Blåbärsbullar
Introduktion och förberedelse
Blåbärsbullar är en variant på kanelbullar med blåbär du stoppar ner i degen innan gräddningen.
Receptet kan halveras om du vill baka en mindre sats på 20 bullar.
Välj gärna färsk jäst för ljusa degar.
Blåbärsbullar i form
Bullarna kan även bakas i en bakform, muffinsplåt, i pappformar, folieformar, stekpanna, ugnsplåt eller långpanna. Smörj med smör eller margarin.
Placera bullarna jämte varandra och jäs dem enligt receptet.
För mindre formar som ex. en halv långpanna, stekpanna eller liknande kan du halvera receptet och lägga dem rätt tätt så de jäser ihop. Sedan får man dra isär dem vid servering.
Blåbärslängd
Av degen kan du också baka fyra klippta längder: följ nedan receptet nedan och rulla ihop fyra fyllda rullar med deg. Istället för att skära dem i bitar så klipper du jack i rullen och lägger en flik till vänster sedan nästa till höger osv.
Tryck ner blåbär i degen när och där. Låt längderna jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Pensla med ägg, strö över flagad mandel och pärlsocker samt grädda längderna på 200 grader i 20 minuter i nedre delen av ugnen.
Andra varianter
- Vill du ha mandelmassebullar så fyller du med 100 gram riven mandelmassa och 50 gram smör.
- Vill du baka äppelbullar så tar du 2 dl äppelmos.
- Istället för kanel kan du ta 1 msk vaniljsocker för vaniljbullar.
Extra garnering
På slutet när bullarna svalnat så kan man även garnera med att ringla över sockerglasyr.
Tillagning
- Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
- Smula under tiden sönder jästen i en stor bunke.
- Mikra smöret mjukt (utan att smälta det) om det ej är rumsvarmt.
- Tillsätt mjölken till jästen och rör ut jästen.
- Tillsätt socker, salt och mjöl. Spara 0,5 dl mjöl till utbakning). Tillsätt kardemumma om du vill ha det i bullarna.
- Knåda ihop till en deg och tillsätt smöret i klickar under tiden. Knåda degen för hand 10 minuter eller 5 minuter i maskin.
- Låt bulldegen jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
- Rör ihop kanel, smör och socker.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda hastigt ihop den.
- Dela degen i fyra delar.
- Kavla ut en degbit i taget till en ca 1 cm tjock rektangel.
- Bred på en fjärdedel av fyllningen på vardera rektangel efterhand.
- Rulla ihop från långsidan likt en rulltårta.
- Skär varje rulle i 10 stycken bullar med en vass kniv till totalt 40 kanelbullar.
- Lägg på bakplåt med bakplåtspapper eller i bullformar av papp.
- Stoppa ner ca 5 frysta eller färska blåbär i varje bulle.
- Låt jäsa övertäckta i cirka 40 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla blåbärsbullarna med uppvispat ägg samt strö över pärlsocker och ev. grovhackad eller flagad mandel.
- Baka blåbärsbullarna i 8-10 minuter tills de fått fin färg.
Uppskattat näringsvärde per portion: 88 kcal