Rabarbermarmelad med kanel

Rabarbermarmelad kokt med kanelstång får en god och fyllig smak.

Gott, enkelt och snabbt med syltsocker.

6 dl rabarbermarmelad med kanel

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram rabarber, rensad och i bitar, helst späda rabarber
  • 4 dl syltsocker
  • 2 hela kanelstänger

Tillagning

  1. Skala grova rabarber med en potatisskalare. Späda rabarber behöver ej skalas. Dela grova rabarber på längden.
  2. Strimla rabarbern så fint du kan.
  3. Lägg rabarbern i en kastrull som rymmer minst 2 liter.
  4. Tillsätt kanelstänger.
  5. Koka rabarbern och rör då och då i ca 15 minuter.
  6. Tillsätt syltsockret och koka i 2 minuter under omrörning.
  7. Ta upp kanelstängerna.
  8. Fördela i glasburkarna och sätt på lock. Låt svalna. Förvara svalt och mörkt. Gärna i kylen.
Till marmeladen behöver du rabarber, syltsocker och kanelstång.
Till marmeladen behöver du rabarber, syltsocker och kanelstång.
Strimla rabarbern och lägg i en kastrull med kanelstängerna.
Strimla rabarbern och lägg i en kastrull med kanelstängerna.
Koka rabarbern under lock och rör då och då i 15 minuter. Tillsätt sedan syltsocker och koka ihop i 2 minuter.
Koka rabarbern under lock och rör då och då i 15 minuter. Tillsätt sedan syltsocker och koka ihop i 2 minuter.
Ta upp kanelstängerna.
Ta upp kanelstängerna.
Häll marmeladen på rena burkar och sätt på lock direkt.
Häll marmeladen på rena burkar och sätt på lock direkt.

Serveringsförslag

  • Passar som vanlig marmelad till det mesta - som till frukost, ostmacka eller fika - men också till festligare tillfälle om du gillar goda dessertostar.
  • Ett förslag är att bjuda på marmeladen till festlig engelsk fikastund med the, ost, smör och nybakta scones eller engelska muffins.

Rena burkar

Förbered rena glasburkar med lock att ha rabarbermarmeladen i. Sterilisera dem gärna om du ska spara marmeladen längre tid: kör i diskmaskinen, koka dem några minuter eller värm i 20 minuter på 120 grader i ugnen.

Med vanligt socker

Istället för syltsocker kan du ta vanligt socker och ev. tillsätta pektin och konserveringsmedel som askorbinsyra om du vill ha marmeladen extra fast och extra hållbar.

Förvaring

Förvaras mörkt och svalt i något år. Öppen burk kan du räkna någon månads hållbarhet.

Varianter

Marmeladprov

Kokar du marmeladen med vanligt socker istället för syltsocker så kan det vara bra att kontrollera att den stelnar som den ska genom att göra pektinprov/marmeladprov.

E-mail
Medel: 3.6 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-02

Tillbehör och liknande:

Koka hemgjord sylt, marmelad eller gelé

Koka din egen hemgjorda sylt, marmelad eller gelé. Allt om att göra din egen sylt, marmelad eller gelé...