Rabarbermarmelad med kanel

Introduktion och förberedelse

Rabarbermarmelad kokt med kanelstång får en god och fyllig smak.

Gott, enkelt och snabbt med syltsocker.

Serveringsförslag

  • Passar som vanlig marmelad till det mesta - som till frukost, ostmacka eller fika - men också till festligare tillfälle om du gillar goda dessertostar.
  • Ett förslag är att bjuda på marmeladen till festlig engelsk fikastund med the, ost, smör och nybakta scones eller engelska muffins.

Rena burkar

Förbered rena glasburkar med lock att ha rabarbermarmeladen i. Sterilisera dem gärna om du ska spara marmeladen längre tid: kör i diskmaskinen, koka dem några minuter eller värm i 20 minuter på 120 grader i ugnen.

Med vanligt socker

Istället för syltsocker kan du ta vanligt socker och ev. tillsätta pektin och konserveringsmedel som askorbinsyra om du vill ha marmeladen extra fast och extra hållbar.

Förvaring

Förvaras mörkt och svalt i något år. Öppen burk kan du räkna någon månads hållbarhet.

Varianter

Marmeladprov

Kokar du marmeladen med vanligt socker istället för syltsocker så kan det vara bra att kontrollera att den stelnar som den ska genom att göra pektinprov/marmeladprov.

6 dl rabarbermarmelad med kanel

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram rabarber, rensad och i bitar, helst späda rabarber
  • 4 dl syltsocker
  • 2 hela kanelstänger

Tillagning

  1. Skala grova rabarber med en potatisskalare. Späda rabarber behöver ej skalas. Dela grova rabarber på längden.
  2. Strimla rabarbern så fint du kan.
  3. Lägg rabarbern i en kastrull som rymmer minst 2 liter.
  4. Tillsätt kanelstänger.
  5. Koka rabarbern och rör då och då i ca 15 minuter.
  6. Tillsätt syltsockret och koka i 2 minuter under omrörning.
  7. Ta upp kanelstängerna.
  8. Fördela i glasburkarna och sätt på lock. Låt svalna. Förvara svalt och mörkt. Gärna i kylen.
E-mail
Medel: 3.6 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-02

Tillbehör och liknande recept:

Koka hemgjord sylt, marmelad eller gelé

Koka din egen hemgjorda sylt, marmelad eller gelé. Allt om att göra din egen sylt, marmelad eller gelé...