Kanelbullar

Klassiska kanelbullar fyllda med smör, socker och kanel. Gott i är också att fylla med riven mandelmassa, äppelmos, bär, äppelskivor, nutella, vaniljsocker, finrivet citronskal eller någon marmelad. 

Vill du ha mandelmassebullar så fyller du med 100 gram riven mandelmassa och 50 gram smör. Vill du baka äppelbullar så tar du 2 dl äppelmos. Blåbärsbullar blir också gott. Istället för kanel kan du ta 1 msk vaniljsocker för vaniljbullar.

Receptet kan halveras om du vill baka en mindre sats på 20 bullar. Välj gärna färsk jäst för ljusa degar. Du kan också baka kanelbullar med surdeg. På slutet när bullarna svalnat så kan man även garnera med att ringla över sockerglasyr

Kanelbullar i form:

Bullarna kan även bakas i en form som bakform, muffinsplåt, i pappformar, folieformar, stekpanna, ugnsplåt eller långpanna. Smörj med smör eller margarin. Placera bullarna jämte varandra och jäs dem enligt receptet. För mindre formar som ex. en halv långpanna, stekpanna eller liknande kan du halvera receptet och lägga dem rätt tätt så de jäser ihop. Sedan får man dra isär dem vid servering. 

Kanelbullelängder:

Av degen kan du också baka fyra klippta längder: följ nedan receptet nedan och rulla ihop fyra fyllda rullar med deg. Istället för att skära dem i bitar så klipper du jack i rullen och lägger en flik till vänster sedan nästa till höger osv. Låt längderna jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Pensla med ägg, strö över flagad mandel och pärlsocker samt grädda längderna på 200 grader i 20 minuter i nedre delen av ugnen.

40 kanelbullar

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 50 gram färsk jäst
  • 5 dl mjölk, standard
  • 150 gram smör, rumsvarmt
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker eller ljus baksirap
  • 1,4 liter vetemjöl
  • 2 tsk stött kardemumma (valfritt)
  • Fyllning med kanel: 2 msk kanel
  • 150 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg att pensla med
  • 0,5 dl pärlsocker till garnering
  • 0,5 dl flagad eller hackad mandel till garnering

Tillagning

  1. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
  2. Smula under tiden sönder jästen i en stor bunke.
  3. Mikra smöret mjukt (utan att smälta det) om det ej är rumsvarmt.
  4. Tillsätt mjölken till jästen och rör ut jästen.
  5. Tillsätt socker (eller baksirap), salt och mjöl (spar 0,5 dl mjöl till utbakning). Tillsätt smör. Tillsätt kardemumma (valfritt).
  6. Knåda degen för hand 10 minuter eller 5 minuter i maskin.
  7. Låt bulldegen jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
  8. Rör ihop valfri fyllning: förslagsvis kanel, smör och socker.
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda hastigt ihop den.
  10. Dela degen i fyra delar.
  11. Kavla ut en degbit i taget till en ca 1 cm tjock rektangel.
  12. Bred på en fjärdedel av fyllningen på vardera rektangel efterhand.
  13. Rulla ihop från långsidan likt en rulltårta.
  14. Skär varje rulle i 10 stycken bullar med en vass kniv till totalt 40 kanelbullar.
  15. Lägg på bakplåt med bakplåtspapper eller i bullformar av papp.
  16. Låt jäsa övertäckta i cirka 40 minuter.
  17. Sätt ugnen på 225 grader.
  18. Pensla bullarna med uppvispat ägg samt strö över pärlsocker och ev. grovhackad eller flagad mandel.
  19. Baka kanelbullarna i 6-10 minuter tills de fått fin färg.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer