Pepparbiscottis

Introduktion och förberedelse för tillagning

Bjud på pepparbiscottis till glöggen. Italien hjärta Sverige. Baka italienska skorpor smaksatta som svenska pepparkakor. En slags pepparkaksskorpor.

Kryddiga biscottis med mandel, kanel, kardemumma, kryddnejlika och ingefära.

Passar till glögg och julbord men också fika med en espresso eller efter maten att doppa i ett glas portvin, dessertvin, Italienskt sött Vin Santo eller Recioto.

Också goda att garnera desserter som glasscoupe med istället för glassrån.

Varianter:

  • Baka vanliga biscottis, med saffran eller med choklad.
  • Om man vill kan man ha i 50 gram mjukt smör i början och röra ihop med sockret samt sedan vispa i ett ägg i taget. Ta då ca 1/2 - 1 dl vetemjöl extra till.

30 pepparbiscottis

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 100 g sötmandlar
  • 2 ägg, stora
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 - 3 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 tsk mald kryddnejlika
  • 1 tsk mald kardemumma

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn.
  2. Rosta mandlarna i ugnen i en långpanna i några minuter. Ta ut och låt svalna. Grovhacka sedan mandeln.
  3. Vispa under tiden ägg och socker pösigt någon minut.
  4. Mät upp och sikta mjölet ner i en stor bunke. Blanda det med vaniljsocker, bakpulver, salt, mandel, kanel, ingefära, kryddnejlika och kardemumma.
  5. Tillsätt till äggblandningen och rör ihop biscottidegen. Låt gärna degen vila 30 minuter i kylen.
  6. Stjälp ut degen på en plåt med bakplåtspapper och forma med mjölade händer en stor längd på ca 5 x 20 cm eller två hälften så breda längder. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 min.
  7. Ta ut och låt svalna. Sänk ugnsvärmen till 120 grader varmluft och skär längden i drygt 1 cm tjocka sneda skorpor.
  8. Lägg skorporna bredvid varandra på plåten och sätt in i nedre delen av i ugnen i ca 40 minuter eller tills de känns torra.
  9. Låt pepparskorporna svalna på plåten och förvara därefter torrt i burk.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-16

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.