Saffranskanelbullar

Introduktion och förberedelse

Baka gula fina saffranskanelbullar. Kanelbullar med saffran är en blandning mellan lussekatter och kanelbullar.

Ljus vetedeg med saffran men bakta som kanelbullar med fyllning av kanel, smör och socker.

Tips

  • Receptet kan dubbleras om du vill baka en större sats på 40 bullar.
  • Välj gärna färsk jäst för ljusa degar.
  • Du kan också baka med surdeg likt dessa kanelbullar med surdeg - smaksätt degvätskan med stött saffran.

Garnering

  • På slutet när bullarna svalnat så kan man även garnera med att ringla över sockerglasyr.
  • Kan även garneras med flagad mandel.

Varianter

  • Istället för kanel kan du fylla saffransbullarna med vanilj, mandelmassa - samma som till dessa mandelmassebullar, bred ut äppelmos tillsammans med smöret eller fyll med vaniljkräm.
  • Du kan byta ut degen mot Karlsbaderdeg med mer smör och ägg i.

I form

Bullar kan även bakas i en form som bakform, muffinsplåt, folieformar, stekpanna, ugnsplåt eller långpanna. Smörj med smör eller margarin. Placera bullarna jämte varandra och jäs dem enligt receptet.

Som längder

Av degen kan du också baka två klippta längder. Följ receptet nedan och rulla ihop två fyllda rullar med deg. Istället för att skära dem i bitar så klipper du jack i rullen och lägger en flik till vänster sedan nästa till höger osv.

Låt längderna jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Pensla med ägg, strö över flagad mandel och pärlsocker samt grädda längderna på 200 grader i 20 minuter i nedre delen av ugnen.

Som knutar

Istället för att rulla ihop degen nedan till en rulle så viker du den dubbel på längden. Tryck ihop degen lätt. Skär i 3 cm breda remsor. Dela och skär remsorna i mitten men låt de sitta ihop i övre delen likt byxben. Ta i övre änden och sno ihop degen till en knut.

20 saffranskanelbullar

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 25 gram färsk jäst, för söta degar, 1/2 paket
  • 2,5 dl mjölk 3%
  • 75 gram smör
  • 1 pkt saffran (0,5 gram)
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl strösocker eller ljus baksirap
  • 7-9 dl vetemjöl samt 0,5 dl till utbakning
  • 1 tsk stött kardemumma (valfritt)
  • FYLLNING: 1 msk kanel
  • 100 gram mjukt smör
  • 0,75 dl strösocker
  • PENSLING: 1/2 ägg
  • GARNERING: 2 msk pärlsocker
  • 0,25 dl flagad eller hackad mandel (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg fram smöret till fyllningen så det blir mjukt till senare. Alternativ är att mikra det mjukt försiktigt utan att det smälter.
  2. Smält smöret som ska vara till degen i en kastrull.
  3. Tillsätt mjölken till smöret och värm till 37 grader - fingervarmt.
  4. Mortla saffran med 1 msk socker (valfritt). Tillsätt saffran till smör- och mjölkblandningen. Rör runt.
  5. Smula sönder jästen i en stor bunke.
  6. Tillsätt 1 dl av mjölk- och smörblandningen till jästen och rör ut jästen. Tillsätt sedan resten av vätskan. Rör runt.
  7. Tillsätt socker eller baksirap, salt och 7 dl mjöl. Späd med några dl mjöl tills du har en smidig deg som precis släpper från kanterna på bunken. Tillsätt kardemumma (valfritt).
  8. Knåda till en smidig deg för hand eller i maskin i 5 minuter.
  9. Låt degen jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.
  10. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda hastigt ihop den.
  11. Dela degen i två delar.
  12. Kavla ut en degbit i taget till en rektangel ca 45x30 cm.
  13. Bred på hälften av smöret till fyllningen på vardera deg. Strö över hälften av kanelen och sockret till fyllningen.
  14. Rulla ihop från långsidan likt en rulltårta.
  15. Skär i 10 stycken bullar med en kniv eller degskrapa. Platta till något med handflatan och lägg på bakplåt med bakplåtspapper eller i bullformar av papper.
  16. Upprepa med nästa degbit tills du gjort bullar av all deg.
  17. Låt jäsa övertäckta i cirka 40 minuter.
  18. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Eller 200 grader varmluft.
  19. Pensla bullarna med uppvispat ägg samt strö över pärlsocker och ev. grovhackad eller flagad mandel.
  20. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen 8-10 minuter tills de fått fin färg.
  21. Ta ut och låt svalna på galler innan servering.
E-mail
Medel: 4.1 (64 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 88 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-18