Shole Zard Persisk risdessert

Introduktion och förberedelse för tillagning

Shole Zard är en Persisk kall dessert med ris smaksatt med saffran och garnerad med kanel, mandel och pistaschnötter.

Shole Zard är lik en rispudding.

Namnet Shole Zard betyder fritt översatt Gula eldflammor pga av saffranspistiller som är vanlig variant av saffran att smaksätta med (i sverige är saffran på påse vanligast så här blir riset mest bara gult).

Shole Zard garneras med malen kanel, strimlad mandel och pistaschnötter. Även rosa kärnor av granatäpple är fint att garnera med.

Rosta gärna nötterna lätt i en torr panna innan garnering.

8 portioner Shole Zard

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 5 tim 50 min

Ingredienser

  • 2,5 dl jasminris
  • 1,5 liter vatten
  • 30 gram smör eller margarin
  • 3 dl socker
  • 1 dl rosenvatten
  • 1 påse saffran
  • 0,5 dl strimlad sötmandel
  • 2 msk krossad pistagekärnor
  • 2 tsk kanel

Tillagning

  1. Lägg riset i blöt över natten om du har tid och framförhållning.
  2. Koka riset i vattnet med smör eller margarin i ca en timme. Det ska bli som en gröt i konsistensen. Ta av från värmen.
  3. Tillsätt socker, saffran och rosenvatten och rör runt tills sockret löst sig.
  4. Förbered en eller två brickor med portionsformar. Det kan vara små fat, skålar eller kokottformar.
  5. Fördela rissmeten i formarna.
  6. Låt de svalna.
  7. Ställ in Shole Zard att kallna (och stelna) i kylen några timmar. Helst över natten.
  8. Vid servering så garnerar du först formarna med Shole Zard med strö över ett tunt lager malen kanel, strimlad mandel och hackad pistagekärnor.
E-mail
Medel: 3.1 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-13

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.