Rabarbermarmelad med kanel
Rabarbermarmelad kokt med kanelstång får en god och fyllig smak.
Gott, enkelt och snabbt med syltsocker.
Tillagning
- Skala grova rabarber med en potatisskalare. Späda rabarber behöver ej skalas. Dela grova rabarber på längden.
- Strimla rabarbern så fint du kan.
- Lägg rabarbern i en kastrull som rymmer minst 2 liter.
- Tillsätt kanelstänger.
- Koka rabarbern och rör då och då i ca 15 minuter.
- Tillsätt syltsockret och koka i 2 minuter under omrörning.
- Ta upp kanelstängerna.
- Fördela i glasburkarna och sätt på lock. Låt svalna. Förvara svalt och mörkt. Gärna i kylen.
Serveringsförslag
- Passar som vanlig marmelad till det mesta - som till frukost, ostmacka eller fika - men också till festligare tillfälle om du gillar goda dessertostar.
- Ett förslag är att bjuda på marmeladen till festlig engelsk fikastund med the, ost, smör och nybakta scones eller engelska muffins.
Rena burkar
Förbered rena glasburkar med lock att ha rabarbermarmeladen i. Sterilisera dem gärna om du ska spara marmeladen längre tid: kör i diskmaskinen, koka dem några minuter eller värm i 20 minuter på 120 grader i ugnen.
Med vanligt socker
Istället för syltsocker kan du ta vanligt socker och ev. tillsätta pektin och konserveringsmedel som askorbinsyra om du vill ha marmeladen extra fast och extra hållbar.
Förvaring
Förvaras mörkt och svalt i något år. Öppen burk kan du räkna någon månads hållbarhet.
Varianter
- Utan kanel får du vanlig rabarbermarmelad.
- Du kan även smaksätta med kardemumma, vanilj, lakrits, mynta, ingefära, jordgubbar, citron, portvin, aperol eller nektarin.
- Har du mer kryddor i så får du rabarberchutney och då passar den att servera till mat.
Marmeladprov
Kokar du marmeladen med vanligt socker istället för syltsocker så kan det vara bra att kontrollera att den stelnar som den ska genom att göra pektinprov/marmeladprov.
Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal