannen Portugal typ Setubal perfekt eller söt spansk sherry typ Pedro Ximenez, Oloroso, Cream eller liknande. Ett halvsött mousserande spanskt vin typ Moscato funkar också. Vidare kan den serveras med en god kopp kaffe samt en avec som en Osborne (spansk) brandy. 

Den här rätten lagade jag på tapaskurs i Madrid - sedan har jag anpassat det något för oss svenskar vad gäller mjölk osv. 

2 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2,5 dl mjölk standard 3,5%
  • 1/4 citron
  • 1 bit hel kanel
  • 2 äggulor, ekologiska
  • 3 msk socker
  • 3 msk majsstärkelse
  • 0,5 dl strösocker till servering

Tillagning

  1. Skölj och skrubba citronen. Skär bort en rätt stor bit skal typ 1/4 och koka upp med mjölk och kanel i en kastrull. Sätt åt sidan.
  2. Vispa ihop äggulor, socker samt majsstärkelse till en jämn smet.
  3. Plocka upp kanel och citronskal ur mjölken.
  4. Vispa ner mjölken lite i taget i äggblandningen. Häll tillbaks blandningen i kastrullen igen.
  5. Värm ägg- och mjölkblandningen försiktigt under omrörning då och då tills den tjocknar likt en tjock vaniljsås (det är precis vad det är) - obs den ska ej koka då blir det äggröra.
  6. Fördela vaniljfyllningen i två portionsformar i terracotta som på bilden, creme caramell-formar eller valfri sort - tänk på att formarna måste tåla värmen från gasbrännaren sedan. Förvara övertäckta med plast i kylen upp till några dagar.
  7. Servering: Strö ett jämnt lager strösocker eller florsocker över crema catalanorna. Bränn sedan från kanten ett jämnt ljust brunt lager karamell över hela ytan. Värm ej för länge - vaniljfyllningen ska ännu vara kall - bara sockret ska bli karamell.
  8. Låt sockret svalna och stelna en halv minut och servera sedan dina goda Crema Catalana.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer