Zucchinimuffins

Zucchinimuffins får du om du blandar i riven zucchini i muffinssmeten. Toppa med frosting för en variant av cupcakes.

10 stycken zucchinimuffins

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 2 ägg, normalstora
  • 1,5 dl socker
  • 1/5 dl valnötter
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk kanel
  • 2,5 dl grovt riven zucchini
  • 1,25 dl matolja som solrosolja eller majsolja
  • GLASYR: 100 gram färskost naturell
  • 2 dl florsocker
  • 40 gram smör
  • 1 tsk limejuice (valfritt)
  • 10 muffinsformar, medelstorlek
  • 10 halva valnötter till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Ta fram muffinsformar och sätt på en plåt.
  3. Hacka valnötter grovt.
  4. Kläck ägg i en bunke. Tillsätt sockret. Vispa fluffigt några minuter med elvisp.
  5. Mät upp mjöl, kanel, bakpulver, valnötter och salt i en bunke.
  6. Skölj och riv zucchini.
  7. Blanda zucchini och mjölet med mjölblandningen.
  8. Vispa ner oljan - först droppvis - i äggblandningen. Sedan kan du tillsätta den i en jämn stråle.
  9. Rör ihop äggblandning och mjölblandning till en smet.
  10. Fördela smeten i muffinsformarna - jag fick ut 10 formar med ca 0,75 dl i varje form.
  11. Grädda muffinsarna i mitten av ugnen i cirka 11 minuter.
  12. Ta ut och låt svalna helt.
  13. FROSTING: Ta fram smör och låt det bli rumsvarmt.
  14. Mät upp färskost och socker samt limesaft i en bunke.
  15. Tillsätt smöret och vispa ihop till en jämn röra.
  16. Spritsa eller bred över och fördela frostingen på zucchinimuffinsarna.
  17. Toppa med mer garnering om du vill som på bilden - förslag är en valnöt på varje muffins. Färska bär; strimlat limeskal, ringblomsblad eller valfritt strössel är andra förslag.
Vispa äggen fluffiga med socker samt tillsätt olja lite i taget.
Vispa äggen fluffiga med socker samt tillsätt olja lite i taget.

Serveringsförslag

Goda till fika och fest.

Varianter

  • Kan också serveras utan frosting.
  • Förutom frosting så kan du piffa till muffinsen med extra garnering som valnötter och röda vinbär, hallon, blåbär eller strimlat limeskal och gula ringblomsblad; eller rostad kokos som du färgat ljust grön med karamellfärg. Eller ta annat choklad-, färgat strössel eller silverströssel.

Tips

  • Du behöver 10 medelstora muffinsformar som du fyller med 0,75 dl smet i varje form.
  • Smeten kan dubblas om du vill baka fler muffins.
  • Smeten kan också bakas i en form eller brödform till en hel kaka du toppar med frosting och skär i rutor eller bitar.
E-mail
Medel: 4.1 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 139 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-05-22