Citronpinnar
Baka möra och goda citronpinnar. En slags mördegskakor som får smak av rivet citronskal samt vänds i kanel och socker.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Blanda mjöl, socker, tärnat smör, finrivet citronskal och äggula i en bunke eller direkt i matberedaren. Knåda ihop till en mördeg. Slå in degen i plastfolie och låt vila någon halvtimme.
- Ta fram degen och knåda den smidig på ett bakbord tills den går att rulla ut i längder. Dela i degen i fyra delar. Rulla dem till fyra fingertjocka längder.
- Lägg längderna tätt intill varandra.
- Pensla med uppvispad äggvita.
- Skär längderna i 10 bitar - räkna cirka 4 cm långa bitar - så du får 40 kakor totalt.
- Blanda socker och kanel i en djup tallrik. Doppa eller vänd kakorna i kanelsockret. Eller strö lite över varje kaka.
- Lägg över dem med lite mellanrum på smord plåt, bakplåtsduk eller bakplåtspapper.
- Grädda citronkakorna i 10-12 min eller tills de fått ljus brun färg i mitten av ugnen.
- Ta ut och låt dem svalna. Förvaras i lufttät burk. Kan frysas.
Serveringsförslag
Passar till fika, kakbord med mera men även till julbord, glögg, advent och lucia då de är smaksatta med kanel och citron.
Varianter
- Citronen kan även bytas mot rivet apelsinskal.
- Citronpinnarna är en variant på Finska pinnar och Milanopinnar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal