Zucchinimuffins

Introduktion och förberedelse för att baka

Blanda riven zucchini i muffinssmeten så får du saftiga zucchinimuffins. Toppa med frosting för en variant av cupcakes. Goda till fika och fest.

Kan också serveras utan frosting.

Förutom frosting så kan du piffa till muffinsen med extra garnering som valnötter och röda vinbär, hallon, blåbär eller strimlat limeskal och gula ringblomsblad; eller rostad kokos som du färgat ljust grön med karamellfärg. Eller ta annat choklad-, färgat strössel eller silverströssel.

Du behöver 10 medelstora muffinsformar som du fyller med 0,75 dl smet i varje form. Smeten kan dubblas om du vill baka fler muffins. Smeten kan också bakas i en form eller brödform till en hel kaka du toppar med frosting och skär i rutor eller bitar.

10 stycken zucchinimuffins

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 2 ägg, normalstora
  • 1,5 dl socker
  • 1/5 dl valnötter
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk kanel
  • 2,5 dl grovt riven zucchini
  • 1,25 dl matolja som solrosolja eller majsolja
  • GLASYR: 100 gram färskost naturell
  • 2 dl florsocker
  • 40 gram smör
  • 1 tsk limejuice (valfritt)
  • 10 muffinsformar, medelstorlek
  • 10 halva valnötter till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Ta fram muffinsformar och sätt på en plåt.
  3. Hacka valnötter grovt.
  4. Kläck ägg i en bunke. Tillsätt sockret. Vispa fluffigt några minuter med elvisp.
  5. Mät upp mjöl, kanel, bakpulver, valnötter och salt i en bunke.
  6. Skölj och riv zucchini.
  7. Blanda zucchini och mjölet med mjölblandningen.
  8. Vispa ner oljan - först droppvis - i äggblandningen. Sedan kan du tillsätta den i en jämn stråle.
  9. Rör ihop äggblandning och mjölblandning till en smet.
  10. Fördela smeten i muffinsformarna - jag fick ut 10 formar med ca 0,75 dl i varje form.
  11. Grädda muffinsarna i mitten av ugnen i cirka 11 minuter.
  12. Ta ut och låt svalna helt.
  13. FROSTING: Ta fram smör och låt det bli rumsvarmt.
  14. Mät upp färskost och socker samt limesaft i en bunke.
  15. Tillsätt smöret och vispa ihop till en jämn röra.
  16. Spritsa eller bred över och fördela frostingen på zucchinimuffinsarna.
  17. Toppa med mer garnering om du vill som på bilden - förslag är en valnöt på varje muffins. Färska bär; strimlat limeskal, ringblomsblad eller valfritt strössel är andra förslag.
E-mail
Medel: 4 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 139 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-03