Zucchinimuffins
Zucchinimuffins får du om du blandar i riven zucchini i muffinssmeten. Toppa med frosting för en variant av cupcakes.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Ta fram muffinsformar och sätt på en plåt.
- Hacka valnötter grovt.
- Kläck ägg i en bunke. Tillsätt sockret. Vispa fluffigt några minuter med elvisp.
- Mät upp mjöl, kanel, bakpulver, valnötter och salt i en bunke.
- Skölj och riv zucchini.
- Blanda zucchini och mjölet med mjölblandningen.
- Vispa ner oljan - först droppvis - i äggblandningen. Sedan kan du tillsätta den i en jämn stråle.
- Rör ihop äggblandning och mjölblandning till en smet.
- Fördela smeten i muffinsformarna - jag fick ut 10 formar med ca 0,75 dl i varje form.
- Grädda muffinsarna i mitten av ugnen i cirka 11 minuter.
- Ta ut och låt svalna helt.
- FROSTING: Ta fram smör och låt det bli rumsvarmt.
- Mät upp färskost och socker samt limesaft i en bunke.
- Tillsätt smöret och vispa ihop till en jämn röra.
- Spritsa eller bred över och fördela frostingen på zucchinimuffinsarna.
- Toppa med mer garnering om du vill som på bilden - förslag är en valnöt på varje muffins. Färska bär; strimlat limeskal, ringblomsblad eller valfritt strössel är andra förslag.
Serveringsförslag
Goda till fika och fest.
Varianter
- Kan också serveras utan frosting.
- Förutom frosting så kan du piffa till muffinsen med extra garnering som valnötter och röda vinbär, hallon, blåbär eller strimlat limeskal och gula ringblomsblad; eller rostad kokos som du färgat ljust grön med karamellfärg. Eller ta annat choklad-, färgat strössel eller silverströssel.
Tips
- Du behöver 10 medelstora muffinsformar som du fyller med 0,75 dl smet i varje form.
- Smeten kan dubblas om du vill baka fler muffins.
- Smeten kan också bakas i en form eller brödform till en hel kaka du toppar med frosting och skär i rutor eller bitar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 139 kcal