Röd vinbärslikör

Introduktion och förberedelse

Röd vinbärslikör med röda vinbär, sprit som Eau de vie brandy samt rörsocker.

Jag hade även med lite svarta vinbär men det är valfritt.

Serveringsförslag

  • Likören kan serveras som den är - helst kyld - som avec till kaffét kanske med en bit fin mörk choklad eller till syltkakorna till fikat.
  • Till dessert lätt kylt som dessertvin - prova till en Tiramisu.
  • Till drink med krossad is eller med isbitar On the rocks eller att blanda i andra drinkar eller bål.
  • Bjud på fördrink som Kir Royal med några cl röd vinbärslikör och toppa upp med champagne, Cava eller annat mousserande vin (kylt då förstås) - garnera med 1-3 röda vinbär om du vill.

Varianter

  • Kryddningen kan uteslutas. Varianter till kryddning är att smaksätta med 1/2 cm vaniljstång och/eller liten bit stjärnanis.
  • Rörsocker kan bytas mot vanligt strösocker.
  • Eau de vie brandy kan bytas mot annan brandy, armagnac, konjak, calvados eller vodka 42%.
  • En liknande likör kan du göra med svarta vinbär och vodka.

Tips

Bären som blir över kan du spara och koka ihop med 2 dl syltsocker för en söt god röra till vilt och husmanskost.

Vinbärslikören får en fin röd färg samt bärig, frisk och fyllig smak.
Vinbärslikören får en fin röd färg samt bärig, frisk och fyllig smak.

60 cl röd vinbärslikör

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 81 dagar 3 tim
  • Klart på: 81 dagar 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 6,5 dl röda vinbär (alternativ är att ersätta 1,5 dl med svarta vinbär)
  • 35 cl Eau de vie brandy
  • 1 liten bit kanelstång
  • 2 kryddnejlikor
  • 3 dl rörsocker
  • 1 dl vatten

Tillagning

  1. Rensa bären, skölj dem och låt rinna av.
  2. Lägg vinbären en 5 dl glasburk med tättslutande lock. Lägg i kanel och kryddnejlikor. Häll på spriten. Låt stå i ca 3 veckor. Skaka runt den förslagsvis en gång i veckan.
  3. Sila av spriten genom en chinoise eller stålsil. Tryck ut så mycket av vätskan du kan med en slev. Om du vill ha en likör utan fällning så silar du spriten en gång till genom en silduk.
  4. Mät upp socker och vatten i en kastrull. Koka upp och rör så sockret löser sig. Låt svalna.
  5. Blanda spriten och sockerlagen i en kanna eller burk.
  6. Häll upp likören på en eller flera snygga flaskor. Tips är att använda en tratt.
  7. Låt stå i 2 månader mörkt och svalt ex. i källare eller förråd men behöver ej stå i kyl för att mogna i smaken. Gärna längre.
  8. Servera vinbärslikören kyld. Hållbar i flera år.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 101 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-11

Tillbehör och liknande recept: