Saffranskanelbullar

Introduktion och förberedelse

Baka gula fina saffranskanelbullar. Kanelbullar med saffran är en blandning mellan lussekatter och kanelbullar. Ljus vetedeg med saffran men bakta som kanelbullar med fyllning av kanel, smör och socker.

Kolla in min film på Youtube hur man bakar bullarna.

Receptet kan dubbleras om du vill baka en större sats på 40 bullar. Då är degen för stor att knåda med en vanlig elvisp utan du får använda en matberedare eller knåda för hand. Välj gärna färsk jäst för ljusa degar. Du kan också baka kanelbullar med surdeg. På slutet när bullarna svalnat så kan man även garnera med att ringla över sockerglasyr.

Kan även garneras med flagad mandel. Gott i är också att fylla med riven mandelmassa eller äppelmos. Vill du ha mandelmassebullar så fyller du med 50 gram riven mandelmassa och 25 gram smör. Vill du baka äppelbullar så tar du 1 dl äppelmos.

Saffranskanelbullar i form:

Bullar kan även bakas i en form som bakform, muffinsplåt, folieformar, stekpanna, ugnsplåt eller långpanna. Smörj med smör eller margarin. Placera bullarna jämte varandra och jäs dem enligt receptet. För mindre formar som ex. en halv långpanna, stekpanna eller liknande kan du halvera receptet och lägga dem rätt tätt så de jäser ihop. Sedan får man dra isär dem vid servering.

Saffranskanelbullelängder:

Av degen kan du också baka två klippta längder: följ nedan receptet nedan och rulla ihop två fyllda rullar med deg. Istället för att skära dem i bitar så klipper du jack i rullen och lägger en flik till vänster sedan nästa till höger osv. Låt längderna jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Pensla med ägg, strö över flagad mandel och pärlsocker samt grädda längderna på 200 grader i 20 minuter i nedre delen av ugnen.

20 kanelbullar

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 25 gram färsk jäst, för söta degar, 1/2 paket
  • 2,5 dl mjölk, standard
  • 75 gram smör, rumsvarmt
  • 1/2 pkt saffran (0,25 gram)
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl strösocker eller ljus baksirap
  • 7 liter vetemjöl (6,5 dl till deg och 0,5 dl till utbakning)
  • 1 tsk stött kardemumma (valfritt)
  • Fyllning med kanel: 1 msk kanel
  • 75 g smör
  • 1/2 dl strösocker
  • 1/2 ägg att pensla med
  • 0,25 dl pärlsocker till garnering
  • 0,25 dl flagad eller hackad mandel till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Ta fram smör till fyllningen så det är mjukt och kan bres på degen senare.
  2. Smält smöret i en kastrull. Mortla saffran med en msk av sockret och tillsätt till smöret. Rör ut.
  3. Tillsätt mjölken till smöret och värm till 37 grader (fingervarmt).
  4. Smula sönder jästen i en stor bunke.
  5. Tillsätt en dl av mjölk- och smörblandningen till jästen och rör ut jästen. Tillsätt resten av vätskan.
  6. Tillsätt socker (eller baksirap), salt och nästan allt mjöl (spar 0,5 dl mjöl till utbakning). Tillsätt kardemumma (valfritt).
  7. Knåda till en smidig deg för hand 10 minuter eller 5 minuter med degkroken på en elvisp. Du kan också knåda i köksassistent såklart.
  8. Låt degen jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda hastigt ihop den.
  10. Dela degen i två delar.
  11. Kavla ut en degbit i taget till en ca 1 cm tjock rektangel.
  12. Bred på hälften av smöret till fyllningen på vardera deg. Strö över hälften av kanelen och sockret till fyllningen.
  13. Rulla ihop från långsidan likt en rulltårta.
  14. Skär i 10 stycken bullar med en vass kniv. Lägg på bakplåt med bakplåtspapper eller i bullformar av papp.
  15. Upprepa med nästa degbit tills du gjort bullar av all deg.
  16. Låt jäsa övertäckta i cirka 40 minuter.
  17. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Eller 200 grader varmluft.
  18. Pensla bullarna med uppvispat ägg samt strö över pärlsocker och ev. grovhackad eller flagad mandel.
  19. Baka saffranskanelbullarna i 6-10 minuter tills de fått fin färg.
  20. Ta ut och låt svalna på galler innan servering.
E-mail
Medel: 4.1 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer