Pepparbiscottis

Bjud på pepparbiscottis till glöggen. Italien hjärta Sverige. Baka italienska skorpor smaksatta som svenska pepparkakor. En slags pepparkaksskorpor.

Kryddiga biscottis med mandel, kanel, kardemumma, kryddnejlika och ingefära.

Passar till glögg och julbord men också fika med en espresso eller efter maten att doppa i ett glas portvin, dessertvin, Italienskt sött Vin Santo eller Recioto.

Också goda att garnera desserter som glasscoupe med istället för glassrån.

Varianter:

  • Baka vanliga biscottis, med saffran eller med choklad.
  • Om man vill kan man ha i 50 gram mjukt smör i början och röra ihop med sockret samt sedan vispa i ett ägg i taget. Ta då ca 1/2 - 1 dl vetemjöl extra till.

30 pepparbiscottis

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 100 g sötmandlar
  • 2 ägg, medelstora
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 - 3 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 tsk mald kryddnejlika
  • 1 tsk mald kardemumma

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn.
  2. Rosta mandlarna i ugnen i en långpanna i några minuter. Ta ut och låt svalna. Grovhacka sedan mandeln.
  3. Vispa under tiden ägg och socker pösigt någon minut.
  4. Mät upp och sikta mjölet ner i en stor bunke. Blanda det med vaniljsocker, bakpulver, salt, mandel, kanel, ingefära, kryddnejlika och kardemumma.
  5. Tillsätt till ägg- och smörblandningen och rör ihop biscottidegen. Låt gärna degen vila 30 minuter i kylen.
  6. Stjälp ut degen på en plåt med bakplåtspapper och forma med mjölade händer en stor längd på ca 5 x 20 cm eller två hälften så breda längder. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 min.
  7. Ta ut och låt svalna. Sänk ugnsvärmen till 120 grader varmluft och skär längden i drygt 1 cm tjocka sneda skorpor.
  8. Lägg skorporna bredvid varandra på plåten och sätt in i nedre delen av i ugnen i ca 40 minuter eller tills de känns torra.
  9. Låt pepparskorporna svalna på plåten och förvara därefter torrt i burk.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-12-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept