Blåbärsbullar

Blåbärsbullar är en variant på kanelbullar med blåbär du stoppar ner i degen innan gräddningen. Gott i är också att fylla med riven mandelmassa, äppelmos, nutella, vaniljsocker eller finrivet citronskal. Receptet kan halveras om du vill baka en mindre sats på 20 bullar. Välj gärna färsk jäst för ljusa degar.

Blåbärsbullar i form: bullarna kan även bakas i en bakform, muffinsplåt, i pappformar, folieformar, stekpanna, ugnsplåt eller långpanna. Smörj med smör eller margarin. Placera bullarna jämte varandra och jäs dem enligt receptet. För mindre formar som ex. en halv långpanna, stekpanna eller liknande kan du halvera receptet och lägga dem rätt tätt så de jäser ihop. Sedan får man dra isär dem vid servering. 

Blåbärslängd: Av degen kan du också baka fyra klippta längder: följ nedan receptet nedan och rulla ihop fyra fyllda rullar med deg. Istället för att skära dem i bitar så klipper du jack i rullen och lägger en flik till vänster sedan nästa till höger osv. Tryck ner blåbär i degen när och där. Låt längderna jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Pensla med ägg, strö över flagad mandel och pärlsocker samt grädda längderna på 200 grader i 20 minuter i nedre delen av ugnen.

Vill du ha mandelmassebullar så fyller du med 100 gram riven mandelmassa och 50 gram smör. Vill du baka äppelbullar så tar du 2 dl äppelmos. Istället för kanel kan du ta 1 msk vaniljsocker för vaniljbullar.

På slutet när bullarna svalnat så kan man även garnera med att ringla över sockerglasyr

40 blåbärsbullar

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 50 gram färsk jäst
  • 5 dl mjölk, standard
  • 150 gram smör, rumsvarmt
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker eller ljus baksirap
  • 1,4 liter vetemjöl, 800 gram
  • 2 tsk stött kardemumma (valfritt)
  • Fyllning med kanel: 2 msk kanel
  • 150 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg att pensla med
  • 0,5 dl pärlsocker till garnering
  • 0,5 dl flagad eller hackad mandel till garnering
  • 230 gram frysta blåbär (1 paket) eller ca 4 dl färska blåbär

Tillagning

  1. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
  2. Smula under tiden sönder jästen i en stor bunke.
  3. Mikra smöret mjukt (utan att smälta det) om det ej är rumsvarmt.
  4. Tillsätt mjölken till jästen och rör ut jästen.
  5. Tillsätt socker (eller baksirap), salt och mjöl (spar 0,5 dl mjöl till utbakning). Tillsätt kardemumma om du vill ha det i bullarna.
  6. Knåda degen för hand 10 minuter eller 5 minuter i maskin.
  7. Låt bulldegen jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
  8. Rör ihop kanel, smör och socker.
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda hastigt ihop den.
  10. Dela degen i fyra delar.
  11. Kavla ut en degbit i taget till en ca 1 cm tjock rektangel.
  12. Bred på en fjärdedel av fyllningen på vardera rektangel efterhand.
  13. Rulla ihop från långsidan likt en rulltårta.
  14. Skär varje rulle i 10 stycken bullar med en vass kniv till totalt 40 kanelbullar.
  15. Lägg på bakplåt med bakplåtspapper eller i bullformar av papp.
  16. Stoppa ner ca 5 frysta eller färska blåbär i varje bulle.
  17. Låt jäsa övertäckta i cirka 40 minuter.
  18. Sätt ugnen på 225 grader.
  19. Pensla blåbärsbullarna med uppvispat ägg samt strö över pärlsocker och ev. grovhackad eller flagad mandel.
  20. Baka blåbärsbullarna i 8-10 minuter tills de fått fin färg.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer