Citronpinnar
Introduktion och förberedelse
Baka möra och goda citronpinnar. En slags mördegskakor som får smak av rivet citronskal samt vänds i kanel och socker.
En variant på Finska pinnar och Milanopinnar men då de är smaksatta med citron och kanel passar till julbord, glögg, advent och lucia men också till vanligt fika och kakfat.
Citronen kan även bytas mot rivet apelsinskal.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Blanda mjöl, socker, tärnat smör, finrivet citronskal och äggula i en bunke eller direkt i matberedaren. Knåda ihop till en mördeg. Slå in degen i plastfolie och låt vila någon halvtimme.
- Ta fram degen och knåda den smidig på ett bakbord tills den går att rulla ut i längder. Dela i degen i fyra delar. Rulla dem till fyra fingertjocka längder.
- Lägg längderna tätt intill varandra.
- Pensla med uppvispad äggvita.
- Skär längderna i 10 bitar - räkna cirka 4 cm långa bitar - så du får 40 kakor totalt.
- Blanda socker och kanel i en djup tallrik. Doppa eller vänd kakorna i kanelsockret. Eller strö lite över varje kaka.
- Lägg över dem med lite mellanrum på smord plåt, bakplåtsduk eller bakplåtspapper.
- Grädda citronkakorna i 10-12 min eller tills de fått ljus brun färg i mitten av ugnen.
- Ta ut och låt dem svalna. Förvaras i lufttät burk. Kan frysas.
Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal