Kanelbullar

Introduktion och förberedelse

Klassiska kanelbullar, kanelsnäckor eller kanelsnurror med fyllning av smör, socker och kanel.

Ett grundrecept som kan varieras med andra fyllningar - se förslag nedan. Receptet kan halveras om du vill baka en mindre sats på 20 bullar.

Jag tillsätter rumsvarmt smör och klickar i degen i början när man knådar ihop degen - det är mer enligt vad en bagare skulle göra. Men det går också att helt enkelt smälta smöret med mjölken i början.

Bullarna kan bakas i långpanna på bakplåtspapper, tätt så bakas ihop i en smord form eller i bullformar av papper. En stor smord muffinsform funkar också.

Varianter:

  • Kanelsnurror gör du som nedan recept med deg och gräddningen. När du kavlat ut rektanglar av degen och brett på med smör-, socker- och kanelblandningen så skär eller sporrar du ut 10 remsor ca 1-2 cm breda. Vrid och snurra runt dem runt tummen till kanelsnurror likt trassliga nystan eller bollar. Jäs och grädde som nedan.
  • Mandelmassebullar så fyller du med 100 gram riven mandelmassa och 50 gram smör.
  • Äppelbullar - ta 2 dl äppelmos till fyllningen.
  • Blåbärsbullar med blåbär som fyllning.
  • Nutellabullar med choklad- och nötkräm blir också mycket gott.
  • Citronbullar med rivet citronskal istället för kanel.
  • Vaniljbullar - istället för kanel kan du ta 1 msk vaniljsocker för vaniljbullar eller baka bullar med hemgjord vaniljkräm.
  • Du kan också baka kanelbullar med surdeg.
  • Butterkaka - ihopbakta bullar - bullarna bakas så de sedan sitter ihop i en form. Använd en bakform, stekpanna, ugnsplåt eller långpanna med höga kanter som du smörger med smör eller margarin. Placera bullarna tätt jämte varandra och jäs ihop dem samt baka dem sedan som vanligt - räkna med några minuter extra tid i ugnen.
  • Längder, kransar och flätor - istället för att skära rullarna med deg i bitar till kanelbullar så klipper du jack i rullarna och viker upp degflikarna varannan till vänster sedan nästa till höger osv. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Pensla med ägg, strö över flagad mandel och pärlsocker samt grädda längderna på 200 grader i 20 minuter i nedre delen av ugnen.

Garnering:

Vanligast är att garnera med pärlsocker. Man kan också strö över flagad eller hackad mandel. När bullarna svalnat så kan man även garnera bullarna genom att ringla över sockerglasyr.

40 kanelbullar, 3 plåtar

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 50 gram färsk jäst för ljusa degar
  • 5 dl mjölk, standard
  • 150 gram smör, rumsvarmt
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker eller ljus baksirap
  • 1,4 liter vetemjöl
  • 2 tsk stött kardemumma (valfritt)
  • Fyllning med kanel: 2 msk kanel
  • 150 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg att pensla med
  • 0,5 dl pärlsocker till garnering
  • 0,5 dl flagad eller hackad mandel till garnering

Tillagning

  1. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
  2. Smula under tiden sönder jästen i en stor bunke.
  3. Mikra smöret mjukt (utan att smälta det) om det ej är rumsvarmt.
  4. Tillsätt mjölken till jästen och rör ut jästen.
  5. Tillsätt smör i bitar eller klickar.
  6. Tillsätt socker eller baksirap och salt. Tillsätt stött kardemumma (valfritt).
  7. Tillsätt mjöl men spara ca 1 dl mjöl att justera degen med samt 0,5 dl till utbakning.
  8. Knåda degen för hand 10 minuter eller 5 minuter i maskin.
  9. Låt bulldegen jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
  10. Rör ihop valfri fyllning av kanel, mjukt smör och socker. Det går också bra utan att blanda. Då brer du sedan ut mjukt smör på degen samt strör över socker och kanel i ett jämnt lager.
  11. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda hastigt ihop den.
  12. Dela degen i fyra delar.
  13. Kavla ut en degbit i taget till en ca 1 cm tjock rektangel.
  14. Bred på en fjärdedel av fyllningen på vardera rektangel efterhand du kavlar ut dem.
  15. Rulla degrektangeln från långsidan likt en rulltårta.
  16. Skär varje rulle i 10 stycken bullar med en vass kniv till totalt 40 kanelbullar.
  17. Lägg bullarna med skarven upp med några cm mellanrum på bakplåt med bakplåtspapper eller i bullformar av papp.
  18. Låt jäsa övertäckta i cirka 40 minuter.
  19. Sätt ugnen på 225-250 grader vanlig ugn.
  20. Pensla bullarna försiktigt med uppvispat ägg samt strö över pärlsocker och eventuellt grovhackad eller flagad mandel.
  21. Baka kanelbullarna i 8-10 minuter mitt i ugnen tills de fått fin färg.
E-mail
Medel: 3.8 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept