Mojitoglögg
Mojitoglögg är en glögg smaksatt med lime, rårörsocker och mynta som passar bra ihop med glöggkryddor.
Kan göras med eller utan alkohol.
Tillagning
- Blanda vatten, äppeljuice, socker, pressad lime, glöggkryddor och myntablad i en kastrull.
- Värm upp till 80 grader. Rör ut sockret.
- Låt stå med lock i minst en timme. Gärna längre. När det svalnat kan glöggen förvaras i kylen över natten med kryddorna för extra mycket smak.
- Sila av eller plocka upp glöggkryddorna och myntan.
- Tillsätt sprit om du vill ha det i. Värm upp glöggen till ca 70 grader till servering.
- Garnera gärna med något extra blad mynta i varje glöggkopp.
- Servera som vanlig glögg med mandel och russin eller tranbär.
Serveringsförslag
- Serveras som vanlig glögg med mandel och russin. Du kan ha hel mandel eller skållad och skalad mandel. Eller hacka mandel eller köpa mandelspån.
- Russin kan bytas mot tranbär.
- Vidare passar pepparkakor, lussekatter, fyllda dadlar eller julgodis till.
- Kan garneras vid servering med ett blad mynta i varje glas om du vill det.
Tips
Färdig blandning glöggkryddor kan ersättas med 1 kanelstång, 10 russin, 2 bitar torkad ingefära, 3 bitar torkad pomeransskal, 1 tsk kardemummakärnor och 5 nejlikor (kryddnejlikor).
Varianter
- Istället för äppeljuice eller äppelsaft kan du ta hemgjord råsaft av äpple.
- Man kan även ta cider eller vitt vin; eller alkoholfri cider eller alkoholfritt vitt vin som grund istället för äppeljuice.
Framförhållning
- För att få extra mycket glöggsmak så kan du låta kasrullen med glöggen stå med kryddorna i kylen över natten.
- Lime- och myntaglöggen kan förberedas, silas och förvaras i flaska i kylen upp till några veckor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 101 kcal