Pepparbiscottis
Bjud på pepparbiscottis till glöggen. Baka italienska skorpor smaksatta som svenska pepparkakor.
En slags pepparkaksskorpor med mandel, kanel, kardemumma, kryddnejlika och ingefära.
Tillagning
- Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn.
- Rosta mandlarna i ugnen i en långpanna i några minuter. Ta ut och låt svalna. Grovhacka sedan mandeln.
- Vispa under tiden ägg och socker pösigt någon minut.
- Mät upp och sikta mjölet ner i en stor bunke. Blanda det med vaniljsocker, bakpulver, salt, mandel, kanel, ingefära, kryddnejlika och kardemumma.
- Tillsätt till äggblandningen och rör ihop biscottidegen. Låt gärna degen vila 30 minuter i kylen.
- Stjälp ut degen på en plåt med bakplåtspapper och forma med mjölade händer en stor längd på ca 5 x 20 cm eller två hälften så breda längder. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 min.
- Ta ut och låt svalna. Sänk ugnsvärmen till 120 grader varmluft och skär längden i drygt 1 cm tjocka sneda skorpor.
- Lägg skorporna bredvid varandra på plåten och sätt in i nedre delen av i ugnen i ca 40 minuter eller tills de känns torra.
- Låt pepparskorporna svalna på plåten och förvara därefter torrt i burk.
Serveringsförslag
- Passar till glögg, advent och julbord men också till vanlig fika.
- Till kaffe eller espresso.
- Efter maten att doppa i ett glas portvin, dessertvin, Italienskt sött Vin Santo eller Recioto.
- Också goda att garnera desserter som glasscoupe med istället för glassrån.
Varianter:
Uppskattat näringsvärde per portion: 73 kcal