Mojitoglögg

Introduktion och förberedelse

Mojitoglögg är en glögg smaksatt med lime, rårörsocker och mynta som passar bra ihop med glöggkryddor.

Kan göras med eller utan alkohol.

Serveringsförslag

  • Serveras som vanlig glögg med mandel och russin. Du kan ha hel mandel eller skållad och skalad mandel. Eller hacka mandel eller köpa mandelspån.
  • Russin kan bytas mot tranbär.
  • Vidare passar pepparkakor, lussekatter, fyllda dadlar eller julgodis till.
  • Kan garneras vid servering med ett blad mynta i varje glas om du vill det.

Tips

Färdig blandning glöggkryddor kan ersättas med 1 kanelstång, 10 russin, 2 bitar torkad ingefära, 3 bitar torkad pomeransskal, 1 tsk kardemummakärnor och 5 nejlikor (kryddnejlikor).

Varianter

  • Istället för äppeljuice eller äppelsaft kan du ta hemgjord råsaft av äpple.
  • Man kan även ta cider eller vitt vin; eller alkoholfri cider eller alkoholfritt vitt vin som grund istället för äppeljuice.

Framförhållning

  • För att få extra mycket glöggsmak så kan du låta kasrullen med glöggen stå med kryddorna i kylen över natten.
  • Lime- och myntaglöggen kan förberedas, silas och förvaras i flaska i kylen upp till några veckor.

En glögg inspirerad av drinken Mojito som smaksätts med mynta och råsocker - smaker som passar förvånansvärt bra ihop med klassiska glöggkryddor.
En glögg inspirerad av drinken Mojito som smaksätts med mynta och råsocker - smaker som passar förvånansvärt bra ihop med klassiska glöggkryddor.

10 små glas Mojitoglögg, ca 1,2 liter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 8 dl vatten
  • 2 dl äppeljuice, koncentrerad
  • 2 dl rårörsocker
  • 1 dl pressad lime
  • 1 påse glöggkryddor
  • 25 blad färsk mynta, 1 kruka
  • ca 15-20 cl ljus rom, brännvin, vodka, konjak eller calvados (uteslut för alkoholfri glögg)

Tillagning

  1. Blanda vatten, äppeljuice, socker, pressad lime, glöggkryddor och myntablad i en kastrull.
  2. Värm upp till 80 grader. Rör ut sockret.
  3. Låt stå med lock i minst en timme. Gärna längre. När det svalnat kan glöggen förvaras i kylen över natten med kryddorna för extra mycket smak.
  4. Sila av eller plocka upp glöggkryddorna och myntan.
  5. Tillsätt sprit om du vill ha det i. Värm upp glöggen till ca 70 grader till servering.
  6. Garnera gärna med något extra blad mynta i varje glöggkopp.
  7. Servera som vanlig glögg med mandel och russin eller tranbär.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 101 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-12-07

Tillbehör och liknande recept: