Pepparkakor

Klassiska pepparkakor. Här är recept på en god pepparkaksdeg som bli goda pepparkakor. Pepparkakor bakar du av smör, vetemjöl samt sirap som smaksätts med klassiska pepparkakskryddorna kanel, ingefära, kryddnejlika och kardemumma.

1 kg vetemjöl är ca 17 dl. Det blir 150-200 pepparkakor.

Tips för att lyckas med pepparkakorna:

  • Pepparkaksdegen ska helst vila i kylen över natten - så gör gärna degen dagen innan du ska baka. Du kan också spara en del av degen i kylen och grädda pepparkakorna vid fler tillfällen.
  • Du kan byta ut en tredjedel av sockret mot farinsocker för fylligare smak.
  • Du kan smaksätta pepparkaksdegen ytterligare med ex. 1 dl konjak eller calvados (istället för 1 dl vatten).
  • Vidare kan man ha 2 dl grädde i degen istället för vattnet.
  • Rivet citronskal (1 citron), 1 msk mald pomerans, 1 tsk mald kryddpeppar samt 1,5 dl finhackad mandel är också goda smaksättare i pepparkakor.
  • Man kan också ha ett ägg i degen som gör den smidigare att kavla mm.

Hyvlade pepparkakor:

Ett alternativ till att kavla ut degen och sedan stansa/trycka ut ut pepparkaksfigurer är att hyvla eller skära ut pepparkakor från kall deg. Gör degen som vanligt. Forma degen till 3 cm bred och 10 cm hög avlång (20 cm) rulle. Slå in degrullen i gladplast eller smörpapper och kyl. Av den kalla degen kan du hyvla tunna skivor med osthyvel. Dessa hyvlad pepparkakor blir tunna och gräddar på bara några minuter så akta så de inte bränns.

1 sats pepparkakor

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 12 tim 40 min

Ingredienser

  • 4 dl socker
  • 2 dl ljus eller mörk sirap
  • 1,5 dl vatten eller grädde
  • 500 gram smör eller margarin
  • 1 kg vetemjöl
  • 2 msk mald kanel
  • 1 msk mald ingefära
  • 1 msk malda kryddnejlikor
  • 1 msk mald kardemumma
  • 1 msk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • Kristyr: 2,5 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 1 krm ättiksprit

Tillagning

  1. Värm smör eller margarin mjukt i en skål i mikron eller en kastrull.
  2. Mal hela kryddnejlikor och kardemumma i en mortel.
  3. Rör ut sirap, socker, vatten och alla kryddorna i smöret till en jämn blandning.
  4. Blanda bikarbonaten med mjölet i en stor bunke.
  5. Tillsätt smöret med kryddorna och arbeta ihop degen till en fast pepparkaksdeg.
  6. Dela ev. degen till 4 delar och forma till rullar ca 10 cm i diameter och 25 cm långa. Lägg in i plastfolie eller smörpapper och låt degen vila.
  7. Låt degen vila i kylen över natten.
  8. Grädda pepparkakor: Sätt ugnen på 200 grader.
  9. Kavla ut lite deg i taget på mjölat bakbord (så mycket du får plats med) till ca 4 mm tjocklek.
  10. Stansa med pepparkaksformar, skär eller forma ut figurer (använd fantasin).
  11. Lägg pepparkakorna på plåt. Helst sval plåt så undviker du bubblor.
  12. Grädda pepparkakorna i ca 5 minuter - beroende på tjocklek. Passa dem så de inte bränner.
  13. Låt pepparkakorna svalna på galler.
  14. Dekorera eventuellt pepparkakorna med kristyr. Gärna när de ännu är varma då fastnar kristyren bättre.
  15. Kristyr: Blanda samman ingredienserna i en bunke. Gör en strut av dubbelt smörpapper och tejpa ihop med frystejp. Fyll struten med kristyr. Klipp ett lagom stort hål för att spritsa mönster och dekoration. Kristyren kan också färgas med hushållsfärg.
E-mail
Medel: 4.4 (17 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer