Muffins med äppel och kanel
Muffins eller cupcakessmaksatta med äpple och kanel blir riktigt goda muffins.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Smält smör i en kastrull. Låt svalna något.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt socker, ägg och mjölk. Vispa ihop.
- Tillsätt smält smör lite i taget under vispning till en jämn smet.
- Skala äpplena om du vill. Klyfta samt kärna ur dem. Tärna eller skiva dem. Blanda med socker och kanel i en bunke.
- Fördela muffinssmeten i muffinsformarna. Ställ gärna i en muffinsplåt. Du kan baka i två omgångar om du bara har en muffinsplåt.
- Fördela äppelbitar i muffinsen och tryck ner i smeten.
- Grädda muffinsen i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills de har fin färg. Stora muffins kan gräddas några minuter extra.
- FROSTING: Gör under tiden frosting om du gillar det genom att blanda alla ingredienser i en bunke. Stryk på och fördela frosting när muffinsarna svalnat. Den kan också spritsas på i små toppar. Vidare kan man garnera med rivet citron- eller limeskal, strössel och/eller äppelchips.
Serveringsförslag
Goda till fika, utflykt eller när som.
Tips
- Muffinsarna frysas in.
- Bakar du i små eller medelstora muffinsformar så är mitt tips att använda dubbla formar för att de ska hålla formen.
Garnering
- En enkel frosting med färskost, florsocker och citron-, lime- eller apelsinskal kan du också spritsa eller bre på.
- En lyxigare variant är frosting med vit choklad. Med frosting kan muffinsen även kallas cupcakes.
- Fint på är även köpta eller hemgjorda små bitar av äppelchips. Stick ner i frostingen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 139 kcal