Äppelsnäckor

Äppelbullar eller äppelsnäckor med äppelmos, kanel och smörfyllning. En variant på kanelbullar fast med äppelsmak.

Äppellängder:

Av degen kan du också baka fyra klippta längder: följ nedan receptet nedan och rulla ihop fyra fyllda rullar med deg. Istället för att skära dem i bitar så klipper du jack i rullen och lägger en flik till vänster sedan nästa till höger osv. Låt längderna jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Pensla med ägg, strö över flagad mandel och pärlsocker samt grädda längderna på 200 grader i 20 minuter i nedre delen av ugnen.

20 äppelsnäckor

  • Förberedelse: 1 tim 50 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 3 msk socker
  • 25 gram jäst
  • 1 ägg
  • 9 dl vetemjöl special
  • Fyllning: 75 gram smör
  • 2 dl äppelmos
  • 1 tsk vaniljsocker (valfritt)
  • 1 tsk kanel (valfritt)
  • Garnering: 1 ägg
  • 0,5 dl pärlsocker

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk, grädde och socker. Värm till fingervarmt 38 grader.
  2. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt lite av mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt resterande mjölkblandning.
  3. Rör i mjölet (spara 2 dl till utbakning) och knåda ihop till en smidig del.
  4. Låt vetedegen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 1 timme.
  5. Mät upp och smör och låt ligga framme att bli mjukt.
  6. Blanda äppelmoset med vaniljsocker och kanel.
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den någon minut.
  8. Dela degen på två delar.
  9. Kavla ut en deg i taget till en stor fyrkantig rektangel.
  10. Bred smör på degen och sedan äppelmosblandningen.
  11. Rulla ihop degen till en rulle.
  12. Skär rullen i 10 snäckor - ca 2 cm breda skivor.
  13. Lägg på bakplåtspapper eller smord ugnsplåt. Det blir två plåtar med ca 10 på varje.
  14. Låt äppelsnäckorna jäsa i ytterligare 30 minuter övertäckta (till nästan dubbel storlek).
  15. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
  16. Vispa sönder ägget och pensla bullarna.
  17. Strö över pärlsocker.
  18. Grädda bullarna i ca 10 minuter.
  19. Låt äppelbullarna svalna på galler.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer