Kanelbullar

Klassiska kanelbullar, kanelsnäckor eller kanelsnurror med fyllning av smör, socker och kanel.

Ett grundrecept som kan varieras med andra fyllningar - se förslag nedan. Receptet kan halveras om du vill baka en mindre sats på 20 bullar.

Jag tillsätter och smälter smöret med mjölken i början då jag tycker det är enklast. Man kan också ta rumsvarmt smör och klicka i degen när man knådar ihop den - det är mer enligt vad en bagare skulle göra.

Bullarna kan bakas i långpanna på bakplåtspapper, tätt så bakas ihop i en smord form eller i bullformar av papper. En stor smord muffinsform funkar också.

Varianter:

  • Kanelsnurror gör du som nedan recept med deg och gräddningen. När du kavlat ut rektanglar av degen och brett på med smör-, socker- och kanelblandningen så skär eller sporrar du ut 10 remsor ca 1-2 cm breda. Vrid och snurra runt dem runt tummen till kanelsnurror likt trassliga nystan eller bollar. Jäs och grädde som nedan.
  • Mandelmassebullar så fyller du med 100 gram riven mandelmassa och 50 gram smör.
  • Äppelbullar - ta 2 dl äppelmos till fyllningen.
  • Blåbärsbullar eller Nutellabullar blir också gott.
  • Vaniljbullar - istället för kanel kan du ta 1 msk vaniljsocker för vaniljbullar eller baka bullar med hemgjord vaniljkräm.
  • Du kan också baka kanelbullar med surdeg.
  • Butterkaka - ihopbakta bullar - bullarna bakas så de sedan sitter ihop i en form. Använd en bakform, stekpanna, ugnsplåt eller långpanna med höga kanter som du smörger med smör eller margarin. Placera bullarna tätt jämte varandra och jäs ihop dem samt baka dem sedan som vanligt - räkna med några minuter extra tid i ugnen.
  • Längder, kransar och flätor - istället för att skära rullarna med deg i bitar till kanelbullar så klipper du jack i rullarna och viker upp degflikarna varannan till vänster sedan nästa till höger osv. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Pensla med ägg, strö över flagad mandel och pärlsocker samt grädda längderna på 200 grader i 20 minuter i nedre delen av ugnen.

Garnering:

Vanligast är att garnera med pärlsocker. Man kan också strö över flagad eller hackad mandel. När bullarna svalnat så kan man även garnera bullarna genom att ringla över sockerglasyr.

40 kanelbullar

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 50 gram färsk jäst för ljusa degar
  • 5 dl mjölk, standard
  • 150 gram smör, rumsvarmt
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker eller ljus baksirap
  • 1,4 liter vetemjöl
  • 2 tsk stött kardemumma (valfritt)
  • Fyllning med kanel: 2 msk kanel
  • 150 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg att pensla med
  • 0,5 dl pärlsocker till garnering
  • 0,5 dl flagad eller hackad mandel till garnering

Tillagning

  1. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
  2. Smula under tiden sönder jästen i en stor bunke.
  3. Mikra smöret mjukt (utan att smälta det) om det ej är rumsvarmt.
  4. Tillsätt mjölken till jästen och rör ut jästen.
  5. Tillsätt socker (eller baksirap), salt och mjöl (spar 0,5 dl mjöl till utbakning). Tillsätt smör. Tillsätt kardemumma (valfritt).
  6. Knåda degen för hand 10 minuter eller 5 minuter i maskin.
  7. Låt bulldegen jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
  8. Rör ihop valfri fyllning: förslagsvis kanel, smör och socker.
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda hastigt ihop den.
  10. Dela degen i fyra delar.
  11. Kavla ut en degbit i taget till en ca 1 cm tjock rektangel.
  12. Bred på en fjärdedel av fyllningen på vardera rektangel efterhand.
  13. Rulla ihop från långsidan likt en rulltårta.
  14. Skär varje rulle i 10 stycken bullar med en vass kniv till totalt 40 kanelbullar.
  15. Lägg på bakplåt med bakplåtspapper eller i bullformar av papp.
  16. Låt jäsa övertäckta i cirka 40 minuter.
  17. Sätt ugnen på 225 grader.
  18. Pensla bullarna med uppvispat ägg samt strö över pärlsocker och ev. grovhackad eller flagad mandel.
  19. Baka kanelbullarna i 6-10 minuter tills de fått fin färg.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-02

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer