Pepparkakor

Introduktion och förberedelse för tillagning

Klassiska pepparkakor du bakar du av smör, vetemjöl samt sirap.

Pepparkakor smaksätts med klassiska kryddor som kanel, ingefära, kryddnejlika och kardemumma.

Det finns även pepparkakskryddor som redan är färdigblandade att köpa i kryddhyllan.

Pepparkaksdegen ska vila i kylen över natten - så gör degen dagen innan du ska baka.

Du kan också spara en del av degen i kylen och grädda pepparkakorna vid fler tillfällen. Eller frysa in den.

Degen kan dubblas eller halveras till en mindre sats på ca 125 st pepparkakor.

Du kan garnera pepparkakorna med egen kristyr eller köpa färdig kristyr.

Varianter

  • Istället för kryddorna nedan kan du ta 3 påsar på vardera 18 gram med färdigblandade pepparkakskryddor.
  • Med mandel - du kan smaksätta degen medfinhackad eller flagad mandel likt Franska pepparkakor.
  • Med citron - du kan riva skal av 1 ekologisk citron och blanda i degen.
  • Baka vegana pepparkakor med margarin istället för smör och utan ägg samt med havregrädde i.

Pepparkakor i form av grisar
Pepparkakorna kan du baka ut som grisar, hjärtan, gubbar, rundlar med mera.

Hyvlade pepparkakor:

Ett alternativ är att hyvla eller skära tunna pepparkakor från kall deg.

  1. Gör degen enligt nedan recept.
  2. Forma degen till 3 cm bred och 10 cm hög avlång (20 cm) rulle. Slå in degrullen i gladplast eller smörpapper och kyl.
  3. Av den kalla degen kan du hyvla tunna skivor med osthyvel. Lägg på plåt med bakplåtspapper. De gräddar klart på bara några minuter så vakta dem under gräddningen så de ej bränns och ta ut när de fått fin färg.

1 sats pepparkakor, ca 250 stycken

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 12 tim 40 min

Ingredienser

  • 300 gram smör
  • 1,75 dl mörk eller ljus sirap
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 msk malen kanel
  • 1,5 msk mald ingefära
  • 1/2 msk malda kryddnejlikor
  • 1/2 msk mald kardemumma
  • 1 dl vätska som grädde, mjölk eller vatten
  • 1 msk bikarbonat
  • 2 msk mjölk eller vatten att blanda bikarbonaten med
  • 1,25 liter vetemjöl plus någon dl till utbakning

Tillagning

  1. Mal hela kryddnejlikor och kardemumma i en mortel. Eller använd färdigmalda kryddor. Det finns också färdig kryddblandning för pepparkakor att köpa.
  2. Koka upp vatten med sirap, socker och kryddor. Värm och rör tills sockret löst sig. Ta av från värmen och tillsätt smöret samt rör så det smälter. Sätt åt sidan att kallna.
  3. Mät upp mjöl i en stor bunke.
  4. Blanda bikarbonat med mjölk eller vatten i ett litet glas. Tillsätt till mjölet.
  5. Tillsätt det smälta smöret med kryddorna och arbeta ihop degen till en jämn och fast pepparkaksdeg. Justera eventuellt med lite mera mjöl så att du får en formbar men fast deg.
  6. Lägg degen i en bunke och täck över samt låt degen vila i kylen över natten.
  7. GRÄDDNING: Sätt ugnen på 175 grader.
  8. FÖRSLAG UTBAKNING: dela degen till 8 delar.
  9. Mjuka upp en bit i taget med händerna. Forma till en rund platt degklump. Kavla ut en bit deg i taget på mjölat bakbord till ca 2 mm tjocklek. Sprid lite mjöl på kavel och deg så går det lättare och den fastnar inte så lätt.
  10. Stansa ut pepparkakor med pepparkaksformar, skär eller forma ut figurer. Samla ihop skarvarna med deg och knåda ihop till en rund degklump. Upprepa och kavla ut samt stansa ut pepparkakor tills degen är slut.
  11. Lyft över pepparkakorna på plåt med bakplåtspapper och grädda en plåt i taget.
  12. Grädda i mitten av ugnen i ca 5-8 minuter - beroende på tjocklek. Passa dem så de inte bränns mot slutet.
  13. Låt pepparkakorna svalna på ett galler med eller utan bakplåtspapper.
  14. Dekorera pepparkakorna med kristyr om du vill. Du kan ta köpt kristyr eller göra egen. Spritsa ut i valfritt mönster på pepparkakorna innan de svalnat helt och är lite varma då fastnar kristyren bättre.
E-mail
Medel: 4.1 (38 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 59 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.