Citronpinnar

Introduktion och förberedelse

Baka möra och goda citronpinnar. En slags mördegskakor som får smak av rivet citronskal samt vänds i kanel och socker.

Serveringsförslag

Passar till fika, kakbord med mera men även till julbord, glögg, advent och lucia då de är smaksatta med kanel och citron.

Varianter

40 citronpinnar

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 200 g smör, rumsvarmt eller kallt
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 citron, ekologisk
  • 1 äggula (ta vitan till pensling)
  • Till pensling och garnering: 1 äggvita
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 msk kanel

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Blanda mjöl, socker, tärnat smör, finrivet citronskal och äggula i en bunke eller direkt i matberedaren. Knåda ihop till en mördeg. Slå in degen i plastfolie och låt vila någon halvtimme.
  3. Ta fram degen och knåda den smidig på ett bakbord tills den går att rulla ut i längder. Dela i degen i fyra delar. Rulla dem till fyra fingertjocka längder.
  4. Lägg längderna tätt intill varandra.
  5. Pensla med uppvispad äggvita.
  6. Skär längderna i 10 bitar - räkna cirka 4 cm långa bitar - så du får 40 kakor totalt.
  7. Blanda socker och kanel i en djup tallrik. Doppa eller vänd kakorna i kanelsockret. Eller strö lite över varje kaka.
  8. Lägg över dem med lite mellanrum på smord plåt, bakplåtsduk eller bakplåtspapper.
  9. Grädda citronkakorna i 10-12 min eller tills de fått ljus brun färg i mitten av ugnen.
  10. Ta ut och låt dem svalna. Förvaras i lufttät burk. Kan frysas.
E-mail
Medel: 4.3 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-08-22