Äppelsnäckor
Äppelbullar eller äppelsnäckor fyllda med äppelmos, kanel, vaniljsocker och smörfyllning.
En variant på kanelbullar fast med äppelsmak.
Tillagning
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk, grädde och socker. Värm till fingervarmt 38 grader.
- Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt lite av mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt resterande mjölkblandning.
- Rör i mjölet (spara 2 dl till utbakning) och knåda ihop till en smidig del.
- Låt vetedegen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 1 timme.
- Mät upp och smör och låt ligga framme att bli mjukt.
- Blanda äppelmoset med vaniljsocker och kanel.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den någon minut.
- Dela degen på två delar.
- Kavla ut en deg i taget till en stor fyrkantig rektangel.
- Bred smör på degen och sedan äppelmosblandningen.
- Rulla ihop degen till en rulle.
- Skär rullen i 10 snäckor - ca 2 cm breda skivor.
- Lägg på bakplåtspapper eller smord ugnsplåt. Det blir två plåtar med ca 10 på varje.
- Låt äppelsnäckorna jäsa i ytterligare 30 minuter övertäckta (till nästan dubbel storlek).
- Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
- Vispa sönder ägget och pensla bullarna.
- Strö över pärlsocker.
- Grädda bullarna i ca 10 minuter.
- Låt äppelbullarna svalna på galler.
Tips
Du kan byta ut degen mot Karlsbaderdeg med mer smör och ägg i.
Variant som äppellängd
Av degen kan du också baka fyra klippta längder.
1. Följ nedan receptet nedan och rulla ihop fyra fyllda rullar med deg.
2. Istället för att skära dem i bitar så klipper du jack i rullen och lägger en flik till vänster sedan nästa till höger osv.
3. Låt längderna jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
4. Pensla med ägg, strö över flagad mandel och pärlsocker samt grädda längderna på 200 grader i 20 minuter i nedre delen av ugnen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 88 kcal