Shole Zard Persisk risdessert

Shole Zard är en Persisk kall dessert med ris smaksatt med saffran och garnerad med kanel, mandel och pistaschnötter.
Shole Zard är lik en rispudding.
Namnet Shole Zard betyder fritt översatt Gula eldflammor pga av saffranspistiller som är vanlig variant av saffran att smaksätta med (i sverige är saffran på påse vanligast så här blir riset mest bara gult).
Shole Zard garneras med malen kanel, strimlad mandel och pistaschnötter. Även rosa kärnor av granatäpple är fint att garnera med.
Rosta gärna nötterna lätt i en torr panna innan garnering.

8 portioner Shole Zard

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 5 tim 50 min

Ingredienser

  • 2,5 dl jasminris
  • 1,5 liter vatten
  • 30 gram smör eller margarin
  • 3 dl socker
  • 1 dl rosenvatten
  • 1 påse saffran
  • 0,5 dl strimlad sötmandel
  • 2 msk krossad pistagekärnor
  • 2 tsk kanel

Tillagning

  1. Lägg riset i blöt över natten om du har tid och framförhållning.
  2. Koka riset i vattnet med smör eller margarin i ca en timme. Det ska bli som en gröt i konsistensen. Ta av från värmen.
  3. Tillsätt socker, saffran och rosenvatten och rör runt tills sockret löst sig.
  4. Förbered en eller två brickor med portionsformar. Det kan vara små fat, skålar eller kokottformar.
  5. Fördela rissmeten i formarna.
  6. Låt de svalna.
  7. Ställ in Shole Zard att kallna (och stelna) i kylen några timmar. Helst över natten.
  8. Vid servering så garnerar du först formarna med Shole Zard med strö över ett tunt lager malen kanel, strimlad mandel och hackad pistagekärnor.
E-mail
Medel: 2.9 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer