Plommonchutney
Koka en god kryddig chutney med plommon och äpple smaksatt med kardemumma, curry, chili, ingefära, senapsfrön, garam masala, kanel, lök, socker, äppelcidervinäger, vitlök samt muscovadosocker.
Tillagning
- Hacka lök och vitlök. Skala och hacka färsk ingefära. Skölj och strimla chilfrukter. Skölj, dela, kärna ur samt tärna plommon och äpple - de behövs ej skalas.
- Värm oljan i en kastrull samt fräs löken någon minut utan att ta färg.
- Tillsätt vitlök, ingefära och chili samt fräs några sekunder till.
- Tillsätt vinäger, socker samt kryddorna.
- Tillsätt äpple och plommon.
- Koka chutneyn på låg värme i ca 1 timme och 30 minuter utan lock. Rör då och då. Akta så den ej bränns - tillsätt isåfall lite vatten.
- Mosa sönder frukten mot slutet med en potatisstöt.
- Häll upp chutneyn på burkar och sätt på lock. Låt stå kallt i kylen något dygn. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kyl.
Serveringsförslag
- Passar likt mango chutney till grillat, grytor, currygrytor mm.
- Pensla som marinad och glaze på slutet när du grillar grönsaker eller kött.
- Blanda med crème fraiche till en kall smakrik sås till grillat, buffé med mera.
Hållbar chutney
Vill du ha en hållbar chutney att förvara mörkt och svalt så ska du vara noga med att hälla upp den varm på steriliserade burkar.
Man kan också använda syltsocker eller tillsätta lite konserveringsmedel.
Varianter
Du kan utesluta och byta ingredienser och kryddor efter tycke. Grunden är lök, vinäger, socker, chili och lite indiska kryddor.
- Uteslut äpplet. Eller byt mot päron.
- Justera hettan med chili - du kan ta färsk eller torkade chiliflakes eller den chili du gillar.
- Ta en annan vinäger som vitvinsvinäger, rödvinsvinäger eller risvinäger.
- Ta vanligt socker istället för muscovadosocker.
- Andra ingredienser som passar i är russin, aprikos, gurkmeja, mald koriander med mera.
- Byta Garam masala mot annan kryddblandning som Ras el Hanout.
Uppskattat näringsvärde per portion: 32 kcal