Blåbärsbullar

Blåbärsbullar är en variant på kanelbullar med blåbär du stoppar ner i degen innan gräddningen. Gott i är också att fylla med riven mandelmassa, äppelmos, nutella, vaniljsocker eller finrivet citronskal. Receptet kan halveras om du vill baka en mindre sats på 20 bullar. Välj gärna färsk jäst för ljusa degar.

Blåbärsbullar i form: bullarna kan även bakas i en bakform, muffinsplåt, i pappformar, folieformar, stekpanna, ugnsplåt eller långpanna. Smörj med smör eller margarin. Placera bullarna jämte varandra och jäs dem enligt receptet. För mindre formar som ex. en halv långpanna, stekpanna eller liknande kan du halvera receptet och lägga dem rätt tätt så de jäser ihop. Sedan får man dra isär dem vid servering. 

Blåbärslängd: Av degen kan du också baka fyra klippta längder: följ nedan receptet nedan och rulla ihop fyra fyllda rullar med deg. Istället för att skära dem i bitar så klipper du jack i rullen och lägger en flik till vänster sedan nästa till höger osv. Tryck ner blåbär i degen när och där. Låt längderna jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Pensla med ägg, strö över flagad mandel och pärlsocker samt grädda längderna på 200 grader i 20 minuter i nedre delen av ugnen.

Vill du ha mandelmassebullar så fyller du med 100 gram riven mandelmassa och 50 gram smör. Vill du baka äppelbullar så tar du 2 dl äppelmos. Istället för kanel kan du ta 1 msk vaniljsocker för vaniljbullar.

På slutet när bullarna svalnat så kan man även garnera med att ringla över sockerglasyr

40 blåbärsbullar

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 50 gram färsk jäst
  • 5 dl mjölk, standard
  • 150 gram smör, rumsvarmt
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker eller ljus baksirap
  • 1,4 liter vetemjöl, 800 gram
  • 2 tsk stött kardemumma (valfritt)
  • Fyllning med kanel: 2 msk kanel
  • 150 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg att pensla med
  • 0,5 dl pärlsocker till garnering
  • 0,5 dl flagad eller hackad mandel till garnering
  • 230 gram frysta blåbär (1 paket) eller ca 4 dl färska blåbär

Tillagning

  1. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
  2. Smula under tiden sönder jästen i en stor bunke.
  3. Mikra smöret mjukt (utan att smälta det) om det ej är rumsvarmt.
  4. Tillsätt mjölken till jästen och rör ut jästen.
  5. Tillsätt socker (eller baksirap), salt och mjöl (spar 0,5 dl mjöl till utbakning). Tillsätt kardemumma om du vill ha det i bullarna.
  6. Knåda degen för hand 10 minuter eller 5 minuter i maskin.
  7. Låt bulldegen jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
  8. Rör ihop kanel, smör och socker.
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda hastigt ihop den.
  10. Dela degen i fyra delar.
  11. Kavla ut en degbit i taget till en ca 1 cm tjock rektangel.
  12. Bred på en fjärdedel av fyllningen på vardera rektangel efterhand.
  13. Rulla ihop från långsidan likt en rulltårta.
  14. Skär varje rulle i 10 stycken bullar med en vass kniv till totalt 40 kanelbullar.
  15. Lägg på bakplåt med bakplåtspapper eller i bullformar av papp.
  16. Stoppa ner ca 5 frysta eller färska blåbär i varje bulle.
  17. Låt jäsa övertäckta i cirka 40 minuter.
  18. Sätt ugnen på 225 grader.
  19. Pensla blåbärsbullarna med uppvispat ägg samt strö över pärlsocker och ev. grovhackad eller flagad mandel.
  20. Baka blåbärsbullarna i 8-10 minuter tills de fått fin färg.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat