Crema Catalana spansk brylepudding

Crema Catalana är den spanska varianten av creme brulé eller brylépudding fast smaksatt med citronskal och kanelstång. Serveras som dessert och förberedas i god tid samt serveras med ett gott dessertvin eller söt sherry.

Kan även garneras med färska hallon, blåbär, jordgubbar, passionsfrukt, färska citrusfiléer som Valencia-apelsin, mandarin och grapefrukt; körsbär och/eller blad med citronmeliss eller mynta.  

Du behöver en gasbrännare att karamellisera socker på toppen av catalanan vid servering. Har du inte det så kan det gå med ugnen på max grill och sätta dem direkt under det röda gallret och sedan passa dem så att du får karamell av sockret men samtidigt inte värmer upp fyllningen under av ägg (då blir det äggröra). 

Vintips till Crema Catalana:  

Du kan ta valfritt sött dessertvin ex. Sauternes osv. Dock är ju Crema Catalana spanskt så med sin söta vanilj- och citrusfyllning samt karamell på toppen blir ett sött dessertvin från grannen Portugal typ Setubal perfekt eller söt spansk sherry typ Pedro Ximenez, Oloroso, Cream eller liknande. Ett halvsött mousserande spanskt vin typ Moscato funkar också. Vidare kan den serveras med en god kopp kaffe samt en avec som en Osborne (spansk) brandy. 

Den här rätten lagade jag på tapaskurs i Madrid - sedan har jag anpassat det något för oss svenskar vad gäller mjölk osv. 

2 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2,5 dl mjölk standard 3,5%
  • 1/4 citron
  • 1 bit hel kanel
  • 2 äggulor, ekologiska
  • 3 msk socker
  • 3 msk majsstärkelse
  • 0,5 dl strösocker till servering

Tillagning

  1. Skölj och skrubba citronen. Skär bort en rätt stor bit skal typ 1/4 och koka upp med mjölk och kanel i en kastrull. Sätt åt sidan.
  2. Vispa ihop äggulor, socker samt majsstärkelse till en jämn smet.
  3. Plocka upp kanel och citronskal ur mjölken.
  4. Vispa ner mjölken lite i taget i äggblandningen. Häll tillbaks blandningen i kastrullen igen.
  5. Värm ägg- och mjölkblandningen försiktigt under omrörning då och då tills den tjocknar likt en tjock vaniljsås (det är precis vad det är) - obs den ska ej koka då blir det äggröra.
  6. Fördela vaniljfyllningen i två portionsformar i terracotta som på bilden, creme caramell-formar eller valfri sort - tänk på att formarna måste tåla värmen från gasbrännaren sedan. Förvara övertäckta med plast i kylen upp till några dagar.
  7. Servering: Strö ett jämnt lager strösocker eller florsocker över crema catalanorna. Bränn sedan från kanten ett jämnt ljust brunt lager karamell över hela ytan. Värm ej för länge - vaniljfyllningen ska ännu vara kall - bara sockret ska bli karamell.
  8. Låt sockret svalna och stelna en halv minut och servera sedan dina goda Crema Catalana.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer