Kardemummabullar
Kardemummabullar eller kardemummasnurror. Nystött kardemumma smakar grymt gott i nybakta vanliga eller snurriga bullar.
Kardemummabullen har likt sin kompis kanelbullen en egen dag den 15 maj.
Tillagning
- Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
- Smula under tiden sönder jästen i en stor bunke.
- Mikra smöret mjukt (utan att smälta det) om det ej är rumsvarmt.
- Tillsätt mjölken till jästen och rör ut jästen.
- Tillsätt socker, smör, salt och mjöl (spar 0,5 dl mjöl till utbakning).
- Stöt all kardemumma och tillsätt angiven mängd till degen.
- Knåda degen för hand 10 minuter eller 5 minuter i maskin.
- Låt bulldegen jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
- Blanda socker till fyllning och garnering med resten av kardemumman i en skål.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda hastigt ihop den.
- Dela degen i fyra delar.
- Kavla ut en degbit i taget till en ca 1 cm tjock rektangel.
- Bred på en fjärdedel av smöret samt strö över några msk kardemummasocker på vardera rektangel efterhand.
- Skär eller sporra ut 10 remsor ca 1-2 cm breda och vrid runt dem runt tummen till stora snurror likt nystan.
- Lägg på bakplåt med bakplåtspapper eller i bullformar av papp.
- Låt jäsa övertäckta i cirka 40 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla snurrorna med uppvispat ägg samt strö över resten av kardemummasockret.
- Baka kardemummabullarna en plåt i taget i mitten av ugnen i 6-10 minuter tills de fått fin färg.
- Ta ut och låt svalna något innan servering.
Tips
- Du kan köpa hel kardemumma som på bilden för bästa smak. Stöt kardemumman i en stor mortel och rensa bort skalet. Stöt sedan kardemumman finare och blanda med socker.
- Kardemummasockret kan du ha och förvara i burk om du inte använder allt.
- Istället för denna deg kan du baka med Karlsbaderdeg med mer smör och ägg i degen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 95 kcal