Plommonchutney

Koka en god kryddig chutney med plommon och äpple smaksatt med kardemumma, curry, chili, ingefära, senapsfrön, garam masala, kanel, lök, socker, äppelcidervinäger, vitlök samt muscovadosocker. 

1 liter plommonchutney

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 8 dl urkärnade och tärnade plommon
  • 2 dl tärnat äpple
  • 3 msk solrosolja
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk hackad färsk ingefära, ca 20 gram
  • 2 röda chilifrukter
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk Garam masala
  • 2 tsk mald kardemumma
  • 1 kanelstång
  • 1 tsk senapsfrö
  • 1 tsk curry
  • 3 dl muscovadosocker

Tillagning

  1. Hacka lök och vitlök. Skala och hacka färsk ingefära. Skölj och strimla chilfrukter. Skölj, dela, kärna ur samt tärna plommon och äpple - de behövs ej skalas.
  2. Värm oljan i en kastrull samt fräs löken någon minut utan att ta färg.
  3. Tillsätt vitlök, ingefära och chili samt fräs några sekunder till.
  4. Tillsätt vinäger, socker samt kryddorna.
  5. Tillsätt äpple och plommon.
  6. Koka chutneyn på låg värme i ca 1 timme och 30 minuter utan lock. Rör då och då. Akta så den ej bränns - tillsätt isåfall lite vatten.
  7. Mosa sönder frukten mot slutet med en potatisstöt.
  8. Häll upp chutneyn på burkar och sätt på lock. Låt stå kallt i kylen något dygn. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kyl.
Till chutneyn behöver du kardemumma, curry, chili, plommon, ingefära, senapsfrön, garam masala, kanel, äpple, lök, salt, solrosolja, äppelcidervinäger, vitlök samt muscovadosocker.
Till chutneyn behöver du kardemumma, curry, chili, plommon, ingefära, senapsfrön, garam masala, kanel, äpple, lök, salt, solrosolja, äppelcidervinäger, vitlök samt muscovadosocker.
Förbered och mät upp ingredienser: hacka gul lök, vitlök, chili, tärna äpple, kärna ur och tärna plommon samt hacka ingefära.
Förbered och mät upp ingredienser: hacka gul lök, vitlök, chili, tärna äpple, kärna ur och tärna plommon samt hacka ingefära.
Fräs löken i olja.
Fräs löken i olja.
Tillsätt chili, ingefära och vitlök.
Tillsätt chili, ingefära och vitlök.
Fräs någon minut till.
Fräs någon minut till.
Tillsätt vinäger och socker.
Tillsätt vinäger och socker.
Tillsätt kryddor som curry, garam masala, kardemumma, salt, senapsfrön och kanel.
Tillsätt kryddor som curry, garam masala, kardemumma, salt, senapsfrön och kanel.
Koka ihop någon minut.
Koka ihop någon minut.
Tillsätt tärnat äpple.
Tillsätt tärnat äpple.
Tillsätt plommonen.
Tillsätt plommonen.
Koka i 1 timme och 30 minuter på låg värme. Rör då och då.
Koka i 1 timme och 30 minuter på låg värme. Rör då och då.
Mosa sönder frukten mot slutet med en potatisstöt.
Mosa sönder frukten mot slutet med en potatisstöt.
Fördela i burkar och sätt på lock. Låt svalna och stå kallt i kylen något dygn.
Fördela i burkar och sätt på lock. Låt svalna och stå kallt i kylen något dygn.

Serveringsförslag

  • Passar likt mango chutney till grillat, grytor, currygrytor mm.
  • Pensla som marinad och glaze på slutet när du grillar grönsaker eller kött.
  • Blanda med crème fraiche till en kall smakrik sås till grillat, buffé med mera.

Hållbar chutney

Vill du ha en hållbar chutney att förvara mörkt och svalt så ska du vara noga med att hälla upp den varm på steriliserade burkar.

Man kan också använda syltsocker eller tillsätta lite konserveringsmedel.

Varianter

Du kan utesluta och byta ingredienser och kryddor efter tycke. Grunden är lök, vinäger, socker, chili och lite indiska kryddor.

  • Uteslut äpplet. Eller byt mot päron. 
  • Justera hettan med chili - du kan ta färsk eller torkade chiliflakes eller den chili du gillar.
  • Ta en annan vinäger som vitvinsvinäger, rödvinsvinäger eller risvinäger.
  • Ta vanligt socker istället för muscovadosocker.
  • Andra ingredienser som passar i är russin, aprikos, gurkmeja, mald koriander med mera.
  • Byta Garam masala mot annan kryddblandning som Ras el Hanout.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 32 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-10-08